Drankgebruik onder de 18 jaar

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 458 woorden
  • 26 mei 2006
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Drankgebruik van de jongeren onder de 18 jaar.

Moet alcohol onder de 18 jaar verboden worden? De minister van Volksgezondheid vindt dat de jeugd van tegenwoordig veel te veel alcohol drinkt. Daarom wil hij de leeftijdsgrens verhogen van 16 tot 18 jaar. Hij vindt ook dat als de jongeren en winkels zich daar niet aanhouden dat er hoge boetes betaald moeten worden die op kunnen lopen tot € 3600,=.

Over het antwoord op die vraag wordt veel gediscussieerd. Er zijn veel mensen die zeggen dat het heel nuttig is omdat alcohol verslavend is. Dat is zeker waar, de jeugd heeft niet in de gaten wat voor effect alcohol kan hebben. Er zijn veel voorlichtingen voor de jeugd over alcoholverslaving, maar de jeugd lijkt niet te willen luisteren.

Jongeren beginnen veel te vroeg met drinken. Sommigen beginnen op hun 10de al met een breezer en dat gaat steeds verder. Ook de ouders hebben daar schuld aan. Zij horen hun kinderen op hun 10de nog geen alcohol te geven. De ouders zouden juist verstandig moeten zijn en de kinderen niet laten drinken tot ze 16 zijn.

Ook leidt deze stelling tot het punt: illegaal drinken. Velen beweren dat de leeftijdsgrensverhoging zal leiden tot een grote ramp. De jongeren zullen stiekem gaan drinken en laten oudere vrienden of broers en zussen drank halen. Als drank verboden wordt, wordt het voor de jongeren veel aantrekkelijker. Iets doen wat niet mag is toch juist stoer? Men beweert dat er in Nederland bij leeftijdgrensverhoging net zoveel huisparty’s gehouden zullen worden als in Amerika en die lopen heel vaak uit de hand.

Verder kan alcohol heel veel schade aanrichten. Het tast je hersens aan, je hebt kans dat je aan geheugenverlies gaat lijden en verder kun je er hersenziektes aan overhouden zoals schizofrenie. Veel jongeren denken dat het allemaal wel meevalt en drinken gewoon door. Maar alcohol kan ook op een andere manier veel schade aanrichten. Sommige jongeren worden ook agressief van drank en gaan dan vechten. Soms loopt dat heel erg uit de hand en is de schade ook niet te overzien.

Om alles even samen te vatten, er zijn veel argumenten op de stelling of de leeftijdsgrens voor de alcohol verhoogd zou moeten worden. Het heeft zijn voor- en nadelen. Alcohol is slecht voor de mens en vooral voor de jongeren die nog niet volgroeid zijn. Als er een verbod komt zal het waarschijnlijk wel leiden tot een grote ramp, alle kinderen die illegaal gaan drinken en de huisparty’s. Ik denk persoonlijk dat het beter is om alcohol niet te verbieden, er zijn genoeg jongeren die wel maat weten te houden en de ouders kunnen ook altijd nog inspringen als hun kind voor de zoveelste keer dronken thuis komt. Alcohol verbieden voor jongeren onder de 18 is niet nodig!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.