Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?


Flaptekst

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Eerste zin

Gebeurd is gebeurd. Bijna alles is kapot. En wat nog niet kapot is, gaat straks wel kapot.

Samenvatting

Proloog: in het voorwoord rijdt een woedende Brahim op de scooter achter zijn neef Iljas aan. Ze rijden op de snelweg totdat hij zijn neef in de vangrail kan duwen.

Anderhalf jaar eerder:
Brahim is een 16-jarige, sportief ingestelde, Marokkaanse jongen die met veel plezier in zijn vrije tijd in “Novara” werkt. Dat is de pizzeria van zijn vader. Zijn vader Amar heeft echter last van reuma en hij kan die zaak niet meer alleen runnen. Hij loopt dan ook altijd op krukken door de zaak. Maar gelukkig werken Brahims oom Faris en diens zoon Iljas (die ze Haas noemen vanwege zijn gedrag) ook in de pizzeria. Dat is fijn voor de vader van Brahim, maar het is wel een echte mopperkont. In het begin gaat het prima. Brahim zit wel gewoon op school in havo-4. Met zijn neef Iljas brengt hij in een soort wedstrijdverband de pizza’s rond, waarbij ze de straat soms wel eens onveilig maken. Maar Amar blijft verdachtmakingen maken in de richting van zijn broer Faris. Er verdwijnt geld uit de zaak, denkt hij.

Brahim heeft een leuk Nederlands vriendinnetje dat Alice heet, de pizzeria loopt goed en ook op school zijn er geen problemen. Brahim moet op een bepaald moment een opdracht voor het kunstvak CKV maken en hij wil tegelijkertijd een origineel cadeau voor Alice kopen. Hij besluit daarom die twee dingen met elkaar te combineren. Brahim gaat naar zijn neef Haas en samen maken ze een een rap en daarvan nemen ze een fraaie clip op. Als het eindresultaat klaar is, wil Brahim het nummer aan zijn klas laten zien en daarvoor is hij best zenuwachtig. Natuurlijk is dat ook omdat hij benieuwd is naar de reactie van Alice. Maar de reacties van zijn klasgenoten zijn geweldig leuk en Brahim is best trots op zijn prestatie.

Maar wanneer hij naar huis gaat, ziet hij aan zijn vaders gezicht dat er iets mis is. Na de felle discussie tussen Brahims vader en zijn broer Faris heeft de laatste besloten de laatste ontslag te nemen. ’s Avonds gaan Brahim en Haas Bacardi drinken. In een café krijgen ze ruzie, maar ze helpen elkaar, omdat ze familie zijn. Als ze dronken buiten liggen, krijgen ze ruzie met elkaar omdat Brahim over het gestolen geld begint.

Samen met zijn zoon Haas opent Oom Faris niet lang daarna een eigen pizzeria, die de naam Melodia krijgt. Daardoor zijn de familieleden ineens elkaars concurrenten geworden. Het is het begin van een grote pizzaoorlog. Omdat Brahims vader steeds meer last krijgt van zijn reuma, vindt hij dat Brahim de zaak over moet nemen. Brahim moet er wel een tijdje over nadenken. Maar uiteindelijk besluit hij het toch te doen. Maar er zijn natuurlijk wel grote consequenties aan verbonden. Brahim moet een ander leven dan vroeger gaan leiden. Hij is echt betrokken bij de zaak, maar hij moet nu eenmaal keuzes maken. Hij laat zijn vriendin Alice en zijn andere vrienden af en toe wel eens zitten. Dat heeft hij voordat hij de zaak overnam nooit gedaan. Hij neemt dan wel de zaak over, maar zijn vader bemoeit zich overal mee.

