Weiger langer ‘proefkonijn’ te zijn van genetisch gemanipuleerd voedsel!
Dagelijks eten we producten waarin genetisch gemanipuleerde soja of maïs is verwerkt, zoals soep, chocola, sauzen, pindakaas en diverse zoutjes. Je proeft er niks van, maar het effect op mens en milieu van een product dat tot stand is gekomen met behulp van genetische manipulatie is nog onvoldoende bekend. Het gebruik van voedingsmiddelen die genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten kan misschien op den duur wel slecht voor je zijn, dus weiger om langer ‘proefkonijn’ te zijn van genetisch gemanipuleerd voedsel en kies voor gentechvrij voedsel op je bord!
Wat is genetische manipulatie?
Bij genetische manipulatie worden stukjes DNA uit het ene organisme ‘geknipt’ en bij het andere organisme er in ‘geplakt’. Het is dus eigenlijk het knip- en plakwerk van levend materiaal warbij soortgrenzen worden overschreden. Genen van ratten in de sla en die van schorpioenen in je maïs zijn hier enkele voorbeelden van. Genetische manipulatie is niet terug te draaien en onvoorspelbaar. Geen enkele wetenschapper weet hoe het af kan lopen als men genetische manipulatie toepast op voeding en toch wordt het al op grote schaal gebruikt.
Ons voedsel zit, zonder dat we het weten, vol met genetisch gemanipuleerde ingrediënten. En dat terwijl de kennis over de gevolgen van deze techniek nog heel beperkt is. Hetgeen wat al wel bekend is geeft vaak aanleiding tot zorg. Zo blijkt dat er bij vele genetisch gemanipuleerde sojabonen allerlei allergische reacties bij mensen optreden omdat er genen van paranoten waren ingebouwd. Hetzelfde gold voor een genetisch gemanipuleerde aardappel met genen van tarwekiemen. Sommige mensen kregen last van jeuk bij hun buik en benen, en uitslag in de vorm van rode pukkeltjes rond en op hun neus. Als je (onbewust) genetisch gemanipuleerd voedsel eet kan dit dus wel eens tot onvoorspelbare lichamelijke reacties leiden, zoals allergieën
Je kan er op letten dat je geen voedsel koopt waar genetisch gemanipuleerde ingrediënten inzitten, simpelweg door op de verpakking te kijken welke ingrediënten er inzitten. Helaas hoeven vele gentech- ingrediënten niet vermeld te worden op de verpakkingen. Wil je echte zekerheid over wat je eet, koop dan producten die voorzien zijn van het EKO-keurmerk, die zijn altijd veilig. Je kan ook kijken in consumentengidsen of informatie opvragen bij Greenpeace. Greenpeace heeft speciale ‘groene lijsten’ samengesteld waar alle (merk) producten opstaan waar geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten inzitten.
Kies voor gentech vrij voedsel op je bord, je hoeft tenslotte niet alles te slikken!
1. DNA is de drager van alle erfelijke eigenschappen van een bepaald organisme. 2.Organismen zijn alle dingen die leven bevatten zoals dieren, planten en mensen. 3.Een paranoot is een olierijke noot van een Braziliaanse boom
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
hallo nienke
heb je ook een bronvermelding bij dat stuk over biologisch voedsel ?
grtz,eddy
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
nou ik vind jou werkstuk wel goed maar best wel het kort maar bedank voor het ;)
20 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
niiiiiiiiiiiiiiiice
18 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
hey nienke!
ik hou mijn sectorwerkstuk over g-m en jouw stukje was erg bruikbaar! :D
alleen had ik een vraagje:
je schreef dat genen van ratten in de sla en schorpioen in mais voorbeelden waen van g-m eten.
waar heb je deze info vandaan?
groetjes
casper
17 jaar geleden
Antwoorden