Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Europese Grondwet

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 549 woorden
  • 3 oktober 2005
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Europese Grondwet? Ja!

Vrijheid van meningsuiting, gelijke rechten voor iedereen en vrijheid van godsdienst. Dat zijn enkele rechten die in de Nederlandse Grondwet staan. Thorbecke stelde deze al in 1848 op. In Europees verband bestaat op dit moment nog geen grondwettelijk verdrag. Daarom heeft de EU een Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa opgesteld voor alle lidstaten van de EU.
De Nederlandse bevolking heeft zich in een raadplegend referendum uitgesproken over de Europese Grondwet. 61,5% van de Nederlandse kiezers stemde tegen het Grondwettelijke verdrag. De Nederlandse bevolking gaf de regering dus het advies om niet mee te doen aan de Europese Grondwet en de regering heeft, zoals van tevoren beloofd, het advies opgevolgd. Maar was het niet beter geweest als er helemaal geen referendum had plaatsgevonden? Had de regering niet gewoon zonder een referendum moeten instemmen met het Grondwettelijke verdrag?

Het referendum vond op 1 juni 2005 plaats. Dat was in een tijd dat er grote onvrede was over het beleid van het kabinet. Veel mensen waren het niet eens met de maatregelen die het kabinet had genomen. Daarom is het misschien wel zo geweest dat het volk niet tegen de Europese Grondwet heeft gestemd, maar uit onvrede tegen de coalitie, die voor het meedoen aan de Grondwet was.
De Nederlandse regering had naar mijn menig helemaal geen referendum uit moeten schrijven. Men had gelijk in moeten stemmen met de Europese Grondwet. Ik zal een aantal redenen noemen, waarom het meedoen aan de Grondwet belangrijk is voor ons land. In de Europese grondwet staat dat het Europees Parlement mag gaan meebeslissen. Nu mogen ze hooguit advies geven. De Nederlandse vertegenwoordigers worden door het Nederlandse volk gekozen, dus de Nederlandse burger krijgt meer te zeggen in Europa.
Een ander belangrijk punt uit de Grondwet is een gezamenlijk asiel- en migratiebeleid. Nu is het zo dat als een asielzoeker in een land wordt toegelaten, hij gemakkelijk kan doorreizen naar een ander land uit de EU. Het gebeurt vaak dat een toegelaten persoon in het land gaat wonen met de minst strenge regels. Met de Europese grondwet komt hieraan een einde.
Ik kan nog veel meer redenen vóór de Europese Grondwet noemen, zoals het feit dat er een Europese minister van Buitenlandse Zaken komt. Daardoor krijgt Europa een herkenbaar en vast gezicht, en kan Europa makkelijker met één stem spreken in de wereld.
In debatten over het al dan niet invoeren van de Europese Grondwet, werd door tegenstanders vaak als argument aangevoerd dat ze niet willen dat Turkije lid wordt van de EU. Dit is echter onzin, want in de Grondwet komt het woord Turkije helemaal niet voor. Er staat niets in over het toetreden van Turkije.
Een ander argument dat werd gebruikt tegen de Grondwet, is dat de grote landen gaan overheersen dankzij de grondwet. Nederland, als klein land, zou niks meer te vertellen hebben in Europa. Maar ook dit is helemaal niet waar, want om een besluit te nemen zijn altijd tenminste 15 landen nodig. Het gaat dus niet zonder de kleine landen in Brussel.
Ik denk dat Nederland een grote fout heeft gemaakt, door niet mee te doen aan de Europese Grondwet. Juist nu we niet meedoen krijgen we veel minder te vertellen in Europa. De regering had nooit een referendum moeten houden, maar gelijk in moeten stemmen met de Grondwet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.