De pizzaoorlog tussen de twee maffia gaat echt beginnen. Om de zaak van Brahim Novara een slecht imago te bezorgen en zwart te maken heeft Haas allemaal vervelende ideeën uitgebroed. Eerst komt de Wareninspectie om te vertellen dat ze muizen hebben. Daarna koopt Haas een paar junkies om. Die moeten ervoor zorgen dat de klanten last van deze junks krijgen, waardoor ze hun pizza’s niet meer bij Novara bestellen maar bij de concurrent Melodia van Faris en Haas. Een van de medewerkers (Robbie) gaat hen te lijf, waardoor er weer slechte publiciteit komt en er steeds meer klanten wegblijven.

Ook zorgen ze in Melodia voor veel entertainment om klanten te trekken en dat lijkt ook te lukken, tot grote irritatie van Brahims vader. Hij dreigt het namelijk te verliezen van zijn broer en dat is binnen het familieverband heel pijnlijk. Alice vindt het stom dat Brahim niet meer naar school komt.

Brahim gaat een paar keer per week fitnessen in de sportschool, omdat hij zijn energie moet kwijtraken en de spanningen van zich af moet trainen. Hij komt steeds meer in de stress door zijn eerzuchtige vader Hij treft er altijd vreemde mensen aan. Zo is er een man van Chinese afkomst met wie hij een hele tijd zit te praten. Deze Woo heeft ooit een wokrestaurant in het centrum van de stad gehad, maar die zaak is al een paar jaar gesloten wegens omstandigheden, vertelt de man. Brahim mag de man eigenlijk wel en hij vertelt hem het verhaal van de uitgebroken pizzaoorlog. De man antwoordt dat hem eigenlijk hetzelfde is overkomen. Maar hij had het allemaal niet zo maar gepikt en hij had zijn woede op zijn tegenstander gekoeld met een vuurwapen. Daarvoor had hij vijf jaar in de gevangenis moeten zitten. Hij vertelt Brahim dat hij zijn zaak weer wil openen en dat hij een heel nieuw leven wil beginnen. Maar als het echt oorlog wordt tussen hem en Haas, kan Brahim altijd naar hem toe komen. Alice heeft gescheiden ouders en hij vindt de mensen maar erg saai. Hij moet een keer een weekendje mee: o.a. naar het Concertgebouw, maar hij gedraagt zich niet goed.

De beide pizzeria’s Melodia en Novara hebben een voetbalteam opgesteld om reclame voor de pizzeria’s te maken. Het betreft futsal, wat zaalvoetbal betekent. Wanneer ze in de competitiewedstrijd tegen elkaar moeten voetballen, wordt het een erg felle wedstrijd: het lijkt wel bijna oorlog. De wedstrijd wordt zelfs gestaakt na een doldwaze overtreding van Haas. Toch wordt het daarna best gezellig en de spelers van beide teams bieden elkaar excuses aan. Brahim MSN’t naar Alice dat alles wel goed zal komen.

De pizzaoorlog lijkt voorbij te zijn. Na afloop wordt er gefeest met veel drank en een optreden van een sexy buikdanseres in Melodia. Buikdanseres Jalima probeert Brahim te versieren en vraagt hem om een zoen: Brahim vindt dit te ver gaan, omdat hij immers een vriendin heeft. Hij wijst haar af en dat zal hem duur komen te staan.

Een paar dagen later ( op een drukke donderdag) komt Alice kwaad pizzeria “Novara” binnen gestoven en ze vertelt Brahim dat ze zo boos op hem is dat ze hem nooit meer wil zien. Ze loopt daarna snel uit de zaak en daarna is ze ook niet meer te bereiken voor Brahim. Het enige wat hij nog van haar krijgt, is een MSN bericht. Daarin staat een link naar een filmpje op “You Tube”. In dat filmpje is te zien dat Brahim de buikdanseres van een paar dagen ervoor een zoen geeft. Het is natuurlijk duidelijk dat Haas erachter steekt.

