doodstraf

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 478 woorden
  • 24 juni 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De doodstraf, een gefaalde straf.

“Ik ben het levende bewijs dat de doodstraf afgeschaft moet worden.” Volgens Melendez (55) Bron:www.depers.nl. Melendez heeft 18 jaar onschuldig in de death row, oftewel dodencel, gezeten. Dit is een voorbeeld van de vele negatieve kanten van de doodstraf. Vanwege die negatieve kanten zijn veel mensen tegen de doodstraf, inclusief mijzelf.

Het is voorgekomen dat er onschuldige de dupe zijn van de doodstraf en vervolgens dus geëxecuteerd worden voor een misdaad die ze nooit gepleegd hebben. Bijvoorbeeld, volgens een onderzoek van de Chicago Tribune (een populaire krant uit de Amerikaanse stad Chicago) zijn er verschillende onschuldige veroordeeld tot de dood en dit werd pas bekend nadat ze geëxecuteerd waren en vrijgesproken konden worden. Dat de staat mensen vermoord is al erg, maar dat daar onschuldige mensen tussen zitten is onacceptabel.
Straffen zijn bedoeld om de dader te laten inzien van het slechte van hun daden en dat ze na de aangewezen straf hun leven proberen te beteren. Dit is onmogelijk in het geval van de doodstraf. Als bijvoorbeeld een dader van een criminele straf tot de dood is veroordeeld maar na 5 jaar in de dodencel te hebben gezeten blijkt dat hij de maatschappij van nut kan zijn, heeft hij nooit de kans om dit te bewijzen. Als straffen niet bedoeld zijn als “heropvoeding” van criminelen, waarom executeren we dan niet gewoon meteen elke crimineel?
De overheid vind de gezondheidszorg erg belangrijk en trekt hiervoor miljoenen, misschien zelfs miljarden, euro’s voor uit. Ze doen er dus alles aan om een ziek mens beter te krijgen. Als een gezond mens doordraait door alle stres die hij meekrijgt van de maatschappij en hij vervolgens daardoor een zware criminele daad verricht, zou er een grote kans zijn dat diegene de doodstraf toegewezen krijgt. Dus in de ene instantie wil de overheid er alles aan doen om een ziek mens beter te krijgen, en in de andere instantie vermoord de overheid een gezond mens die misschien met goede begeleiding en na een zware straf nog van pas kan komen in de maatschappij. Wanneer de overheid zegt dat ze er alles aan doen om de gehele bevolking zo gezond mogelijk te houden, moeten zij ook de criminelen in leven houden.

Door al de voorgenoemde mankementen van de doodstraf ben ik fel tegen. Ik snap niet hoe een rechter het lot van een mensenleven in zijn handen kan hebben. Die rechter is net zo goed een mens die fouten kan maken, en in een proces waar mensenlevens op het spel staan mogen absoluut geen fouten gemaakt worden. Het kan niet zo zijn dat er van onschuldige hun leven afgenomen word door een man die van vaak verdraaide verhalen een beslissing moet maken. Dit kan niet en dit mag niet. Jij, ik en niemand van de bevolking mag over een mensenleven beslissen, dus ook een rechter niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.