Doping

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 589 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding.

Wat is doping?

Doping is een middel dat de prestatie tijdens het sporten bevorderd. Het gebruiken in sporten is illegaal en dus mag het niet gebruikt worden. Ook wordt doping gebruikt als geneesmiddel dus je mag wel doping gebruiken buiten wedstrijden om. Vaak worden er voor en na belangrijke toernooien (bijvoorbeeld Tour the France) dopingcontroles gebruikt. Als je positief wordt gevonden dan zal je een zware straf worden gegeven (bijvoorbeeld een schorsing en/of een hoge boete). Veel mensen gebruiken toch doping ondanks dit omdat de mensen graag het spelletje willen winnen. Gelukkig worden deze mensen meestal gepakt. Dus mijn stelling is: Doping moet niet worden geaccepteerd in sporten (top en amateur).

Middenstuk


Bekende doping schandalen!

De meest bekende dopingschandaal van dit jaar is degene die net voor de Tour the France plaatsnam. Vele topnamen waaronder Basso en Jan Ulrich werden hierbij betrokken en geschorst. Er kon zelfs een heel team niet meedoen omdat alleen de teamleider geen doping had gebruikt maar de rest wel. Na de Tour the France wordt de winnaar Floid Landis positief gevonden op doping gebruik. Landis ontkende dit maar de prijs wordt hem toch ontnomen en wordt terecht aan de nummer 2 gegeven.

Wat is er zo naar aan doping?

Het nare van dopinggebruik is dat de tegenstander moeite doet om te trainen en jij niet. Dus eigenlijk heeft jouw tegenstander dan meer recht op een prijs dan jij. Ook kun je van doping ziek worden en zelfs doodgaan. Een Italiaanse wielrenner (bijnaam de kabouter) is in de zomer dood aangetroffen door een overdosis doping. Veel mensen gebruiken daarom gelukkig ook geen doping.

Waarom zou je wel doping gebruiken?

Je kan doping gebruiken om weer beter te worden maar gebruik natuurlijk niet te veel want anders sterf je aan dopinggebruik. Ook kan je het gebruiken als je net van een blessure terugkomt zodat je weer op kracht kan komen door te trainen maar gebruik het niet om wedstrijden te winnen. Verschillende doping!
Je hebt verschillende doping:
• Kunsthormonen die je spieren sterker maken
• Stimulantia: een stof dat gelijk je zenuwstelsel stimuleert.
Ook is marihuana en alcohol doping. Deze 2 stoffen mogen tot een bepaalde beperking.

Dopingcontroles.

Je hebt verschillende dopingcontroles:
• Bloedcontroles
• Urinecontroles
Als je door een van deze controles positief wordt gevonden dan zijn er de volgende regels voor:
• wordt de (inter)nationale sportorganisatie op de hoogte gebracht van de uitslag
• deze brengt de sporter op de hoogte van de positieve uitslag en kan de sporter tijdelijk uitsluiten van deelname aan wedstrijden.
• de sporter heeft recht op een 2e onderzoek en een gesprek met de sportorganisatie eventueel met advocaat/deskundige
• een sporter kan een hoge geld boete krijgen en/of lang geschorst worden.

Wat gebeurt er met de sport waarin doping wordt gebruikt?

Door het doping gebruik krijgt de sport een slechte naam. Maar ook de sporters zelf worden hierop aangekeken ook al gebruiken ze het niet. Bijvoorbeeld wordt er in voetbal weinig doping gebruikt maar in het wielrennen wel. Hierdoor is wielrennen minder populair geworden. Ook door het dopingschandaal voor de Tour the France wil het bestuur van de Tour de Tour inkorten omdat ze denken dat het te zwaar is voor de wielrenners.

Slot


Doping moet niet gebruikt worden omdat het jezelf en de sport een slechte naam geeft. Ook moet het niet gebruikt worden om te trainen want je kan er ook aan verslaaft raken en door de verslaving kan je het ook gaan gebruiken in toernooien en wedstrijden.

Conclusie:
Gebruik nooit doping alleen als je het nodig als geneesmiddel maar vooral op een dokters advies.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.