Meteen wordt het Brahim duidelijk:’de pizzaoorlog is helemaal nog niet afgelopen!’ Hij pakt zijn scooter en rijdt weg. Onderweg probeert hij enkele keren tevergeefs Alice te bereiken. Hij wordt ook steeds gebeld vanuit de pizzeria: het is namelijk ontzettend druk. Brahim rijdt naar het restaurant van de Chinees Woo die hij uit de sportschool kent en doet hem het hele verhaal uit de doeken. De man heeft ooit beloofd hem te helpen, geeft Brahim een pistool en vertelt hoe hij dat moet gebruiken. Daarna rijdt Brahim naar “Melodia”, de zaak van Faris en Haas. De zaak is helemaal leeg. Het lijkt net of ze weten dat hij eraan komt. Dan komt Faris eraan. Hij ziet dat Brahim boos en opgewonden is. Even later komt ook Haas aangereden op zijn pizzascootertje. Haas merkt dat Brahim helemaal over zijn Marokkaanse theewater is. Hij rijdt snel weg op zijn scooter maar wordt achtervolgd door Brahim. Na een gevaarlijke achtervolging door de stad beukt Brahim Haas op de snelweg tegen de vangrail aan. Haas is gewond en Brahim krijgt de kans hem dood te schieten..

Epiloog
Dan biecht Haas het verhaal op waarom dit allemaal heeft plaatsgevonden. Hij is jaloers op Brahim, omdat hij van mening was dat Brahim zijn vader had afgepakt. Daarom wilde hij zelf ook iets van Brahim afnemen. Hij denkt dat zijn vader Faris meer om Brahim geeft dan om zijn eigen zoon. Hij heeft daarom gerommeld met het filmpje op “You Tube”. Faris heeft eigenlijk niets verkeerd gedaan. Haas is de enige die wat heeft uitgehaald. Zelfs met het verdwijnen van het geld, is hij de enige geweest die er mee te maken heeft. Oom Faris gaat ook daarbij vrijuit. Brahim snapt nu ook de hele geschiedenis, maar weet niet goed hoe hij er nu mee moet omgaan. Een ding weet hij zeker. Hij hoeft Haas niet meer neer te knallen. Daarom gooit hij het geleende pistool van de Chinees maar snel in het water. Hij weet alleen nog niet of hij Haas ooit kan vergeven wat die hem heeft aangedaan. De pizzaoorlog is echter wel beëindigd.
Het komt natuurlijk weer goed tussen Brahim en vriendinnetje Alice, wat uit het laatste MSN-gesprek blijkt.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Proloog: in het voorwoord rijdt een woedende Brahim op de scooter achter zijn neef Iljas aan. Ze rijden op de snelweg totdat hij zijn neef in de vangrail kan duwen.

Anderhalf jaar eerder:
Brahim is een 16-jarige, sportief ingestelde, Marokkaanse jongen die met veel plezier in zijn vrije tijd in “Novara” werkt. Dat is de pizzeria van zijn vader. Zijn vader Amar heeft echter last van reuma en hij kan die zaak niet meer alleen runnen. Hij loopt dan ook altijd op krukken door de zaak. Maar gelukkig werken Brahims oom Faris en diens zoon Iljas (die ze Haas noemen vanwege zijn gedrag) ook in de pizzeria. Dat is fijn voor de vader van Brahim, maar het is wel een echte mopperkont. In het begin gaat het prima. Brahim zit wel gewoon op school in havo-4. Met zijn neef Iljas brengt hij in een soort wedstrijdverband de pizza’s rond, waarbij ze de straat soms wel eens onveilig maken. Maar Amar blijft verdachtmakingen maken in de richting van zijn broer Faris. Er verdwijnt geld uit de zaak, denkt hij.

