Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Doodstraf

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 381 woorden
  • 5 juni 2006
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
De doodstraf; ‘oog om oog, tand om tand’?

Amerika, een groot land met een voorbeeldfunctie, is één van de landen waar nog steeds de doodstraf wordt toegepast. Al 108 landen hebben de doodstraf afgeschaft. Het is hoog tijd dat de rest dit voorbeeld navolgt. Opvallend is dat de meeste landen waarin de doodstraf nog wordt uitgevoerd niet-democratische landen zijn. Er zijn verschillende redenen om de doodstraf af te schaffen.
De eerste reden is dat het lang niet in alle gevallen mogelijk is om voor 100% zeker te weten dat de veroordeelde ook daadwerkelijk de dader is. Het zou verschrikkelijk zijn wanneer men er achter zou komen dat de verkeerde persoon geëxecuteerd is. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die veroordeeld zijn terwijl ze onschuldig waren. Tientallen Amerikanen zijn tot de doodstraf veroordeeld terwijl later bleek dat dit onterecht was.

Vele voorstanders van de doodstraf zeggen dat executie een afschrikkende werking heeft. Het is gebleken dat dat absoluut niet waar is. In Amerika worden ongeveer 22.000 moorden per jaar gepleegd. Gemiddeld worden slechts 22 daders per jaar terechtgesteld. De kans is dus 1 op de 1000 dat je als moordenaar wordt geëxecuteerd. Als dit bij jou het geval is heb je dus gewoon dom pech. Daarbij komt het feit dat het beeld van een levenslange gevangenisstraf voor velen nog een veel groter afschrikeffect heeft dan de doodstraf.
Een heleboel voorstanders van de doodstraf baseren dit op een oud gezegde uit de Bijbel (hoewel de meeste mensen dat niet weten), namelijk ‘oog om oog en tand om tand’ (Deut. 19:21). Er staat echter ook in de Bijbel: ‘wie van u zonder zonde is werpe de eerste steen (Joh.8:7). Met deze woorden zegt de Bijbel dat wij niet het recht hebben om over een ander te oordelen. We hebben dus zeker het recht niet om iemand te doden.
Kortom, de doodstraf is iets wat zo snel mogelijk door alle landen afgeschaft moet worden. Natuurlijk moeten zware misdadigers zoals moordenaars zwaar gestraft worden, maar mensen hebben absoluut het recht niet om over het leven van een ander te beslissen. De doodstraf heeft geen afschrikfunctie en het zou verschrikkelijk zijn als een onschuldige geëxecuteerd zou worden. Er zijn uiteindelijk geen goede argumenten die vóór de doodstraf pleiten, behalve het feit dat de geëxecuteerde het nooit weer zal doen!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.