Euro

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 823 woorden
  • 27 november 2002
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Stelling: De invoer van de Euro was niet noodzakelijk.

Welke landen eraan mee doen:

Ding flof bips
Duitsland, Italië, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Ierland, Portugal, Spanje.

Hoe is de Euro tot stand gekomen:

Gecreëerd en ontwikkeld door regeringen van de lidstaten van de Europese Unie. De naam ´Euro´ is vastgesteld door de Europese Raad in Madrid in december 1995.

Geschiedenis van de Euro:

Na WO2 zochten Europese landen naar samenwerking met elkaar. Ze wilden samen een sterke eenheid vormen in de economie. De Euro is een belangrijke ontwikkeling in de groei van de economische eenheid dat Europa moet worden. Een eventuele stap in de verre toekomst is een taal die in heel Europa gesproken zal worden, maar dat is in de heel verre toekomst.

Een paar feiten over de Euro:

Ieder EU land heeft zijn eigen nationale kant van de euro ontworpen. De Euro – biljetten zijn allemaal hetzelfde. Op 1 januari 2001 werden de dubbele prijzen ingevoerd zodat de consument en de fabrikant een beetje aan de Euro konden wennen. Vanaf 1 januari 2001 is de Euro ons nieuwe geld, maar er kan ook nog betaald worden met guldens tot 28 februari. Vanaf deze dag kan alleen nog met de Euro betaald worden. Je kunt je guldens nog wel gratis omwisselen bij de bank tot 2 april 2002. Het geld zelf: · de biljetten: Er zijn in totaal 7 verschillende euro biljetten met de waardes van 5, 10, 20 50, 100, 200 en 500 euro. De biljetten zijn zo gemaakt dat ze onvervalsbaar zijn door o.a watermerk, voelbare opdruk, en op iedere zijde van het biljet een glitterend strookje. De biljetten zijn in elk EU land hetzelfde. · de muntstukken
Er zijn in totaal 8 muntstukken met verschillende waarden: 1 eurocent, 2 eurocent, 5 eurocent, 10 eurocent, 20 eurocent, 50 eurocent, 1 euro en 2 euro. De munten hebben een gemeenschappelijke kant en een nationale kant die in elk land verschilt. Ieder land heeft zijn eigen nationale kant ontworpen.

Voor – en nadelen van de Euro
Voordelen: vooral als je veel reist door europa
Nadelen : als je niet veel reist, en dat zijn de meeste.

Nadelen: - Een deel van alledaagse veiligheid valt weg; de angst voor het maken van fouten en voor oplichting komt bij mensen op. - Toename werkloosheid - Hoge kosten introductie Euro - Sterke band tussen nationale economieën (als economie in een bepaald land slecht is, is dat ook zo in de andere landen) - Verlies van nationale onafhankelijkheid op financieel gebied - Euro is zwakkere munt dan de gulden - Noodzaak tot loonmatiging - Extra kosten bij het aanpassen van bijv. parkeermeters, snoepautomaten… - Euro is vreemd voor ouderen die hun hele leven met de gulden betaalt hebben. - De prijzen van producten worden naar boven afgerond wat een nadeel is voor de consument; alles is duurder geworden - Iedereen moet zich aanpassen aan een nieuwe valuta terwijl we ook tevreden waren met onze oude valuta.

Voordelen:- Maakt meer een eenheid van Europa. Door dezelfde munt in te voeren wordt Europa echt niet meer een eenheid. - verdwijn van transactie kosten bij het omwisselen tussen verschillende Europese valuta. Zo vaak gaan Nederlanders niet naar het buitenland en geld omwisselen is echt geen ramp om mee te leven. - Het verdwijnen van onzekerheid over wisselkoersen in belangrijke handelstransacties - De ´hardheid´ van de nieuwe munt. Is niet zo hard als onze gulden - Het creëren van een omvangrijke kapitaalmarkt - Het versterken van fiscale discipline van deelnemende landen - Betere concurrentie met de andere 2 economische grootmachten(VS Japan) - Onderlinge handel in Europa wordt niet meer bemoeilijkt door de verschillende valuta. Ook zonder deze verschillende valuta had Nederland een goede economie. - De prijzen in verschillende landen zijn beter te vergelijken voor de consument. Ook als de prijzen minder vergelijkbaar waren gebleven was dat geen gigantisch probleem geweest. En de invoer van de Euro is wel een gigantische onderneming. - De Euro is een sterke munt als de inflatie laag is. Maar wat als de inflatie hoog is? Dan is de gulden altijd nog sterker. - Grotere financiële markt

Eigen mening:

Ik vind de Euro dus geen noodzakelijke onderneming want met de gulden hadden we al een goedlopende economie. Door de komst van de Euro lijkt alles duurder te zijn geworden, en of Europa nou met de Euro meteen een ´hechte familie´ gaat vormen weet ik niet. De belangrijkste voordelen van de Euro zijn dat de transactiekosten bij het omwisselen van verschillende Europese valuta zijn verdwenen, maar dat is alleen als je naar het buitenland gaat. En zo vaak gaan mensen niet naar het buitenland, en zo´n ramp was het niet om je geld om te wisselen bij de bank. De Euro is ingevoerd om een betere Europese economie te krijgen, maar Nederland had al een goede economie zonder de Euro. Nederland wordt juist minder sterk omdat het geld dat zij verdient moet afstaan aan de minder goede economische landen in Europa. Ook komt er weer een grote werkloosheid doordat er moet worden bezuinigd op de lonen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.