Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Europese Grondwet

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 882 woorden
  • 13 maart 2007
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Europese grondwet is dood. Zo kopten de Franse kranten, en zo denkt de helft van Europese burgers erover volgens de officiële onderzoeken van de Europese Commissie. Zonder de Nederlandse en Franse goedkeuring kan het ratificatieproces van de Europese grondwet niet worden voortgezet. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een reflectieperiode is ingeluid door de Europese Conventie. Frankrijk en Nederland konden immers toch nog enige tijd niet stemmen want beide moeten zij eerst door de verkiezingen. In Nederland is dit nu sneller aan de orde dan verwacht door de val van ons kabinet. Na deze verkiezingen is er weer tijd voor andere zaken. Een jaar na de Nederlandse nee wordt het naar mijn mening sowieso wel eens tijd dat we het punt ter sprake brengen. Mijn stelling is namelijk dat de Europese Grondwet zo snel mogelijk moet worden doorgevoerd. Motivering hiervoor is dat hoe langer we hiermee wachten hoe moeilijker het wordt. Nieuwe landen zullen willen toetreden tot de EU, en daarmee moeten zij ook weer hun goedkeuring geven. Gezien de enorme belangen kunnen we meer vertragingen niet gebruiken. Wij als EU willen toch in een concurrentiepositie blijven ten opzichte van de VS en China? Om dit te kunnen bereiken is de doorvoering van dit verdrag noodzakelijk. Sowieso is er binnen de EU ook een behoorlijke druk. Keur je de grondwet af omdat je bang bent voor weinig zegging in belangrijke zaken, stel je dan voor hoe het zou zijn als je als buitenstaander achter de EU aan moet lopen, of hoe je zonder de EU tegenover grootmachten als de VS en China zou staan. Terugvallende op de feiten kunnen we er niet omheen dat Duitsland volgend jaar de president voor de Europese commissie levert, en Duitsland is van plan de Europese grondwet een prioriteit te maken. Meer als de helft van de EU lidstaten heeft momenteel al voor gestemd. Alleen is het zo bepaald dat alle lidstaten in moeten stemmen voordat de grondwet kan worden doorgevoerd. Punt is wel dat een referendum, ons referendum, niet bindend is. Onze referenda zijn raadgevend en een regering kan dus anders beslissen als zij dit noodzakelijk acht, al is die kans klein. We moeten maar hopen dat deze optie ook niet nodig zal zijn. Gelukkig valt uit de redenen waarom men nee stemde op te maken dat veel dingen met de juiste inzet vallen op te lossen
Problemen, en redenen om tegen te stemmen zijn namelijk geweest: - Dat mensen vrezen voor een te snel doorslaande marktliberalisering - Ook vind men te weinig objectieve en toegankelijke informatie is verstrekt - Daarnaast is de EU burger bang voor het verliezen van de nationale identiteit en soevereiniteit. - Maar bovenal hebben ze eerder tegen hun eigen regering gestemd dan tegen de grondwet zelf. Dit laatste zag je vooral veel vanuit Nederland. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ietwat late Stem JA campagne juist een averechts effect heeft gehad. Ambtenaren en politici, de elite die juist voor zouden moeten stemmen hebben ook overwegend tegen gestemd. Dan gaat er toch duidelijk iets fout. Ook binnen ons kabinet heerst er verdeling. Het CDA heeft gezegd dat zij de grondwet mogelijk geen 2e maal zullen steunen, maar de VVD blijft natuurlijk fel voor. Verwarring alom dus. En dat terwijl de grondwet is gemaakt om helderheid te bieden. De grondwet moet alle bestaande verdragen die wij tegenwoordig volgen vervangen. Hier onder vallen bijvoorbeeld het verdrag van Maastricht en het verdrag van Nice. Maar naast samenvoegen doet het vrij weinig en verandert er amper of niets voor de EU-burgers. Grondrechten worden aangescherpt en wie kan daar nou tegen zijn? Opdat de grondwet toch nog behapbaar kan worden gemaakt voor de normale mens, zodat zij snappen waarvoor zij stemmen, stel ik dan ook voor dat de reflectieperiode optimaal benut wordt voor onderzoek en voorlichtingscampagnes. Daarmee zou het gros van onze problemen namelijk al moeten zijn opgelost. Het echte probleem is gewoon de kloof tussen de burgers en de leidinggevende instanties en dat zou onze economische, juridische en humane vooruitgang niet in de weg moeten staan. Daarnaast lijkt het mij heel raadzaam om de naam Europese Grondwet te laten vallen. Deze naam klopt namelijk niet en is daarmee alleen maar misleidend. Men tilt nu nog zwaarder aan het verdrag terwijl het juist zo goed zo zijn voor het overzicht. En feitelijk is het verdrag ook niet veel anders dan elk ander grondwettelijk verdrag wat wij over de jaren hebben ondertekend. Onze worden rechten nu heus niet allemaal door andere worden vervangen, noch wordt alle besluitvorming naar de EU overgeheveld. Om in de toekomst meer rekening te kunnen houden met de meningen van de burgers zouden we dan ook een halfjaarlijks terugkerend debat kunnen organiseren. Ook kun je de discussies kanaliseren door een burgerforum op te stellen en dit alles te laten begeleiden door politici. De mensen moeten antwoorden krijgen of hun vragen en weten dat ze gehoord worden. Als laatste lijkt het mij zaak om geen nieuwe landen meer tot de EU toe te laten totdat wij deze zaak hebben afgerond. Nieuwe landen met nieuwe belangen zouden de hele boel weer in de war kunnen sturen en dat lijkt me niet de bedoeling. Dit, of men moet zich willen toevoegen aan de EU mét haar grondwet, opdat wij allemaal een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.