Brahim heeft een leuk Nederlands vriendinnetje dat Alice heet, de pizzeria loopt goed en ook op school zijn er geen problemen. Brahim moet op een bepaald moment een opdracht voor het kunstvak CKV maken en hij wil tegelijkertijd een origineel cadeau voor Alice kopen. Hij besluit daarom die twee dingen met elkaar te combineren. Brahim gaat naar zijn neef Haas en samen maken ze een een rap en daarvan nemen ze een fraaie clip op. Als het eindresultaat klaar is, wil Brahim het nummer aan zijn klas laten zien en daarvoor is hij best zenuwachtig. Natuurlijk is dat ook omdat hij benieuwd is naar de reactie van Alice. Maar de reacties van zijn klasgenoten zijn geweldig leuk en Brahim is best trots op zijn prestatie.

Maar wanneer hij naar huis gaat, ziet hij aan zijn vaders gezicht dat er iets mis is. Na de felle discussie tussen Brahims vader en zijn broer Faris heeft de laatste besloten de laatste ontslag te nemen. ’s Avonds gaan Brahim en Haas Bacardi drinken. In een café krijgen ze ruzie, maar ze helpen elkaar, omdat ze familie zijn. Als ze dronken buiten liggen, krijgen ze ruzie met elkaar omdat Brahim over het gestolen geld begint.

Samen met zijn zoon Haas opent Oom Faris niet lang daarna een eigen pizzeria, die de naam Melodia krijgt. Daardoor zijn de familieleden ineens elkaars concurrenten geworden. Het is het begin van een grote pizzaoorlog. Omdat Brahims vader steeds meer last krijgt van zijn reuma, vindt hij dat Brahim de zaak over moet nemen. Brahim moet er wel een tijdje over nadenken. Maar uiteindelijk besluit hij het toch te doen. Maar er zijn natuurlijk wel grote consequenties aan verbonden. Brahim moet een ander leven dan vroeger gaan leiden. Hij is echt betrokken bij de zaak, maar hij moet nu eenmaal keuzes maken. Hij laat zijn vriendin Alice en zijn andere vrienden af en toe wel eens zitten. Dat heeft hij voordat hij de zaak overnam nooit gedaan. Hij neemt dan wel de zaak over, maar zijn vader bemoeit zich overal mee.

De pizzaoorlog tussen de twee maffia gaat echt beginnen. Om de zaak van Brahim Novara een slecht imago te bezorgen en zwart te maken heeft Haas allemaal vervelende ideeën uitgebroed. Eerst komt de Wareninspectie om te vertellen dat ze muizen hebben. Daarna koopt Haas een paar junkies om. Die moeten ervoor zorgen dat de klanten last van deze junks krijgen, waardoor ze hun pizza’s niet meer bij Novara bestellen maar bij de concurrent Melodia van Faris en Haas. Een van de medewerkers (Robbie) gaat hen te lijf, waardoor er weer slechte publiciteit komt en er steeds meer klanten wegblijven.

Ook zorgen ze in Melodia voor veel entertainment om klanten te trekken en dat lijkt ook te lukken, tot grote irritatie van Brahims vader. Hij dreigt het namelijk te verliezen van zijn broer en dat is binnen het familieverband heel pijnlijk. Alice vindt het stom dat Brahim niet meer naar school komt.

Brahim gaat een paar keer per week fitnessen in de sportschool, omdat hij zijn energie moet kwijtraken en de spanningen van zich af moet trainen. Hij komt steeds meer in de stress door zijn eerzuchtige vader Hij treft er altijd vreemde mensen aan. Zo is er een man van Chinese afkomst met wie hij een hele tijd zit te praten. Deze Woo heeft ooit een wokrestaurant in het centrum van de stad gehad, maar die zaak is al een paar jaar gesloten wegens omstandigheden, vertelt de man. Brahim mag de man eigenlijk wel en hij vertelt hem het verhaal van de uitgebroken pizzaoorlog. De man antwoordt dat hem eigenlijk hetzelfde is overkomen. Maar hij had het allemaal niet zo maar gepikt en hij had zijn woede op zijn tegenstander gekoeld met een vuurwapen. Daarvoor had hij vijf jaar in de gevangenis moeten zitten. Hij vertelt Brahim dat hij zijn zaak weer wil openen en dat hij een heel nieuw leven wil beginnen. Maar als het echt oorlog wordt tussen hem en Haas, kan Brahim altijd naar hem toe komen. Alice heeft gescheiden ouders en hij vindt de mensen maar erg saai. Hij moet een keer een weekendje mee: o.a. naar het Concertgebouw, maar hij gedraagt zich niet goed.

