Doodstraf

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 381 woorden
  • 16 februari 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Dood de Doodstraf

In nederland is de doodstraf verboden, in plaats daarvan werd het levenslange gevangenisstraf in het strafrecht ingevoerd. Maar er zijn ook landen waar de doodstraf er nog steeds is, zoals: De Verenigde Staten,China en Indonesië. Er zijn veel tegenstanders van de doodstraf, maar er zijn ook voorstanders van de doodstraf. Ik ben tegen de doodstraf.

De doodstraf overtreedt het mensenrechten. Iedereen heeft recht op het leven, ook al heeft diegene iemand gedood. Als je iemand straft dan geef je diegene eigenlijk een waarschuwing, de bedoeling is dat diegene van zijn fouten leert en zijn gedrag verandert. Als je ze straft met de doodstraf, dan kan de schuldige niet van zijn fouten leren en zijn/haar leven verbeteren.

Ten tweede kan de straf onterecht zijn. Als het later blijkt dat ''de schuldige'' verkeerd is beoordeeld, dan is het al te laat. Je kan het niet meer veranderen. In Amerika zijn er ongeveer 116 mensen onterecht ter dood veroordeeld. Bij levenslange gevangenisstraf kan je dat voorkomen.

De voorstanders van de doodstraf gebruiken als een van de redenen dat de doodstraf mensen afschrikt en daarom de criminaliteit lager zal zijn. Maar in landen met de doodstraf is de criminaliteit net zo hoog als landen die de doodstraf hebben verboden. Levenslange gevangenisstraf is bovendien zwaarder als de doodstraf. Voor de misdadiger is de doodstraf beter dan gevangenisstraf, want dan hoeft de misdadiger niet te lijden. Het is dus voor diegene erger om levenslang in de gevangenis te zitten dan in een seconde van alles verlost te zijn.

Ook vinden de voorstanders van de doodstraf dat de misdaders dood moeten voordat ze nog meer moord kunnen plegen en weer op het slechte pad gaan. Maar dan straf je ze eigenlijk voordat ze een misdaad hebben gepleegd, en dat mag dus niet volgens het internationaal recht.

De doodstraf heeft dus veel nadelen. Het overtreedt de mensenrechten. Als je iemand straft, hoort die persoon er wat van te leren, van zijn eigen dood leert de misdader er niks van . En je kan het niet meer veranderen als het onterecht was. Daarnaast is het niet waar dat de doodstraf mensen afschrikt, een levenslange gevangenisstraf is zwaarder. Dus het zou veel beter zijn als alle landen het levenslange gevangenisstraf in het strafrecht invoeren in plaats van de doodstraf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.