Eindexamentijd verlengen

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1273 woorden
  • 24 juni 2019
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Eindexamentijd verlengen

Wij krijgen er volgend jaar ook weer mee te maken: de eindexamens. Dit jaar zijn er weer meer dan 200.000 leerlingen die aan hun eindexamen beginnen. Elk jaar komen er weer vele klachten over de examens, vaak omdat leerlingen vinden dat ze te moeilijk of te lang zijn. Moeten de eindexamentijd langer worden of is het beter zo als het nu gaat?

Dit jaar gingen de klachten net als andere jaren over de lengte en hierdoor hadden leerlingen last van tijdnood. Het Nederlandse examen bleek toch wel het moeilijkste vanwege de hoeveelheid aan  vragen. Hoewel het Cito had beloofd de toets korter te maken dan voorgaande jaren, moesten veel leerlingen hun pennen neerleggen voordat ze de laatste vragen hadden beantwoord. Dit is voor iedereen vervelend, want iedereen hoopt dat ze slagen voor de examens. Daarom vind ik dat de eindexamentijd langer moet worden gemaakt.

Ten eerste vind ik dat de examentijd langer moet worden omdat je concentratie slechter wordt als de examens te lang zijn. Je kunt je voorstellen: je begint met goede moed en concentratie aan je examen maar na twee uur ben je nog steeds niet klaar met je examen. Je kunt je nog maar moeilijk concentreren op de lastige vragen en je ziet dat je er nog heel veel vragen open staan.  Niet iedereen heeft hier evenveel last van. Maar het is natuurlijk voor iedereen vervelend als je goed je best probeert te doen maar je hebt geen concentratie meer. Als de concentratie slecht is, bestaat er ook de kans dat de antwoorden minder snel goed zijn en hierdoor zakken de cijfers. Doordat veel leerlingen last hebben van concentratiegebrek gebruiken ze ritalin. Ritalin is een medicijn om je beter te kunnen concentreren. De voordelen van ritalin zijn dat je concentratie beter wordt en dat je prestaties beter kunnen worden. Er zijn ook nadelen verbonden aan ritalin waardoor het niet altijd verstandig is om het te gebruiken. De nadelen zijn dat het bijwerkingen heeft zoals slapeloosheid en verminderde eetlust. Maar ook een te hoge dosis is niet goed en kan het verslavend zijn. Hierdoor is het gebruik van ritalin niet erg goed voor je. Het medicijn ritalin is over het algemeen moeilijk te verkrijgen. Je krijgt het alleen op doktersrecept. Toch doen veel leerlingen veel moeite voor om aan het medicijn te komen. Ritalin wordt ook steeds meer gebruikt tijdens de examens omdat het erg lastig is om je zo lang te concentreren op een te lang examen.  

Ten tweede vind ik dat de examentijd langer moet worden want als de eindexamens te lang zijn, bestaat er een kans dat leerlingen hun examen niet af krijgen. Als leerlingen het moeilijk vinden, blijven ze langer hangen bij een vraag. Dit heeft ook gevolgen voor de rest van het examen want daar heb je minder tijd voor en leerlingen gaan het afraffelen. Dit is natuurlijk voor niemand fijn. Iedereen doet hard zijn of haar best en dan kan je het niet afmaken omdat de tijd er op zit. Er waren dit jaar minder klachten dan vorig jaar, maar het waren er nog steeds veel.  Dit jaar waren er ruim 200.000 leerlingen die hun examens hebben gemaakt. Aan het einde van de laatste examendag stond de teller op 189.000 klachten. Vorig jaar waren dit er 204.000. Dit jaar waren de meeste klachten bij het Nederlands examen van het vwo. Van de ruim 40.000 examenleerlingen hadden bijna 29.000 leerlingen klachten ingestuurd. Veel klachten gingen erover dat het examen te lang was. Leerlingen hadden over het algemeen goed geleerd voor hun examen maar er zaten veel vragen in het examen wat leerlingen niet hadden kunnen leren maar wat wel in het examen zat. Er waren veel stukken tekst waardoor er maar weinig tijd over was voor de vragen.

Bij het havo-examen van natuurkunde waren er veel leerlingen die in tijdnood kwamen. In het examen zat best veel rekenwerk. Voor sommige vragen moest je eerst de gegevens die je nodig had voor het antwoord uitrekenen. Dat kostte veel tijd. Hierdoor hadden een paar leerlingen het ook niet af. Over het natuurkunde-examen zijn in totaal ruim 2200 klachten binnen gekomen, waarvan de meeste over een te lang examen.

