Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Geweld op tv

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 628 woorden
  • 6 februari 2003
  • 76 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 76 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Meer geweld op tv, meer geweld in de samenleving.
Of niet?

Moet de regering het geweld op tv wel of niet afschaffen? Dit onderwerp staat de laatste tijd behoorlijk ter discussie. Ik wil het eens met u over “televisiegeweld“ hebben en wat voor invloed het heeft op de jongeren in onze samenleving. Er zijn mensen die beweren dat de jeugd gewelddadiger wordt door het geweld op tv, maar is dat zo?
De jeugd wordt zeker beïnvloed door de tv, maar er is slechts een hele kleine groep die vatbaar is voor het geweld op tv. Deze “risicogroep“ heeft vaak één zelfde soort achtergrond. Ik doel dan op de kinderen van gescheiden ouders of ouders die vaak allebei van huis zijn, kinderen die grotendeels zichzelf hebben moeten opvoeden. Deze groep is ook gewelddadig zonder dat ze geweld op tv zien. Voordat de tv is uitgevonden was er ook geweld in de samenleving. Of jongeren vatbaar zijn voor het geweld en daadwerkelijk gewelddadiger worden ligt heel vaak aan de omstandigheden thuis.

Dat brengt me op een volgend punt. De taak ligt bij de ouders of verzorgers om hun kind voor beïnvloeding te behoeden. Ouders moeten hun kinderen waarschuwen voor de gevolgen van geweld en ze moeten hun kinderen wijzen op de nutteloosheid ervan. Dan zullen de jongeren nog eens gaan nadenken voordat ze zelf meedoen in een gevecht.
Ook leren de jongeren van de tv, dat er mensen zijn die niet nadenken voor ze gaan vechten. In het echt zijn er heel veel mensen die betrokken raken bij een gevecht. Niet alleen in “amusement” programma’s zie je geweld, het is ook op het nieuws. In het echte leven geweld is er geweld, dus komt het op tv. In sommige tv-series leer je dat je van je af moet bijten. Bovendien benadrukken deze series dat je alleen geweld moet gebruiken als jij zelf eerst wordt geslagen.
Een argument voor de afschaffing van geweld op tv zou moeten zijn, dat jongere kijkers beeld en werkelijkheid niet meer kunnen scheiden. Ik vind dat dit weer gedeeltelijk van de ouders of verzorgers afhangt en van de aanleg / vatbaarheid van het kind zelf. Zolang ouders blijven benadrukken dat de films die op de tv komen niet echt zijn, zullen de jongeren het ook zo gaan zien. Programma’s waarbij de ouders het verschil heel goed moeten uitleggen zijn bijvoorbeeld “De Power Rangers” en “Superman”.
Door dit soort programma’s zouden jongere kijkers geweld als oplossing voor meningsverschillen kunnen zien. De jongere kijkers zouden sneller geweld gaan gebruiken. Hiermee ben ik het niet eens. Het ligt heus niet aan de televisie dat de samenleving steeds gewelddadiger wordt. Het ligt gewoon aan een verandering van normen en waarden. Bovendien wordt op tv reclame gemaakt tegen zinloos geweld en wordt benadrukt dat geweld altijd zinloos is. Als jongeren door het geweld op tv zouden worden beïnvloed, dan moeten ze ook door deze reclamespotjes worden “geraakt”.
Nu vraagt u zich misschien nog steeds af: “Ligt het nou aan de hoeveelheid geweld op tv, dat de samenleving gewelddadiger wordt?” Mijn antwoord: “Nee!” Ik denk dat de jongeren die geweld plegen, dit als soort van genetische karaktereigenschap in zich hebben. Ik denk dat tv daar weinig aan kan veranderen, dus de hoeveelheid geweld op tv is niet de oorzaak. Ik denk dat de ouders, verzorgers, familie, vrienden en eventueel de politie, de enige zijn die hier iets aan kunnen veranderen. Jongeren uit een “risico – omgeving” moeten al vroeg worden bijgestaan. Ik denk ook dat de toename van het aantal werkloze en de toename van het alcohol- en drugsgebruik in de samenleving een oorzaak kan zijn voor de geweldtoename. Misschien ligt het wel aan de toename van geweld in de samenleving, dat het geweld op tv ook toeneemt!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

je betoog was wel bruikbaar.ik moest er een verslag over inleveren dus ik heb je verslag gebruikt en een beetje veranders en ik was in een 15 minuten klaar. dat was het , ik denk effe maile is niet erg nou aju dan maar Nicolas

19 jaar geleden

M.

M.

goed werk :D thank you!! (K)

18 jaar geleden