Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Gameverslaving

Beoordeling 1.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1150 woorden
  • 3 mei 2007
  • 5314 keer beoordeeld
  • Cijfer 1.5
  • 5314 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Gameverslaving

Gameverslaving wordt gezien als één van de hardnekkigste problemen van de huidige jeugd. Mensen gaan er letterlijk aan kapot en ik zie dat ook om me heen gebeuren. Vaak vraag ik me dan ook af hoe zo’n persoon leeft en hoe zijn gedachtegang is, maar na een gesprek met één van hun haak ik al snel af. De antwoorden zoals “Het is gewoon zo Uber pr0 1337 en mijn nieuwe h4x inventory is zo geweldig dat k het gewoon door moet spelen” doen namelijk niet veel goeds aan mijn humeur.

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaafd ben je wanneer je langer dan 5 uur per dag games speelt, bijna geen enkele sociale contacten meer hebt, jezelf klote voelt als je een dag of even niet kunt gamen en je gedachtes niet van het gamen af kunt houden. Schoolresultaten gaan denderend achteruit en je vertoont vaak erg agressief gedrag tegenover je familie of vrienden. Daarnaast hebben de verslaafden ook niet de behoeften om dingen te doen naast het gamen, zoals naar buiten gaan. Ze voelen zich veilig in hun eigen wereld en noemen dat ook “socializen”.

Volgens Alex Begeman (psycholoog bij De Hoop) kun je gamen vergelijken met gokken. In Beide gevallen wordt er in onze hersenen dopamine aangemaakt. Deze stof heeft te maken met het gevoel dat we krijgen bij een beloning. Hoe meer je aan het gamen bent, hoe meer je het gevoel krijgt dat je beloond wordt. Je wordt als het ware verslaafd aan dopamine.

De oorzaken

De vraag die mij gesteld wordt bij het horen van het woord “gameverslaving”is: waarom spelen mensen videogames en wel zo erg dat ze er uiteindelijk verslaafd aan kunnen worden? Deze vraag is eigenlijk simpel te beantwoorden. Het spelen van games laat je ontsnappen uit de realiteit en laat je de huidige problemen in het echte leven vergeten.
Een andere reden waardoor je verslaafd kunt raken zijn de online games. Hierbij komen alle gamers over de wereld bijeen om met elkaar te gamen, punten halen en laten zien hoe goed ze zijn. Hoe hoger je level is, hoe meer respect je krijgt.

First Person Shooters is het meest populaire genre op dit moment. Je zit als het ware in de personage, waardoor alles veel echter lijkt. Veel gamers zijn verslaafd aan dit soort spellen, omdat je mee kan doen aan toernooien, clanwars of dat je als individueel lekker online gamet. De adrenaline stroomt door je lij als je bijvoorbeeld een clanwar hebt gewonnen of dat je een leven hoger bent geraakt.
Volgens de Chinese staatsmedia is een 26-jarige Chinees overleden na een hele week spelen van computerspelletjes. Oorzaak hiervan volgens de lokale leraar Xu Yan is dat veel mensen tijdens hun “saaie leven” afleiding zoeken bij de computer.


De gevolgen

Wanneer je verslaafd bent, verwaarloos je de contacten met familie, school en werk. Er is vaak ook sprake van verwaarlozing van de basisbehoeften van de mens (voedsel en persoonlijke hygiëne). Het is moeilijk te begrijpen dat mensen computer belangrijker vinden dan voedsel en hygiëne, maar als je verslaafd bent, zie je dit niet meer. Alles draait om het gamen.
Als een verslaafde wilt ontkennen dat hij/zij verslaafd is aan gamen, kan diegene gemakkelijk dagen tot weken stoppen met gamen. Het is dan ook zeker misleidend voor de mensen om de verslaafde heen, probeer hier dan ook doorheen te kijken.
Een spelverslaving gaat ook vaak samen met stimulerende middelen: Red Bull, koffie, sigaretten, soft drugs, speed en in de ergste gevallen cocaïne. Hoe dieper je in je verslaving zit, des te erger je gebruik wordt.
De Medische Universiteit in Berlijn heeft een onderzoek gedaan naar gameverslaving. Hun conclusie luidt als volgt: “Mensen die extreem lang games spelen hebben dezelfde symptomen als mensen die verslaafd zijn”. In de studie hebben ze een groot aantal gamers getest op symptomen en gedrag die bij andere verslavingen ook optreden, bijvoorbeeld bij een alcoholverslaafde die superveel zin heeft in een biertje na het zien van een bierreclame. In het onderzoek werd getest of fanatieke gamers ook intense verlangens hebben bij het zien van een reclame van hun favoriete spel. Iedereen kreeg een enorme verlangen om te gaan gamen na het zien van ingame beelden van hun favoriete game. Deze mensen voelden zich ook beter na een spelsessie en gaven ook aan dat ze zo snel mogelijk weer gaan spelen. “Het grote probleem bij gameverslaving is dat mensen er heel lastig aan kunnen ontsnappen. Computers zijn immers overal en vormen een integraal deel van het leven” zegt Maressa Hect Orzack, die werkt met computer verslaafden in het Mclean Hospital in Boston.