De beide pizzeria’s Melodia en Novara hebben een voetbalteam opgesteld om reclame voor de pizzeria’s te maken. Het betreft futsal, wat zaalvoetbal betekent. Wanneer ze in de competitiewedstrijd tegen elkaar moeten voetballen, wordt het een erg felle wedstrijd: het lijkt wel bijna oorlog. De wedstrijd wordt zelfs gestaakt na een doldwaze overtreding van Haas. Toch wordt het daarna best gezellig en de spelers van beide teams bieden elkaar excuses aan. Brahim MSN’t naar Alice dat alles wel goed zal komen.

De pizzaoorlog lijkt voorbij te zijn. Na afloop wordt er gefeest met veel drank en een optreden van een sexy buikdanseres in Melodia. Buikdanseres Jalima probeert Brahim te versieren en vraagt hem om een zoen: Brahim vindt dit te ver gaan, omdat hij immers een vriendin heeft. Hij wijst haar af en dat zal hem duur komen te staan.

Een paar dagen later ( op een drukke donderdag) komt Alice kwaad pizzeria “Novara” binnen gestoven en ze vertelt Brahim dat ze zo boos op hem is dat ze hem nooit meer wil zien. Ze loopt daarna snel uit de zaak en daarna is ze ook niet meer te bereiken voor Brahim. Het enige wat hij nog van haar krijgt, is een MSN bericht. Daarin staat een link naar een filmpje op “You Tube”. In dat filmpje is te zien dat Brahim de buikdanseres van een paar dagen ervoor een zoen geeft. Het is natuurlijk duidelijk dat Haas erachter steekt.

Meteen wordt het Brahim duidelijk:’de pizzaoorlog is helemaal nog niet afgelopen!’ Hij pakt zijn scooter en rijdt weg. Onderweg probeert hij enkele keren tevergeefs Alice te bereiken. Hij wordt ook steeds gebeld vanuit de pizzeria: het is namelijk ontzettend druk. Brahim rijdt naar het restaurant van de Chinees Woo die hij uit de sportschool kent en doet hem het hele verhaal uit de doeken. De man heeft ooit beloofd hem te helpen, geeft Brahim een pistool en vertelt hoe hij dat moet gebruiken. Daarna rijdt Brahim naar “Melodia”, de zaak van Faris en Haas. De zaak is helemaal leeg. Het lijkt net of ze weten dat hij eraan komt. Dan komt Faris eraan. Hij ziet dat Brahim boos en opgewonden is. Even later komt ook Haas aangereden op zijn pizzascootertje. Haas merkt dat Brahim helemaal over zijn Marokkaanse theewater is. Hij rijdt snel weg op zijn scooter maar wordt achtervolgd door Brahim. Na een gevaarlijke achtervolging door de stad beukt Brahim Haas op de snelweg tegen de vangrail aan. Haas is gewond en Brahim krijgt de kans hem dood te schieten..

