Doodstraf

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 648 woorden
  • 7 februari 2002
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Ik wil jullie ervan overtuigen dat de doodstraf overal afgeschaft moet worden. Op dit moment zijn ophanging, onthoofding, vergassing, elektrocutie en dodelijke injecties de populairste middelen onder de rechters. Ontelbare fouten zijn gemaakt en vele levens zijn verwoest. Zolang we hier mee door blijven gaan zijn we niets beter dan de misdadiger zelf. In Nederland is volgens onderzoek van het CBS 43% van de mensen voor de doodstraf, terwijl hij al sinds 1983 is afgeschaft in Nederland. Hoe kan het dat men de doodstraf een goed idee noemt.

Soms gaan rechters en aanklagers zo in hun zaak op dat ze helemaal vergeten wat nu eigenlijk het principe van straf is. Het is nu eenmaal niet zo dat straf als wraak of vergelding moet dienen. Straf dient namelijk als correctie. Een correctie zodat de misdadigers dezelfde fout nooit meer maken. Als de misdadiger doodgemaakt wordt krijgt hij helemaal de kans niet meer om zijn leven te beteren. Hoe erg de misdaad ook is die de dader heeft begaan, je mag iemand niet zijn recht op leven ontnemen. Als iemand de doodstraf krijgt kan deze persoon niet meer geconfronteerd worden met de misdaad die hij gepleegd heeft. Zo komt hij er wel erg makkelijk vanaf, want wat is erger drie minuten onder stroom of levenslang in een cel. De doodstraf is eerder een straf voor de nabestaanden dan voor de misdadiger. De doodstraf is onmenselijk. Er is sprake van lichamelijke pijn, maar ook van geestelijke pijn. Deze pijn begint al jaren van tevoren, omdat sommige veroordeelden al jaren op hun dood zitten te wachten. De doodstraf is vaak niet objectief. Zo kan in sommige landen de doodstraf opgelegd worden op grond van ras, geloof of uiterlijk. Een recent onderzoek toonde aan dat in Philadelphia de kans op de doodstraf vier keer hoger is dan voor een blanke. Dictators maken er misbruik van. Zo gebruiken ze de doodstraf nogal eens om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Hierdoor kunnen ze het volk onder de duim houden en zelf aan de macht blijven. Zij denken dat als ze maar genoeg met ‘pas op of ik vermoord je’ roepen, de bevolking naar hen luistert. De overheid moet dienen als voorbeeldfunctie. In de wet staat dat iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroven strafbaar is. En het vreemde is dat de regering zich niks van deze regel aantrekt en de doodstraf gewoon uitvoert. Wat voor regering houd je over als zij haar eigene wetten niet erkent. Het wil nog wel eens gebeuren dat een ter dood veroordeelde achteraf toch onschuldig bleek te zijn. De doodstraf is onomkeerbaar. Het is moeilijk te bepalen wanneer de doodstraf precies opgelegd moet worden, altijd bestaat het risico dat een onschuldige wordt geëxecuteerd. Het is nog maar de vraag of de doodstraf mensen afschrikt. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verband is tussen de doodstraf en het aantal ernstige misdaden dat gepleegd wordt. Landen met de doodstraf hebben dan ook geen lagere misdaadcijfers.

Alles bij elkaar ben ik dus overtuigend tegen de doodstraf, omdat: Misdadigers dan niet geconfronteerd worden met hun daden, het is onomkeerbaar, mensen kunnen hun leven beteren, de doodstraf is onmenselijk, het de mensen niet afschrikt, is vaak niet objectief en je niet het recht hebt om over andermans leven te beschikken. Zelf zal ik als oplossing de ter dood veroordeelden levenslang op een eiland in de stille Zuid zee in gevangenschap laten leven, maar een van de weinige dingen die we er nu aan kunnen doen is met Amnesty International tegen de doodstraf protesteren. Executies blijken toch niet helemaal zo goed te zijn als ze beweren dat hij is. Er is je een snelle pijnloze dood belooft, maar als het eenmaal gebeurt, moet men vaak minuten lang pijn lijden. Hoe haal je het in je hoofd om mensen te vermoorden om te laten zien dat het vermoorden van mensen fout is.

REACTIES

R.

R.

Doodstraf onmenselijk? Was de dader bij zijn daad dan niet onmenselijk bezig? Munt slaat kop...

En hoezo leed aangedaan bij velen? De doodstraf biedt voor de nabestaande van het slachtoffer een afrekening op de dader. Waarom de dader in de "zieligheidshoek" plaatsen terwijl hij/zij de aanleiding is voor zo'n tragische situatie?

GR EsperanzA

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.