Ten derde vind ik dat de examentijd langer moet worden want alle leerlingen die examen doen, moeten het in alle rust en concentratie kunnen maken want anders kan er stress ontstaan. Door de stress die leerlingen ervaren, is het erg lastig om het examen nog goed af te maken. Het is natuurlijk erg vervelend als het niet lukt om je examen te maken alleen omdat je last hebt van stress. Hoe goed iedereen zich  ook voorbereidt op een examen, je weet nooit wat je kan verwachten. Hierdoor kan het soms nog moeilijk zijn, waardoor er meer tijd in een vraag gestoken moet worden. Hierdoor kunnen leerlingen gaan stressen vanwege te weinig tijd.  Door de stress is het soms moeilijk om een tekst nog goed te lezen, waardoor er eigenlijk onnodige fouten worden gemaakt. Sommige leerlingen kunnen ook een black-out krijgen door te veel stress. Door de black-out is het lastig om je examen af te maken.  Veel leerlingen vonden dat het Nederlands examen van het vwo op niveau was. Wel vonden de leerlingen dat het examen erg veel open vragen bevatte en ze moesten veel teksten met elkaar vergelijken. Veel leerlingen waren hier niet op voorbereid omdat ze dit nooit hadden geoefend. Doordat er veel dingen waren die leerlingen dit niet hadden geoefend bestaat er een kans op stress omdat leerlingen het lastig vinden en ze niet weten hoe het moet. Als er stress ontstaat is het erg lastig om de opdrachten nog met goeie concentratie te maken, hierdoor kan je cijfer ook dalen terwijl dat eigenlijk niet nodig is als de tijd ruimer zou staan.

 Ten vierde vind ik dat de examentijd langer moet worden omdat alle leerlingen die examen doen,  een gelijke kans nodig hebben om hun examen te maken. Ik vind dat het logisch is dat er een bepaalde tijd aan een examen zit anders blijf je de hele dag bezig. Wel vind ik dat iedereen zijn of haar examen normaal moet kunnen maken. Niet iedereen is even snel in het maken van de opdrachten omdat ze het bijvoorbeeld lastig vinden. Daarom vind ik dat iedereen de tijd voor zijn of haar examen moet kunnen nemen zodat iedereen rustig het examen kan maken. Als leerlingen de tijd krijgen om hun examen te maken is er meer kans op een beter cijfer. Daarom vind ik dat de tijd langer moet worden, zodat meer leerlingen het afkrijgen.  

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

 Ten vierde vind ik dat de examentijd langer moet worden omdat alle leerlingen die examen doen,  een gelijke kans nodig hebben om hun examen te maken. Ik vind dat het logisch is dat er een bepaalde tijd aan een examen zit anders blijf je de hele dag bezig. Wel vind ik dat iedereen zijn of haar examen normaal moet kunnen maken. Niet iedereen is even snel in het maken van de opdrachten omdat ze het bijvoorbeeld lastig vinden. Daarom vind ik dat iedereen de tijd voor zijn of haar examen moet kunnen nemen zodat iedereen rustig het examen kan maken. Als leerlingen de tijd krijgen om hun examen te maken is er meer kans op een beter cijfer. Daarom vind ik dat de tijd langer moet worden, zodat meer leerlingen het afkrijgen.  

De examens kunnen beter worden aangepast. Als ze de hoeveelheid vragen zouden aanpassen, kunnen leerlingen meer tijd besteden aan de kleinere hoeveelheid vragen. In een examen hoeven niet allemaal verschillende vragen te staan. Als ze maar één of twee vragen van dezelfde vragen  zouden stellen, behandel je nog steeds alle stof maar zijn er niet te veel vragen. Zo kunnen de leerlingen zich goed focussen om de gestelde vragen. Ook kunnen ze de hoeveelheid leeswerk aanpassen. Als je meerdere vragen doet bij één tekst, dan hebben leerlingen minder leeswerk waardoor ze weer meer tijd overhouden voor de rest.

Elke leerling doet examen in de hoop dat ze slagen. Als het door stress en concentratiegebrek niet lukt, is dat voor niemand leuk. Iedereen verdient een eerlijke kans om zijn of haar examen goed te maken. Als je geen last hebt van stress en concentratiegebrek is er een betere kans op slagen met een goed cijfer. Dit wil natuurlijk iedereen. Daarom vind ik dat de tijd van de examens ruimer moeten worden gemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.