Euthanasie

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 525 woorden
  • 18 januari 2004
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Opzet van mijn spreekbeurt.

- stelling =>zo duidelijk mogelijk - inleiding => * introductie van je onderwerp * stand v. zaken: beide partijen - middenstuk => argumenten voor en tegen - slot/conclusie => herhaling stelling+belangrijke argumenten

Stelling - Moet euthanasie worden afgeschaft of niet?

Inleiding - onderwerp = euthanasie - euthanasie = levensbeëindiging door een arts op verzoek van een patiënt, het is geen euthanasie als het leven niet word verlengt, want dat is iets anders dan het leven beëindigen. - redenen => pijn, ontluistering en verlangen waardig te sterven. - wet => sinds 1 april 2002 is euthanasie toegestaan, als de arts aan de volgende zorgvuldigheidseisen heeft voldaan: * overtuigd zijn van het verzoek van de patiënt * overtuigd zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van patiënt * patiënt informeren over de situatie en de vooruitzichten * of er geen andere oplossing is * een andere arts meehelpen met het beoordelen - als een arts geen euthanasie wil, is hij daartoe niet verplicht, maar moet degene wel doorverwijzen naar iemand anders, is eigenlijk toch een beetje verplicht - over euthanasie was er ook een debat, cda en sp tegen en pvda, vvd en d66 waren voor - christenlijke mensen zijn tegen euthanasie, omdat volgens hen god beschikt over het leven - niemand kon wat doen voor de mensen die tegen waren, want er waren er teveel voor en zij werden dus de enige dissonant in het debat genoemd en dat betekend dat zij de enige waren die anders dachten dan de rest zij protesteerden ook.

Argumenten voor - je moet blij zijn dat je nog leeft, sommige mensen zijn dood die liever levend waren. - je moet blij zijn dat je een leven hebt en met alle nare dingen moet je mee leren leven. - sommige mensen liggen in coma en als de artsen dan zeggen dat ze er niet meer uitkomen, word er euthanasie gepleegd, terwijl er mensen zijn die er dan nog wel uitkomen. - ook al kan je niks meer doen, die mensen leven in een eigen wereld en voor degene die die mensen moet helpen hebben dat er maar voor over.

Argumenten tegen - ieder mens heeft recht op een waardige dood. - als mensen te veel pijn lijden en graag dood willen zijn moet dat kunnen. - als mensen bijvoorbeeld kanker hebben en weten dat ze toch al dood gaan. - als ze in coma zijn en de artsen zeggen dat hij/zij er niet meer uitkomt, dan heeft het ook geen zin om meer te leven, want dan lig je daar toch alleen maar. - als je niks kan doen en verzorgd moet worden als kasplantje, heb je niks meer aan zo'n persoon en bezorg je mensen een bepaalde last. - je moet zelf weten wat je met je eigen leven doet, er wordt al veel te veel over jou leven beslist.

Conclusie - met de stelling ben ik het eens, want: * je moet zelf weten wat je met je eigen leven doet, er wordt al veel te veel over jou leven beslist. * In sommige situaties is het leven gewoon niet meer uit te houden. - ik wil nu graag weten wat jullie van euthanasie vinden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.