Doodstraf

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 370 woorden
  • 12 februari 2002
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Doodstraf

De doodstraf is een van de meest omstreden onderwerpen en ook een van de meest besproken. Volgens velen is het een terechte straf voor iemand die zelf ook iemands leven durft te ontnemen. Ik ben het daar niet mee eens, ik vind dat levenslange opsluiting een betere oplossing is.

Het belangrijkste argument tegen de doodstraf is dat je een van de belangrijkste rechten van de mens schendt, het recht op leven, ieder mens heeft dat dus ook een misdadiger wat hij ook gedaan heeft. Een ander argument is, in het strafproces wordt uitgegaan van een leerproces. De veroordeelde moet zijn straf aanvaarden en leren van zijn fouten, maar hoe kan hij nou iets leren van zijn eigen dood. Als hij levenslang krijgt dan zou hij er meer van leren, omdat hij dan elke dag geconfronteerd zou worden met wat hij gedaan heeft. Bovendien is de doodstraf onomkeerbaar, mensen die onschuldig zijn veroordeeld hebben geen tweede kans meer.

Voorstanders gebruiken als argument tegen levenslang dat het teveel zou kostten, maar ook dat is niet waar voor dat een ter dood veroordeelde echt de vermoord wordt zit hij meestal ook nog 20 jaar vast. Nog een argument voor de doodstraf is dat het dient als afschrikking en bescherming van de maatschappij. Ik vind ook dat de maatschappij niet weer opnieuw met de crimineel in aanraking moet komen, maar bij levenslang gebeurd dat ook niet. En dat het zou moeten werken als afschrikking ben ik het ook niet mee eens. De overheid heeft een voorbeeldfunctie geen afschrikfunctie. De overheid moet het goede voorbeeld geven en ze willen toch juist laten zien dat iemand vermoorden niet mag? Het laatste argument is wraak, de familieleden krijgen hun dierbaren er niet mee terug en hij is in een keer van zijn lijden verlost. Als hij levenslang zou krijgen zouden de familieleden hem kunnen opzoeken en hem er mee blijven confronteren dat zou pas een goede wraak zijn.

Alles bij elkaar ben ik dus overtuigend tegen de doodstraf, omdat: 1. mensen niet meer geconfronteerd worden met hun daden
2. de doodstraf onomkeerbaar is
3. de doodstraf onmenselijk is
4. het nog maar de vraag is of het mensen afschrikt
5. niemand het recht heeft om over iemands anders zijn leven te beschikken.

REACTIES

R.

R.

Hey pim
eg een goed werkstuk. Ik moest zelf een debat voorbereiden over de doostraf en ik heb jou tekst goed kunnen gebruiken voor mijn tegen-argumenten.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.