Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Doodstraf

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1069 woorden
  • 13 april 2005
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat de meningen er heel erg over verdeeld zijn. En omdat veel mensen er eigenlijk ook weinig over weten.

Heb jij ook wel eens ergens de schuld van gekregen terwijl je niks had gedaan of als je niet eens in de buurt was terwijl het gebeurde? Erg oneerlijk. Toch?
Dit overkwam ook de Amerikaanse Shareef Cousin.
Hij kreeg toen de doodstraf. En hierover wil ik graag wat mee over vertellen.

Op 2 maart 1995 werd een man beroofd en vermoord door een bruine jongen op het zelfde moment was shareef cousin 16 jaar aan het basketballen.Toch werd hij de volgende ochtend met een harde beschuldiging opgepakt voor moord met de tegenspraak van alle medespelers en kijkers van de wedstrijd. In de rechtzaak legt de weduwe een verklaring af dat ze de daders niet herkend heeft. Later zegt ze dat ze 100 procent zeker weet dat het shareef cousin is. Ook kwamen de getuigen niet opdagen omdat ze door de aanklager naar de verkeerde plek waren gestuurd. maar de rechter moest uitspraak doen en veroordeelden hem voor de doodstraf. Maar hier was Amnesty International het niet mee eens en er kwam een tweede rechtzaak en cousin werd vrijgesproken.


Onderwerpen waar ik iets over ga vertellen,

Voorgeschiedenis van de doodstraf,

Je kunt de in de 3 soorten verdelen,

Methodes,

Dit wordt er aan gedaan,

Wat is het nut van de doodstraf,

Voorgeschiedenis

- De doodstraf in Nederland
Tot de 18e eeuw werd de doodstraf regelmatig uitgevoerd, vooral heksen, ketters, misdadigers, en opstandelingen waren het slachttoffer.
De laatste burgerlijke executie vond plaats in Dordrecht in 1845 waar vier mensen werden opgehangen, omdat ze hadden tijdens een inbraak iemand hadden vermoord. De voltrekking vond plaats op stadhuisplein, waar veel mensen getuigen van waren.
In 1870 werd de doodstraf uiteindelijk afgeschaft, met uitzondering van het militair recht. Door een grondwetswijzing in 1983 werd de doodstraf in zijn geheel afgeschaft.


Op dit moment is 52% van de Nederlanders voorstander van de doodstraf, maar het lijkt er niet op dat de doodstraf binnenkort wordt ingevoerd. Er is geen meerderheid in het parlement voor.

Je kunt het in 3 soorten verdelen

Er zijn drie soorten landen:
1. Landen zonder de doodstraf, in deze groep hoort Nederland
2. Landen met doodstraf, maar die deze niet toepassen
3. Landen met doodstraf en deze ook uitvoeren

1:Landen zonder doodstraf:
- De meeste West-Europese landen: De laatste executie vond plaats in 1977 in Frankrijk. Het echt afschaffen van de doodstraf gebeurde in de jaren tachtig en negentig.


2: Landen met de doodstraf, maar deze niet toepassen:
- Verenigd Koninkrijk: Is het enige West-Europese land dat de doodstraf nog kent, maar sinds 1964 wordt deze niet meer toegepast.

3: Landen met de doodstraf en deze ook uitvoeren:
De landen die de doodstraf toepassen kun je onder verdelen in twee groepen. De landen waar je alleen de doodstraf krijgt bij zware misdrijven, zoals moord. En landen waar bij je de doodstraf kan krijgen voor lichte vergrijpen, bijvoorbeeld China kun je de doodstraf al krijgen voor het stelen van een brood. Zo zijn onlangs twee mannen te dood veroordeeld wegens het hacken van een computer.

