Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drankgebruik onder jongeren

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1043 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
“Drankgebruik onder jongeren is niet langer tolereerbaar.”

Op straat zie je links een meisje op de stoep liggen terwijl ze overgeeft. Rechts zie je twee jongens vechten. Het is een geschetst beeld van hoe het er tegenwoordig uitziet op straat na een avondje uitgaan. De jongeren van tegenwoordig drinken veel, heel veel. Vele jongeren houden het dan ook niet bij 1 of 2 glaasjes, maar drinken gelijk 6 tot 10 glazen mixdrankjes en shotjes. Zodra men met het bier of de wijn begint, blijft het niet eens bij 6 tot 10 glazen, men gaat er ver overheen.

Het verschil in drankgebruik met het verleden.
De laatste jaren is het alcoholgebruik van jonge tieners flink gestegen. De grootste stijging is onder de meisjes. Uit onderzoek van het trimbos-instituut (Monshouwer et al, 2004) blijkt dat in 1999 38% van de twaalfjarige meisjes had gedronken, in 2003 was dit percentage al gestegen tot een 68%. Veel jongeren slagen er in buitenshuis hun drank te kopen. In de laatste jaren is in vele drankverkooppunten onderzoek gedaan naar de verkrijgbaarheid van drank onder de 16 of 18 jaar. Hier wees uit dat de jongeren vooral aan hun drank komen vanuit de supermarkt (74%). Ook in discotheken, cafés en slijterijen kan men gemakkelijk aan drank komen. Tegenwoordig is het niet moeilijk in een café/discotheek te komen, wat het gecompliceerder maakt voor het verkopen van de drank voor de barman. De barman gaat er vanuit dat de bezoekers allemaal een leeftijd hebben die boven de leeftijdsgrens ligt. Dit ligt echter anders omdat er veel gerommeld wordt met de identiteit via onechte pasjes of pasjes van anderen.


Een factor die bovendien zeker meespeelt in de verkoop, is de rol die Nederland speelt in de handhaving. Er zijn te weinig controleurs die de drank- en horecawetten kunnen controleren op overtredingen van de leeftijdsgrens. Ook zijn de sancties voor de verkoper van de drank zo laag, dat hij alsnog meer winst maakt met het wél verkopen van drank.

Desondanks is de grootste factor, die meespeelt in het overmatig drinken van de jeugd, de ouders. Vroeger had men het kerkelijke gezag, de sociale controle en de vader met de vlakke hand. Deze 3 invloeden hebben echter stuk voor stuk minder macht gekregen in de loop der jaren. Men is niet tot nauwelijks meer gelovig en kent de buurman niet meer. En als de vader de vlakke hand gebruikt, staat de politie op de stoep. Vrij spel voor het kind dus. Tegenwoordig hebben kinderen ook meer geld voor drank. Vroeger kocht men een paar drankjes totdat het geld op was, nu houdt men geld over.

Het verschil in drinkgewoonten.
De verschillen in opvoeding verklaren alles in het verschil van drinkgewoonten tussen ouderen en jongeren. Tussen mannen en vrouwen is er ook een verschil in drinkgewoonten, maar dat ligt anders. Mannen hebben eerder de neiging te vechten en te vernielen terwijl vrouwen veel rustiger dan de mannen zijn na een aantal glazen. Mannen zijn ook de grootste groep drinkers, 4 keer zoveel mannen als vrouwen vallen in de categorie ‘zware drinkers’. Dit is minstens 1 keer per week 6 glazen per dag drinken. De vrouwen zijn wel met een inhaalslag bezig: 1 op de 4 à 5 vrouwen is probleemdrinker.

Drankbelevenissen

Verslaafde en ex-verslaafde hebben over het algemeen allemaal wel spijt van het drinken, omdat men er altijd op terug komt dat het sociale leven er op achteruit gaat. Ex-verslaafde Jacob komt er nu ook op terug: “In het begin rustig en op den duur steeds meer en meer waarbij je op een gegeven moment je baan kwijt raakt, maar ook bijvoorbeeld kaal wordt vanwege vitamine gebrek. Ook mijn huisje ben ik op een gegeven moment kwijt geraakt, want ja bier kost wel geld. Uiteindelijk ben ik opgenomen en heb ik 1.5 jaar in een afkickkliniek gezeten. Op dit moment drink ik nog steeds, maar niet zoveel dat ik kan zeggen dat ik verslaafd ben. Wel is het zo dat het een behoorlijke hoeveelheid is hoor, maar als ik 10 jaar terug kijk gaat het nu een stuk beter.”

Evenals de verslaafde, komen de jongeren van tegenwoordig er nu al op terug. Christie(16) ging uit en maakte iets mee wat ze nooit meer zou vergeten: “We waren aan het feesten, maar toen we heel dronken waren gingen we naar buiten om daar verder te feesten. Toen ik bij de bosjes aan het dansen was werd ik de bosjes ingetrokken en verkracht! Niemand merkte er iets van en ik wil het hen ook niet vertellen.”

Terugdringing drankgebruik
Drank maakt dus vele sociale levens kapot, maar hoe zou men dit terug kunnen dringen? De gemeente Zwolle vindt dat het steeds meer drinken van de jeugd negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de jeugd, maar ook voor de veiligheid op straat. De gemeente heeft er een alcoholmatigingsprogramma met concrete activiteiten voor opgesteld. Dit programma zal in 4 werkgroepen worden uitgewerkt, waarbij men zich richt op thuis, vrije tijd, onderwijs en handhaving wet- en regelgeving. Op deze manier zou men meer op de jongeren moeten gaan letten en het hierbij terug moeten dringen.

Wesley Deenen van infoteur.nl denkt er anders over: “We kunnen peperdure campagnes en regelgevingen het leven in blazen, maar dat zal weinig uithalen. Het is zaak dat we van mening gaan veranderen over schandalig gedrag en dronkenschap.” Zodra dit zal gebeuren, bespaart het veel geld. Dit is echter niet al te gemakkelijk omdat je rekening moet houden met een groot aantal mensen die hun mening al zo hebben aangescherpt dat die niet meer te veranderen zijn.


Minister Hoogervorst gaat echter nog steeds voor de scherpere zelfregulering voor alcoholreclames die gericht zijn op jongeren. In de STIVA (Stichting Verantwoord Alcoholgebruik) is afgesproken dat alle tv-reclames voor alcoholhoudende dranken, die overdag en in de vroege avond worden uitgezonden, worden voorzien van een ‘educatieve slagzin’ tegen het drankgebruik door de jongeren.

Conclusie
Al met al is het een grote vooruitgang dat men nu weet waardoor veel jongeren waarschijnlijk zoveel meer zijn gaan drinken. Hierdoor zal men er dus wel iets aan kunnen doen. Niet alleen de media maar ook de overheid besteedt er veel aandacht aan, wat het gebruik flink zal moeten verminderen. Of het ook daadwerkelijk zal verminderen is af te wachten, maar de stijging zal waarschijnlijk minder hard gaan stijgen dan het nu doet. Dit zal al wel een hele verbetering zijn. Drank maakt immers meer kapot dan je lief is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.