Doodstraf terug moeten worden ingevoerd

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 745 woorden
  • 22 januari 2019
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Voer de doodstraf opnieuw in

Op 12 mei 2011 schiet Faig B. in Helmond zijn ex-vriendin (20) dood. Vervolgens schiet hij op 16 mei 2011 in Zwijndrecht in het portiek van een woning de zus van een andere ex-vriendin dood. Daarna gaat hij de woning binnen en schiet daar ook zijn ex-vriendin haar moeder dood. Ten slotte schiet hij op de vader van het gezin. Hij wordt wel geraakt, maar overleeft het incident.

Dit is een waar gebeurd verhaal. Faig B. heeft levenslang van de rechter gekregen, wat ik zeer terecht vind. Er was geen twijfel mogelijk dat hij de dader was. Een crimineel als dit krijgt levenslang, wat in Nederland ook echt voor de rest van je leven betekent. In tegenstelling tot Amerika, waar je met levenslang nog steeds vervroegd vrij kan komen. FIjn dat dit in Nederland niet kan. Als iemand dan voor de rest van zijn leven in de gevangenis zit, omdat onomstotelijk bewezen is dat hij gruwelijke daden begaan heeft, zou de maatschappij er dan niet veel beter van worden als hij de doodstraf zou krijgen? Ik vind van wel, al vind ik wel dat hier een paar voorwaarden aan vast moeten zitten.

Laat ik allereerst beginnen te zeggen dat ik de doodstraf heel heftig vind. De doodstraf is in Nederland in 1870 afgeschaft (met uitzondering van oorlogsmisdadigers). Daarvoor was het eeuwenlang de zwaarste straf die een crimineel kon krijgen. In 1983 is uiteindelijk pas in de grondwet bepaald dat de doodstraf niet meer kan worden opgelegd. Ik vind ook niet dat de doodstraf weer gewoon moet worden ingevoerd. Er moeten voorwaarden aan verbonden zitten. Zo vind ik dat het een keuze moet zijn van de persoon die levenslang krijgt. Deze persoon moet kunnen kiezen of hij liever levenslang in de gevangenis zit, of dat hij dan liever ter dood veroordeeld wordt. Een gevangene heeft met een levenslange straf geen mogelijkheid om nog op vrije voeten rond te lopen, dus uiteindelijk is het ook een soort van doodstraf. Met de invoering van de doodstraf wordt de tijd in de gevangenis verkort. De gevangene krijgt dus zelf de keuze. Deze keuze moet de gevangene meerdere malen krijgen, gedurende zijn levenslange straf.

Daarnaast kost een gevangene de belastingbetaler per jaar meer dan 100.000 euro. Een gedetineerde kost ongeveer 300 euro per dag (300 euro x 365 dagen = 109.500 euro). Als een gedetineerde 40 jaar vastzit komt dat neer op bijna 4,4 miljoen euro. Dit wordt allemaal door de belastingbetalers betaald. Wij dus met z’n allen. Een dodelijke injectie is vele malen goedkoper. Als je het op die manier bekijkt zou het de belastingbetaler dus geld kunnen schelen als de doodstraf weer wordt ingevoerd. Op dit moment zitten er in Nederland 40 mensen een levenslange gevangenisstraf uit. Dit komt dus neer op 4,38 miljoen euro per jaar voor de gedetineerden die nooit meer vrijkomen. Dit ten opzichte van een dodelijke injectie van een paar tientjes. Daarnaast zijn er op dit moment 40 gedetineerden die een cel in beslag nemen, terwijl we in Nederland nog steeds een tekort aan cellen hebben.

Tot slot wil ik nog een voorwaarde stellen aan de doodstraf. Als de nabestaanden het niet eens zijn met een doodstraf, maar liever zien dat de dader zijn dagen slijt in de gevangenis, moeten zij dit kunnen eisen. Met de doodstraf hoeven ze niet te vrezen dat een dader toch weer op vrije voeten komt (de koning kan gratie verlenen aan een gedetineerde die levenslang heeft. Dit is echter slechts 1 keer gebeurd sinds 1986) Voor die rust zou de doodstraf een goede optie zijn. Het kan juist ook zijn dat ze liever hebben dat hij in de gevangenis blijft, omdat er dan nog een vorm van uitzichtloos lijden is, wat wellicht voldoening geeft. In dat geval kunnen de nabestaande nog zeggen dat de optie voor de doodstraf niet gegeven mag worden.

Daarentegen kan het altijd zo zijn dat iemand tot levenslang veroordeeld wordt, maar uiteindelijk toch onschuldig blijkt. Stel je voor dat deze persoon het uitzichtloos lijden tot aan de dood niet ziet zitten en dus kiest voor de doodstraf. Als er dan door nieuwe DNA technieken bijvoorbeeld toch bewezen kan worden dat iemand onschuldig is, is het te laat. In Amerika kan de doodstraf nog in 36 van de 50 staten worden opgelegd. Van de 25 ter dood veroordeelden blijkt er gemiddeld 1 onschuldig te zijn.

Kortom, de doodstraf opnieuw invoeren zou kosten kunnen besparen, gevangeniscellen vrij kunnen maken en het kan een geruststellende gedachte zijn voor de nabestaanden. Daarnaast zou het misschien ook een fijn alternatief kunnen zijn voor de gedetineerden zelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.