Methodes

- Galg: De ter dood veroordeelde wordt aan een touw opgehangen. Omdat het touw elastisch is wordt dit touw eerst in water gelegd en vervolgens uitgerekt. Vervolgens wordt dit touw in een lus om de nek van de veroordeelde gehangen met de volgende knoop. De veroordeelde wordt op een valluik gezet, dat vervolgens geopend wordt. Als de lengte van het touw goed is, dan breekt de ruggengraat en is het slachtoffer op slag dood. Anders sterft het slachtoffer aan verstikking.
- Spuitje: De veroordeeld wordt vastgebonden op een brancard, in beide armen wordt een infuus ingebracht, waarvan 1 als reserve. Er wordt een combinatie van drie verdovende middelen toegepast. Deze middelen veroorzaken hartritmestoornissen en uiteindelijk een hartverlamming.
- Elektrische stoel: Hierbij wordt iemand op de stoel vastgebonden en krijgt twee elektroden op zijn hoofd. Voor een betere geleiding zit er tussen het hoofd en de elektroden een spons met zoutoplossing. Zowel de stijging van de lichaamstemperatuur een verstoring van het hartritme leiden uiteindelijk tot de dood.
- Vergassen: De veroordeelde wordt vastgebonden op een stoel in een luchtdichte kamer, de kamer wordt gevuld met cyaankaligas, hierdoor stikt de veroordeelde. Dit kan soms wel een kwartier duren.

In een aantal islamitische landen heb je ook nog andere methodes:
Verdrinken stenigen en onthoofden.

DIT WORDT ER AAN GEDAAN

Amnesty voert actie tegen de doodstraf in het algemeen. Zij gebruikt verschillende actiemethoden om totale afschaffing dichterbij te brengen:
-Praten met regeringen.
-Sturen van brieven en petitielijsten naar regeringen.
-Andere instanties oproepen om ook te strijden voor de afschaffing.
-Demonstraties tegen de doodstraf.

Wat is het nut van de doodstraf?

Of de doodstraf afschrikwekkend werkt valt te betwijfelen. Veel moorden worden niet met voorbedachten rade gepleegd. Deze mensen denken dus niet van te voren aan de gebeurtenissen die volgen en worden dus niet afgeschrikt door de doodstraf. Maar cijfers hebben dat in sommige gebieden waar de doodstraf is uitgevoerd. Het een tijdje rustig is maar of dit klopt durven ze niet met zekerheid te zeggen. Of het zin heeft zijn de meningen over verdeeld en ik zou graag willen weten hoe het hier zit. Ik noem een paar voorbeelden en dan geven jullie daarna jullie mening.

Voor

- Als je de doodstraf op moord zet, denkt iemand wel 2 keer na voordat hij iemand vermoordt.
- Als iemand een moord heeft gepleegd kan hij dat snel weer doen, als hij dood is niet.
- Waarom geld uitgeven aan de levenslange gevangenisstraf van een misdadiger?
- In heel zware misdrijven is alleen de doodstraf een juiste straf.
- de doodstraf is dat je voorkomt dat iemand een nog een misdrijf begaat.

Tegen

- Moordenaars vallen juist het minst van alle misdadigers in herhaling.
- Een onschuldige in de gevangenis kan je nog vrijlaten, een dode niet.
- Met de doodstraf straf je ook onschuldige mensen, zoals de familie van de dader.
- Een groot nadeel van doodstraf is dat deze onherroepelijk is.
- iemand vermoorde is fout doe het dan zelf ook niet.
- Dat doodstraf goedkoper is zou geen rol mogen spelen. Een mensenleven is niet in geld uit te drukken, probeer je eigen leven maar eens in waarden te schatten.

nu dat ik deze argumenten heb verteld zou ik nog graag willen weten of jullie voor of tegen de doodstraf zijn. Neem het voorbeeld aan de moordenaar van theo van gogh of deutrou

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Hey Jobo!

Echt heel erg bedankt voor je stukje over de doodstraf! Ik heb deze week een Schriftelijk Eindexamen voor 20% voor nederlands, en dan moet ik een betoog over de doodstraf schrijven. Ik kan heel veel informatie van je goed gebruiken!

Groetjes,

Eva

17 jaar geleden