Beschouwing Gokken



Steeds meer jongeren gooien regelmatig euro’s in een fruitautomaat, bijvoorbeeld in de snackbar of gewoon in een gokhal. Als ze dan een paar euro in zo'n apparaat gegooid hebben, denken ze niet meteen dat ze daar aan verslaafd kunnen raken.Gokken begint vaak als een leuk spelletje. Veel mensen kunnen deze spelletjes spelen zonder in de problemen te raken. De vraag is: waarom gaan mensen gokken en wanneer ben je eraan verslaafd?

Als je die vraag aan gokkers stelt krijg je vaak dingen te horen zoals: ‘gokken is spannend, het is een leuk tijdverdrijf, het geeft je de gelegenheid even je zorgen te vergeten of om de dag met een beetje spanning te doorbreken. Je kunt er geld mee verdienen en je ontmoet aardige mensen.’ De gokkasten zien er vrolijk uit, en maken zo dus reclame voor zichzelf. Mensen kunnen door verschillende redenen verslaafd raken aan gokken zoals: beginnergeluk, het achterna rennen van je geld, het spanningsgevoel en ze denken de kast te kunnen beïnvloeden.





Bijna iedereen heeft wel eens meegedaan aan een gokspelletje: aan een loterij, een weddenschap met vrienden of een gokje gewaagt op een fruitmachine. Gokkers houden van kanspelletjes met een korte tijd tussen ‘gok en resultaat’. Dit zijn de short-odds, de meest verslavende spellen: de mogelijke winst wordt direct uitgekeerd. Over het algemeen gokken mannen meer dan vrouwen. Ook zijn het meestal jongeren (onder de 25 jaar) die een gokje wagen. Ze gokken het meest op fruitautomaten. Ouderen (40+) zijn meer te vinden in casino’s.



Gokken leidt zelden tot rijkdom. Gokken is erg duur en kan als je het te veel doet dus makkelijk tot serieuze financiële problemen leiden. Als spelers veel verliezen voelen ze zich schuldig; ze worden depressief en opstandig. Net als bij alcohol en drugs kan gokken leiden tot afkickverschijnselen.



Gokken is leuke en aantrekkelijke bezigheid. Je moet goed beseffen waar aan je begint, want voor je het weet ben je verslaafd en ga je rare dingen uithalen om aan geld te komen. De overheid bemoeit zich met het gokken, en zijn er verschillende hulporganisaties voor verslaafden. Men moet strenger optreden tegen minderjarige gokkers: te vaak zie je jongeren van 14-15 jaar die zelfs al zitten te spelen. Ik snap daarom ook niet dat de regering dit toelaat: ook zij weten dat er minderjarigen het slachtoffer worden van verslaving, maar zij verdienen er gewoon heel veel aan, waardoor deze problemen begrijpelijk zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.