Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

In mijn betoog ga ik het hebben over Foie Gras, oftewel eendeleverpastij. Eendeleverpastij is de lever van een eend. Maar omdat de kwekers van de eenden of ganzen zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld proberen te verdienen, willen ze de lever van de dieren zo groot mogelijk krijgen in zo weinig mogelijk tijd. En dit gebeurt op een zeer ondiervriendelijke manier.

Elke dag krijgt de eend een kwart van zijn lichaamsgewicht aan vette maïs in zijn lichaam geduwt. Dit is te vergelijken met een mens van 80kg die elke dag 20 kg spaghetti moet eten.

Men duwt een trechter van 25cm in de strot van het dier, en via een elektrische spuit wordt de maïs in de krop gespoten. Om het voederen nog gemakkelijker te maken, worden de eenden in kleine batterijen gehouden, waarin ze zich niet kunnen draaien. Op die manier kunnen 600 eenden op een uur gevoederd worden.Door de slechte verzorging sterf ongeveer 10 % van de eenden voordat ze geslacht worden, vooral door stress en angst.

De kwekers geven hun eenden heel ongezond eten, zodat de lever 7 tot 10 keer groter wordt dan een normale lever op 15 dagen. Door de abnormale vergroting duwt de lever tegen de longen, en wordt het ademhalen zo moeilijk dat ze constant naar adem moeten happen.

Enkele dagen voordat ze normaal zouden sterven door de druk op de longen, worden ze geslacht.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

lekker gansje van me, mijn complimenten voor je betoog

18 jaar geleden