Genetische manipulatie

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 480 woorden
  • 6 februari 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Dit hebben we nodig: een perfecte wereld, geen geweld, geen oorlog, geen hongersnood, dat willen we toch allemaal? Maar wat mogen we doen om dit te bereiken? Mogen we alles wel naar onze hand zetten en voor God spelen. Over een aantal jaar zijn we misschien wel daar toe in staat.
Hoe ver mogen we gaan met genetische manipulatie? Ik vind dat we het moeten gebruiken om bepaalde problemen er mee te verhelpen. Maar hiermee mag je niet te vergaan. De techniek mag natuurlijk ook niet in verkeerde handen vallen. Anders kunnen er grote problemen ontstaan.

Eigenlijk is genetische manipulatie is het veranderen van erfelijke eigenschappen. Kleuren van bloemen kunnen bijvoorbeeld worden veranderd. Bij de genetische manipulatie van rijst zodat hij bestendig wordt tegen bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kunnen ze middelen gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu, dus eigenlijk is het beter voor het milieu dat het minder wordt gebruikt. Toch is dit wel beter voor de mens want er gaat minder oogst verloren en er is daardoor meer voedsel.


Andere tegenstrijdige argumenten zijn dat de mens met respect met dieren moet omgaan. Ook al zijn het dieren, je kunt ze wel als minder intelligent beschouwen maar je mag ze niet als waardeloos beschouwen. En als je met genen gaat experimenteren kunnen deze ontwikkelingen een bedreiging zijn voor het ecosysteem. Het hele ecosysteem kan hierdoor namelijk verstoord worden. Uiteindelijk kan je de mens niet echt veranderen in zijn karakter trekken. Mensen blijven dezelfde ideeën hebben of je ze nou manipuleert of niet.

Toch weet nog niemand of het gevaarlijk voor het milieu of niet, als we aan het ecosysteem zitten. Mag je zomaar planten dieren en mensen manipuleren. Wat heb je eigenlijk aan genetische manipulatie? Als je het economisch bekijkt is het voor dieren en planten voordelig. Zo kunnen ze de dieren manipuleren. De boeren worden daar beter van en uiteindelijk de hele economie. Doordat dieren zo een maximale hoeveelheid melk of vlees geven. Uiteindelijk profiteren de gewone burgers hier ook van.

Daarnaast heb je ook nog een sociaal voordeel. Sommige mensen zijn van mening dat genetische manipulatie voor een gelukkiger bestaan kan zorgen van bepaalde mensen. En de mensen die door ziekte via genetische manipulatie kunnen worden geholpen. Zo kunnen misschien andere afwijkingen als het Syndroom van Down worden verholpen. Ook zou criminaliteit uit de eigenschappen van de mens kunnen worden gehaald.

Uiteindelijk is het subjectief gezien een verbetering voor de mens. De mens zal er waarschijnlijk economisch en sociaal op vooruit gaan. Dan zal het belang van de mens voorop gaan dan het belang van de dieren. Ik vind dat je genetische manipulatie kan toepassen tot een bepaald niveau. Bij planten en dieren lijkt me het een goed idee maar bij de mens vind ik te ver gaan. Uiteindelijk zullen de meningen altijd verdeeld blijven. De mensen die hierover moeten beslissen kunnen maar beter nog niet gemanipuleerd zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.