Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Euthanasie

Stel je eens voor: Je ligt de hele dag ernstig ziek op bed. Elke beweging doet pijn, of zelfs niet bewegen doet al pijn. Je hebt geen controle meer over je lichaam. Bij alles wat je wilt moet je een verzorger erbij roepen, want zelf kan je het niet meer. Dan komt er ook nog bezoek wat je eigenlijk niet wilt, omdat je het vernederend vind dat ze je zo zien. En boven dat weet je ook nog eens dat je dood gaat, je weet alleen nog niet hoelang je moet lijden voor je eindelijk sterft. Ik zou zo voor geen goud willen leven en als er mensen zijn die dat wel willen, heb dan begrip voor de mensen die dat niet willen. Daarom ben ik voor Euthanasie

Wat is euthanasie nou precies ?
Euthanasie betekend letterlijk = de goede/zachte dood
In Nederland wordt er onder euthanasie verstaan “Het leven beëindigen door een arts op verzoek van de patiënt

Euthanasie wordt verdeel in 2 soorten: passieve en actieve euthanasie
Bij passieve euthanasie zorgt de arts van de patiënt ervoor dat de patiënt een natuurlijke dood sterft door de behandeling stop te zetten. De patiënt gaat door een periode van pijn, waarna hij of zij komt te overlijden
Bij actieve euthanasie dient de arts een middel toe die er automatisch voor zorgt dat de patiënt komt te overlijden, na het toedienen wordt het sterfproces vele malen korter dan bij passieve euthanasie.

Even over de artsen, want ook die zijn betrokken bij het plegen van euthanasie
Een arts heeft 2 verplichtingen:
- De pijn verlichten of wegnemen
- Het leven behouden
Als een arts zijn eerste plicht alleen kan doen door het leven te beëindigen dan kan hij zijn tweede plicht niet vervullen, die mag hij dan opzij zetten en het leven van de patiënt beëindigen

Sinds 1 april 2002 (geen geintje) is er een euthanasiewet van kracht, deze bepaalt dat de arts die euthanasie toepast niet strafbaar is. Maar verder moet de arts zich wel houden aan de eisen uit de wet en deze eisen zijn:
1. euthanasie moet vrijwillig en goed doordacht zijn
2. er moet sprake zijn van een ondragelijke of uitzichtloze toekomst
3. er moet een 2e onafhankelijke arts bij betrokken worden
4. de patiënt moet goed geïnformeerd zijn
Maar van alles verzoeken die worden ingediend om euthanasie te plegen wordt er maar 20 – 25% uitgevoerd

In europa zijn er maar 3 landen waar euthanasie wordt toegestaan: Nederland, België en Zwitserland.
In deze 3 landen gelden globaal dezelfde regels. Alleen in België moet er een 3e onafhankelijke arts bij betrokken zijn en in Zwitserland is er een optie dat ook mensen uit en ander land daar euthanasie laten plegen
In Duitsland is euthanasie in de wet verboden en Italië is heel erg tegen, zo erg dat er een tijdje geleden een debat was waar de Italiaanse minister het Nederlandse euthanasiebeleid vergeleek met het uitvoeren van nazi praktijken. Wat is echt onzin vindt, als je naar de eisen en wetten kijkt van ons euthanasiebeleid. De nazi overlegde niet met de mensen, maar stopte ze gewoon meteen in de gaskamer
Maar nu genoeg inleiding ik ga nu mijn mening verdedigen en heb daarvoor 3 argumenten voor.

1. Ieder mens heeft recht op een pijnloze dood, dit kan door middel van euthanasie
2. Als euthanasie verboden wordt, zijn er mensen met een uitzichtloze toekomst die zelfmoord plegen. Dit komt vaak harder aan bij familie en vrienden, als wanneer er in goed overleg word besloten euthanasie te plegen en familie en vrienden rustig afscheid kunnen nemen
3. Euthanasie laten plegen is ook beter voor de economie, dat klinkt hard, maar er zijn nu mensen die ongewild in leven gehouden worden en dat kost alleen maar extra geld. Van het geld wat daarvan bespaard word kunnen misschien anderen geholpen worden.

Dan heb ik nu ook nog 3 tegen argument, die ik zo goed mogelijk probeer te weerleggen

1. De gelovige mensen zegen: “het mag niet, in 1 van de 10 geboden uit de bijbel staat: Gij zult niet doden”. De christelijke mensen zijn van mening dat niet wijzelf, maar alleen god over hun leven mag beslissen.

Weerlegging 1: Dit tegenargument is moeilijk te weerleggen, want er zijn nu eenmaal mensen die dit geloven, daar is niks aan te veranderen. Mar dat hoeft toch niet te betekenen dat andere mensen geen euthanasie mogen plegen, zij hoeven het toch niet perse te gebruiken, het blijft eigen keus.

2. Mensen vinden het een egoïstische daad

Weerlegging 2: Dit klopt niet, want mensen die euthanasie plegen overleggen vaak nog met familie en vrienden, die daarna rustig afscheid kunnen nemen. Dit is toch beter dan de goede herinnering aan dit persoon te laten beschadigen, omdat degene zo erg verzwakt en uitgemergeld is dat hij of zij niet meer op zichzelf lijkt en vreselijk moet lijden

3. Er is een groep die denkt dat ze zomaar gedood worden als ze ziek zijn zonder dat ze daar wat over te zeggen hebben.

Weerlegging 3: Dit kan zeker niet, want jij bent de enige die toestemming kan geven voor het plegen van euthanasie

Mijn conclusie:
Een mens heeft recht op een pijnloze dood, hij of zij moet niet de laatste paar uurtjes van zijn leven doorbrengen met veel pijn. Ook is het voor veel mensen fijner om te weten wanneer ze zullen sterven, dan is het wachten op hoelang ze moeten zouden lijden ook weggenomen.
En als ze weten wanneer ze sterven kunnen ze eerst nog rustig afscheid nemen van vrienden en familie. Ook geeft het plegen van euthanasie voordeel voor de overige zieke mensen want van het geld wat nu wordt uitgegeven om mensen die dat niet willen in leven te houden kunnen andere zieke mensen worden geholpen.

Het klinkt misschien hard, maar het is onnodig om mensen die ernstig ziek zijn en veel pijn lijden nog langer in leven te houden dan nodig is, zeker als ze dat zelf niet meer willen.
Als je je in dat stadium verkeerd, dat ze zoveel lijdt, kan je dat in mijn ogen geen leven meer noemen.

Wat is nou een mensen leven als het onmenselijk is geworden?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Nathanvdg

Nathanvdg

Echt top dude! thxx ik heb 8 voor mn nederlands betoog dankzij u

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hele sterke inleiding!
Ik heb mn presentatie morgen en heb hier zeker wat aan, bedankt!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Echt bedankt man, ik heb er heel veel aan gehad!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Heel goed!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Nice! Goed betoog man, opbouw was goed, ik was het alleen niet eens met je conclusie en met je mening. Euthanasie is eigenlijk gewoon moord. Nogmaals goede opbouw!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

.

.

Heel goed!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Heey dankje voor dit betoog, heb er enorm veel aan gehad bij het schrijven van een overtuigend opstel over euthanasie!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

bedankt man! echt veel heb ik hieraan gehad voor me eigen betoog TOP! X

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Hey!
Ik vind het een interessant onderwerp en aan de opbouw van het betoog heb ik wel een beetje steun gehad.

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast