Gescheiden lessen voor jongens en meisjes

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 779 woorden
  • 8 maart 2018
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
99 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

611 woorden

In de jaren '50 waren gescheiden lessen een van de normaalste zaken op de wereld. De meisjes kregen les in het huishouden en de jongens leerden allerlei technische vakken. Tegenwoordig is dat wel anders, de huidige maatschappij vraagt van zowel meisjes als jongens capaciteiten die niet genderspecifiek zijn. Daarmee wil ik zeggen dat het ook voor meisjes belangrijk is om kennis en vaardigheden op gebied van techniek te hebben evenals het feit dat jongens zich ook op huishoudelijk gebied moeten kunnen redden. Maar is gescheiden onderwijs toch effectiever dan gemengd onderwijs?

Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit: "Het onderzoek naar de verschillen tussen jongens en meisjes staat in de kinderschoenen. Dus eerst moeten we weten wat de verschillen precies zijn." Voor de verschillen in prestaties tussen jongens en meisjes worden verschillende andere oorzaken aangedragen. Volgens onder andere Paul Jongbluth, onderwijssocioloog aan de Universiteit van Maastricht komt het vooral door de feminisering van het onderwijs dat jongens vaker zonder diploma van school gaan. Annemarie van Langen, onderzoeker van leerverschillen tussen groepen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: "Groepsdruk is volgens mij de belangrijkste oorzaak (van het verschil in prestaties van jongens en meisjes). Meisjes mogen onderling ijverig zijn. Maar onder jongens is de huidige trend 'School is not cool'." Peter Giesen schrijft in het commentaar van de Volkskrant: "Veel belangrijker zijn echter sociaal - culturele veranderingen. De motivatie van meisjes is toegenomen omdat studie en werk toegankelijk zijn geworden. Jongens lijken daarentegen gevoeliger voor de afleiding van bijbaantjes en de entertainmentcultuur."

Een argument tegen de gescheiden lessen is dat jongens en meisjes zien hoe anderen seksen leren, dit zal later helpen als men een baan zoekt omdat de meeste banen vragen naar beide seksen.

Met andere woorden dat men later zal werken met mensen van het andere geslacht en dan heeft men al geleerd hoe je met allerlei verschillende soorten mensen moet omgaan.

Een ander tegenargument is dat er onderzoeken zijn geweest die beweren dat er geen verschil is tussen gescheiden- en niet gescheiden onderwijs. Er is een analyse geweest van 184 bestaande studies naar 1,6 miljoen leerlingen uit 21 verschillende landen. Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt; “Sociale factoren maken enorm veel uit, evenals verschillen in schoolsysteem.” Ook vertelt hij dat het verstandig is om rekening te houden met verschillen tussen jongens en meisjes, maar in gemengde klassen leren jongens en meisjes ook veel van elkaar. Vaak wordt er gezegd dat meisjes beter zijn in talen en jongens weer beter zijn in wiskunde, en dat meisjes en jongens anders leren. Deze stereotypes bleken niet waar te zijn nadat men hiernaar heeft gekeken tijdens dit onderzoek.

De waarheid is dat zolang er (gemengd en of gescheiden) onderwijs is, er ook discussies over blijven bestaan, hier is geen ontkomen aan. Er zijn voor- en tegenstanders die hier fel over kunnen blijven discussiëren, elk met valide standpunten en argumenten. Toch zullen er in de toekomst meer mensen zich aansluiten bij de tegenstanders van gescheiden onderwijs, omdat, ondanks alle onderzoeken waar men beweert dat jongens en meisjes andere leermethodes hebben, mensen, jongen of meisje daargelaten, we allemaal mensen zijn en we tot één soort en één populatie behoren. Onze breinen functioneren niet anders ten opzichte van geslacht, jongens en meisjes zijn hetzelfde op één klein chromosoom na, die het brein niet aantast. Alle standpunten in acht genomen, denk ik dat gescheiden onderwijs niet effectiever is dan gemengd onderwijs. Jongens en meisjes, en mannen en vrouwen zullen in de maatschappij altijd met elkaar te maken hebben en daarom is het beter als ook het onderwijs hier al op inspringt door gemengde lessen.

Bronnen

Invulschema voor het bouwplan van een tekst

Onderwerp: Gescheiden onderwijs
Benadering(en): Onderzoeken
Hoofdgedachte: Is gescheiden les effectief?
Tekstsoort: Betoog

T­e­kst­d­eel

Al.

(Deel)on­der­werp

Uitwerking in trefwoor­den

In­lei­d­ing

1

Anekdote

Vergelijking vroeger en nu.

 

2

Vraag

Is gescheiden onderwijs effectief?

Middenstuk

3

Onderzoek

Onderzoek met mening van deskundigen.

 

4

Tegenargument

Jongens en meisjes leren van elkaar.

 

5

Tegenargument/onderzoek

Wereldwijd onderzoek die beweren dat er geen verschil is tussen gescheiden en gemixt onderwijs

Slot

10

Conclusie

Gescheiden onderwijs is niet effectiever dan gemixt onderwijs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.