Verslaving jong en oud

Je hebt gameverslaafden in alle soorten en maten. Het Smit & Jones kliniek meldde een geval dat nog amper 8 jaar oud was. De verslavingskliniek heeft ook een onderzoek gestart en kwamen tot dezelfde conclusie als Alex Begeman, dat een persoon met een spelverslaving dezelfde symptomen heeft als een gok- drugsverslaafde.

Gameverslaving licht overdreven

Onderzoeker Dr. John Charlton heeft de afgelopen paar jaar onderzoek gedaan naar de vraag van wat gameverslaving nou precies is. Charlton komt hierbij tot mening dat de symptomen bij gamers niet wijzen op gameverslaving, maar een hoge toewijding. Ik weet zelf niet wat hij verstaat onder een hoge toewijding, want zoals hij zelf ook later in zijn artikel schrijft blijkt er dat 40% van de 400 gamers van zijn eigen onderdoek het sociale leven (buiten het spel) te lijden had. Verder staat er in dat meer dan de helft van de ondervraagde een slaaptekort had vanwege het moeten spelen en iets meer dan een derde mistte wel eens zijn maaltijd.
Volgens zijn onderzoek blijkt dus dat 40% sociaal passief is, 50% slaap tekort heeft en dat 33% zijn maaltijden mist. Is hier sprake van een hoge toewijding of een verslaving? Beslis daar zelf maar over.

Wat moet er gebeuren

Tegenwoordig zijn er ook klinieken voor gameverslaafden. Smit & Jones is zo’n kliniek. Je kunt daar heen voor een dagbehandeling, maar die blijkt niet effectief genoeg. Ze verlangen dat je minimaal een maand bij hun intern moet blijven. Hoe kun je nou je kind naar een kliniek sturen voor een maand, als het per dag rond de €500-, kost. Dat is dan gemiddeld €15.000,- per maand, welk normaal gezin kan dat zomaar op tafel gooien? Ik vind dat de overheid zich hierbij moet bemoeien, zodat de lasten veel lager komen te liggen. Zo kan je het snelst het aantal verslaafden verminderen in Nederland

Gamverslaving is een groot probleem op dit moment. Het beïnvloed je gedrag en het beïnvloed de resultaten op school. Hoe meer je eraan verslaafd raakt, des te meer stimulerende middelen je gaat gebruiken. Uiteindelijk kom je in een kliniek terecht dat je ouders €500,- per dag gaat kosten. Zorg ervoor dat je verantwoord bezig bent en dat je niet hele dagen achter de computer wegkwijnt, dus zoek je vrienden regelmatig op en laat wat van je horen!

Woorden: 1.149

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

IK BEN GAMEVERSLAAFD

11 jaar geleden

A.

A.

ok

11 jaar geleden

I.

I.

ik wil graag weten welke bronnen Patrick heeft gebruikt voor zijn opstel want ik heb binnenkort ook een opstel die ik moet maken voor Nederlands.

Groetjes Ilias.

11 jaar geleden

A.

A.

Je moet zorgen dat je betoog begrijpbaar is; tekens als 1337 worden niet door iedereen begrepen en het leest ook niet lekker.

10 jaar geleden

D.

D.

het is een antwoord dat hij kreeg, hoe zou hij dat dan moeten vertellen, het leest miss niet lekker maar wat kan hij er nou aan doen dat die zon antwoord krijgt

6 jaar geleden

maryem

maryem

Mooi je hebt me echt geholpen!!

5 jaar geleden

A.

A.

Looks coooooool!

4 jaar geleden

A.

A.

Looks coooooool!

4 jaar geleden

F.

F.

Ziet er super uit!

4 jaar geleden

A.

A.

Ik houd van dit betoog!

4 jaar geleden

S.

S.

He

4 jaar geleden