Geen 18, geen druppel? Toch wel!

In Europa is het bijna overal al het geval. De leeftijd om alcohol te kopen is 18. Ook is het bezit van alcohol onder die leeftijd strafbaar. Nederland heeft deze regel nog niet, maar overlegt sinds 2012 wel over het instellen van de regel. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven. Ik vind dat deze regel geen zin heeft. De alcoholleeftijd naar 18 gaat niet werken!

Alcohol bij het stappen

De regels voor het kopen en in het bezit hebben van alcohol zijn al per 1 januari 2013 aangescherpt. Het in het bezit hebben van alcohol onder de 16 is nu strafbaar. Dit heb ik al wel gemerkt tijdens het stappen. De uitsmijters letten nu (nog) goed op wie ze binnen laten, maar hoelang gaan ze dat volhouden? De café-eigenaren zullen vroeg of laat merken dat hun omzet omlaag gaat. Zullen ze dan nog zo streng zijn? De regering gaat ervan uit dat zij, de café-eigenaren, in de gaten houden wie er naar binnen gaat, maar kan daar wel op vertrouwd worden? Er waren voorheen namelijk ook altijd al jongere mensen aanwezig. De Nederlandse regering stelt zoveel nieuwe wetten op, maar bedenkt geen manieren waarop ze die gaan handhaven. Ik durf te wedden dat het uiteindelijk weer makkelijk wordt om een 18+ club binnen te komen en alcohol te krijgen.

 Hangjongeren

Al zouden jongeren van onder de 18 niet binnen komen in een café of club wordt het probleem waarschijnlijk alleen maar verschoven. Een ander probleem waar al veel over wordt gepraat is natuurlijk het aantal hangjongeren dat toeneemt. Als ze niet binnen kunnen komen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk ergens op straat gaan hangen. Misschien met drank aangezien ze dan gewoon een vriend van 18 jaar of ouder vragen om het voor ze te halen. Het bezit van alcohol onder de 18 is dan wel strafbaar, maar er zijn toch nooit genoeg wijkagenten om het in de gaten te houden. Hier komt het probleem uit de vorige alinea weer terug.

Voordelen?

De gemiddelde leeftijd van jongeren die in het ziekenhuis belanden na teveel gedronken te hebben, is 15. Dit is natuurlijk erg laag gezien de alcoholleeftijd van 16. Dit bewijst maar weer hoe makkelijk het sowieso al was om aan drank te komen. Wat wil de regering eigenlijk met de nieuwe regeling? Waarschijnlijk proberen ze de leeftijd iets omhoog krijgen. Ze proberen het aantal jongeren dat misbruik maakt van alcohol verlagen. Helaas voor de andere 16-jarigen die geen misbruik maken van alcohol. Ik vind het zelf gewoon heerlijk om in de zomer met een lekkere witte wijn of een lekker biertje op een terras in de zon te zitten. De belangrijkste reden is natuurlijk dat alcohol gewoon slecht is voor de hersenen in de groei. Ik zal ook niet zeggen dat dit niet waar is, maar op je achttiende zijn je hersenen ook nog in de groei. De regering spreekt zichzelf tegen. Als ze dit argument gebruikt, moet ze de leeftijd gelijk naar 21 brengen, aangezien 21 de leeftijd is dat de hersenen niet meer in de groei zijn.

Kortom, de nieuwe alcoholregeling gaat niet werken. Het probleem dat teveel jonge mensen veel alcohol drinken gaat door deze regeling worden gezien in andere problemen. Ik denk dat er meer voorlichting gegeven moet worden aan ouders en hun kind. Vooral de ouders zijn van belang, want zij zijn verantwoordelijk voor hun kind en zij bepalen de opvoeding. De regering moet de oplossing ergens anders zoeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.