Epiloog
Dan biecht Haas het verhaal op waarom dit allemaal heeft plaatsgevonden. Hij is jaloers op Brahim, omdat hij van mening was dat Brahim zijn vader had afgepakt. Daarom wilde hij zelf ook iets van Brahim afnemen. Hij denkt dat zijn vader Faris meer om Brahim geeft dan om zijn eigen zoon. Hij heeft daarom gerommeld met het filmpje op “You Tube”. Faris heeft eigenlijk niets verkeerd gedaan. Haas is de enige die wat heeft uitgehaald. Zelfs met het verdwijnen van het geld, is hij de enige geweest die er mee te maken heeft. Oom Faris gaat ook daarbij vrijuit. Brahim snapt nu ook de hele geschiedenis, maar weet niet goed hoe hij er nu mee moet omgaan. Een ding weet hij zeker. Hij hoeft Haas niet meer neer te knallen. Daarom gooit hij het geleende pistool van de Chinees maar snel in het water. Hij weet alleen nog niet of hij Haas ooit kan vergeven wat die hem heeft aangedaan. De pizzaoorlog is echter wel beëindigd.
Het komt natuurlijk weer goed tussen Brahim en vriendinnetje Alice, wat uit het laatste MSN-gesprek blijkt.

Personages

Brahim

Brahim is een sportieve Marokkaanse jongen van 16 jaar. Hij zit in Havo-4, maar omdat hij veel tijd aan de zaak moet besteden, spijbelt hij nog wel eens van school. Zijn half lange zwarte haar draagt hij achterover. Hij is altijd goed gekleed en ruikt lekker. Hij is een aardige en eerlijke jongen, die goed van vertrouwen is. Hij doet wel vaak stoer en gebruikt grove taal en drank. Voetballen vindt hij ook erg leuk. Maar een concert in het Concertgebouw is aan hem niet besteed: hij verveelt zich dus. Hij is nooit echt bang, ook niet als mensen hem pesten of aanvallen. Hij is beslist geen vechtersbaas. Hij is geduldig, maar als hij echt boos wordt, is hij niet meer te houden. Hij wordt woedend als zijn neef Haas zich tegen hem keert. En dan is de beer ook werkelijk los. Na een wilde achtervolging krijgt hij Haas te pakken. Hij krijgt de kans zijn neef neer te knallen, maar als hij diens verhaal heeft gehoord, besluit hij dat niet te doen en het pistool weg te gooien.

Haas

Ilias (Haas) is de iets oudere neef van Brahim. Hij is een atletisch, klein en druk mannetje dat graag stoffen broeken en zijden bloesjes draagt. Hij heeft krulhaar en puistjes in zijn gezicht. Hij luistert graag naar zijn eigen, bewerkte muziek. Hij houdt erg van maffiafilms en die komen hem later goed van pas bij zijn trucs. Hij doet in het begin van het verhaal wel aardig, maar aan het eind van het boek blijkt hij een gemeen en jaloers persoon te zijn. Hij is jaloers op Brahim, omdat hij denkt dat zijn vader Faris meer om Brahim geeft dan om hem. Daarom start hij de pizzaoorlog tegen “Novara”.

Alice

Alice is het vriendinnetje van Brahim, ze is een jaar jonger dan hij. Brahim vindt dat ze op een fotomodel lijkt, met haar lange benen, lange blonde haren, groene ogen en haar mooie lippen. Ze is een vriendelijk en trouw meisje. Haar ouders zijn weliswaar rijk, maar ze gedraagt zich niet als een verwend kreng. Ze waarschuwt hem dat hij niet van school moet wegblijven. Ze is heel boos, wanneer ze hoort dat Brahim haar ontrouw is. Aan het einde van het verhaal komt het weer goed tussen haar en Brahim.

Amar

Amar is de ziekelijke vader van Brahim. Hij heeft last van reuma en loopt altijd te schelden en te mopperen, ook op zijn zoon. Hij zoekt ruzie met zijn broer Faris en beschuldigt hem van diefstal. Hij kan het helemaal niet verkroppen dat zijn broer Faris een betere zaak heeft dan hij en dat die zijn klanten weet weg te lokken. Hij heeft dan wel zijn zaak overgedaan aan zijn zoon, maar hij bemoeit zich er steeds mee. Voor zijn zoon is hij helemaal geen leuke vader, want hij richt zich meer op zijn eigen maatschappelijk succes dan op de opvoeding van zijn zoon.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast