Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Extreem-Rechts

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 863 woorden
  • 26 maart 2005
  • 42 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 42 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Betogende toespraak

De laatste maanden horen we steeds meer over extreem-rechts in de media. Het Vlaams Blok scoorde goed bij verkiezingen in België, de partij werd later door de rechter verboden en heeft nu zijn naam veranderd in het Vlaams Belang. Wat dichter bij huis zien we Geert Wilders steeds vaker opduiken in het nieuws vanwege bedreigingen aan zijn adres, Nederland is volgens de media ‘een stukje naar rechts’ opgeschoven na de moord op Theo Van Gogh, extreem-rechtse partijen hebben meer aanhang gekregen en we horen steeds meer over het fenomeen ‘Lonsdale-jongeren’. Kortom: Extreem-rechts is hot! Na bestudering van wat extreem-rechts precies is, ben ik tot de volgende conclusie gekomen: extreem-rechts heeft goede invloeden in de Nederlandse samenleving!

Ten eerste omdat extreem-rechtse partijen goede ideeën hebben over hoe ze de economie uit het dal kunnen krijgen. Recent was nog in het nieuws dat Nederland onder het Europese gemiddelde zat met het aantal ondernemers onder de beroepsbevolking. Mensen zien vaak op tegen alle regeltjes waarmee ze te maken krijgen als ze een bedrijfje willen starten. En het lage aantal ondernemers is niet goed voor de economie, die tegenwoordig toch al niet zo best is. Minder bedrijven is namelijk minder werkgelegenheid. Meer werk zorgt voor meer inkomen, van meer inkomen kunnen mensen weer meer kopen en daardoor moeten er weer meer producten gemaakt worden en ontstaat er weer meer werkgelegenheid. Dan krijg je dus een zichzelf versterkend proces van economische groei. Ondernemers moeten dus minder aan regeltjes gebonden worden. Extreem-rechts zet zich in voor deze zaak, zo zijn ze voor minder bureaucratie en steunen ze particuliere initiatieven. Het ondernemersklimaat moet dus verbeterd worden en extreem-rechts zet zich daar erg duidelijk voor in.


Mijn tweede argument is dat extreem-rechtse partijen Nederland wakker houden. Dit zien we vooral terug in politiek Den Haag. Als het slecht gaat met een land, zijn mensen sneller geneigd om op radicale partijen te gaan stemmen. We hebben het gezien met Adolf Hitler in Duitsland, maar ook Pim Fortuyn en Geert Wilders zijn goede voorbeelden. Wanneer extreem-rechtse partijen meer aanhang krijgen uit de samenleving, dan weten de ‘normale’ partijen dat ze iets fout doen en zij zullen dan ook veranderingen doorvoeren in hun beleid om weer het vertrouwen van de mensen te winnen. We hebben allemaal de zogenaamde politieke aardverschuiving kunnen zien toen Pim Fortuyn opkwam. De paarse partijen werden weggevaagd bij de verkiezingen en de LPF werd door de vele stemmen opgenomen in de regering.
Maar naast de politiek zet extreem-rechts ook de Nederlandse burger aan het denken met hun radicale standpunten. Hoe willen we dat Nederland er in de toekomst uit ziet? Vooral hun standpunt ten aanzien van immigranten zorgt voor vele discussies in Nederland. Zo blijft Nederland wakker en kunnen we samen tot nieuwe ideeën en oplossingen komen over hoe Nederland er uit moet zien in de toekomst.

En mijn derde argument is dat extreem-rechts goed is, omdat ze voor behoud van de eigen cultuur zijn. Door de globalisering, internationalisering en het proces van Europese integratie verliest Nederland teveel van zijn eigen cultuur. We laten de Europese Unie teveel voor ons bepalen. We moeten onze liberale mentaliteit behouden door zaken zoals ons drugsbeleid en euthanasie mogelijk te laten houden.
Ook het hele immigratiebeleid is uit de hand gelopen. De toestroom van nieuwe culturen in Nederland is veels te snel gegaan. Nederland heeft te weinig tijd gehad om de nieuwe culturen te ontdekken en op te nemen in onze eigen cultuur. Daar ondervinden we nu de gevolgen van. Zie de etnische spanningen door heel Nederland. Een immigrantenstop zou dan op zich niet zo’n heel slecht idee zijn, vluchtelingen daargelaten. We moeten Nederland eerst laten wennen aan de nieuwe culturen en de problemen die we hebben met deze nieuwe culturen eerst oplossen.
Extreem-rechts wordt in de media ook vaak afgeschilderd als racistisch, maar dit zijn ze niet. Wilders benadrukte ook dat hij niks tegen de islam heeft, maar wel wat tegen de fundamentalistische takken van de islam. Deze takken zijn gevaarlijk omdat ze tegen de Westerse wereld zijn en moeten daarom ook bestreden worden. De huidige regering is veel te laks op het gebied van bestrijding van de fundamentalisten. Extreem-rechts staat voor een harde en directe aanpak van deze takken en deze daadkracht is wat we nodig hebben in Nederland. We gedogen tegenwoordig teveel en durven zulke zaken niet hard aan te pakken en dat is juist wel nodig om de spanningen in het huidige Nederland te verminderen.

Al deze dingen samen genomen, kom ik tot de conclusie dat extreem-rechts, in tegenstelling tot wat veel mensen vinden, goede invloeden in onze samenleving heeft. Ze hebben goede ideeën hoe ze de economie uit het slop willen trekken, ze houden de politiek en Nederland wakker en ze staan voor behoud van de eigen cultuur. Mensen hebben tegenwoordig een te eenzijdig beeld van extreem-rechts: dat ze alleen maar tegen buitenlanders zijn. Dit beeld wordt dan ook vooral door de media geschept. Maar mensen zouden niet direct met hun oordeel klaar moeten staan, maar zich wat meer moeten verdiepen in wat extreem-rechts nu precies is. Dus: geef extreem-rechts een kans en geloof niet alles wat er in de media gezegd wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hey goser, Ik mag jou denk ik wel. Jij schrijft tenminste nog is iets goeds over ons!!
Ik hoop dat je zelf ook rechts bent, extreem rechts... Ik denk het wel want anders ben je er niet zo positief over..

Maarruh wat ik eigelijk wil zegge:Mooi betoog!!

Met Vriendelijke Groeten

A.C.A.B. SkinSS Noordwijk

17 jaar geleden

F.

F.

Het is niet zozeer dat extreem rechts een goede invloed heeft, maar het zijn vooral de extremere partijen die minder bureaucratie willen. Verder is het echte extreem-rechts gewoon nog de rascistische beweging die het altijd is geweest.

15 jaar geleden

J.

J.

De enige echte fascisten in dit land zijn z.g. -anti fascisten-zoals destijds de RARA en thans de ANTIFA, asielactivisten, krakers en ander extreem links rapalje....

4 jaar geleden