Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Doodstraf

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • havo/vwo | 779 woorden
  • 8 april 2018
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6
17 keer beoordeeld

De doodstraf

Voor of tegen? Dat is meestal de vraag wanneer mensen het over de doodstraf hebben. Hier in Nederland is de doodstraf afgeschaft omdat het onmenselijk is.
Maar is dat wel zo?
Heeft iemand nog recht op een leven nadat hij zelf tientallen kinderen heeft vermoord?


Mijn stelling luidt als volgt: ik ben tegen de doodstraf en vind dan ook dat hij over geheel de wereld afgeschaft moet worden.


Ten eerste mag de doodstraf helemaal niet worden ingevoerd! Hoe zou je een wet kunnen accepteren die totaal in tegenstelling is met de grondwet? In artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat letterlijk: Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Hoe erg de misdaad ook is die de dader heeft begaan, je mag iemand niet zijn recht op leven ontnemen, maar dat is nou net precies wat je doet als je een doodstraf uitvoert.

Ten tweede vind ik de doodstraf niet handig vanwege het feit dat mensen die fouten hebben gemaakt de mogelijkheid moeten krijgen om te leren van hun fouten. Als ze gelijk gedood zouden worden, wanneer zouden ze hun leven dan moeten beteren? Ik denk niet dat iemand iets zal leren van zijn eigen dood. Tijdens een gevangenisstraf kan iemand tenminste nog nadenken over zijn/haar daden en misschien wel zijn leven beteren.
Er gaat een zorgvuldig en rechtvaardig proces aan de doodstraf vooraf. Ik vind dus dat dit niet helemaal klopt. Denk je eens in dat de verdachte totaal onschuldig is maar de jury en rechter zijn er absoluut van overtuigd dat de verdachte wel schuldig zou zijn, en er zou doodstraf volgen. Zou dit dan wel zo rechtvaardig zijn? De verdachte zou in zo’n geval dus maar pech hebben omdat zijn/haar advocaat ‘helaas’ niet kon winnen van de tegenpartij.


Ten derde tot eigen inkeer komen. Dit gebeurde bij Carla Tucker. Zij had drie mensen vermoord met een hakbijl en had hiervoor de doodstraf gekregen. Maar tijdens haar verblijf in de gevangenis had zij haar leven gebeterd. Ze was een heel ander mens geworden en zelfs een voorbeeld voor andere gevangenen.

Ten vierde, is het nog maar de vraag of de doodstraf mensen afschrikt. Veel moorden worden namelijk niet met voorbedachte rade gepleegd. Dat wil zeggen dat de mensen van te voren dus niet nadenken over de mogelijke consequenties die kunnen volgen en worden dus niet afgeschrikt door de doodstraf.
De doodstraf kan zelfs averechts werken. Zo blijkt dat na elke executie het aantal moorden in het gebied tijdelijk stijgt. Onderzoek in de VS heft uitgewezen dat het aantal zware misdrijven in de staten met de doodstraf zelfs hoger ligt dan in de staten zonder doodstraf. Of dit echt aan de doodstraf ligt is niet met zekerheid vast te stellen, maar het is toch een duidelijk teken.

Tot slot vind ik de doodstraf onmenselijk. De voltrekking is niet altijd een pijnloze gebeurtenis. Bij sommige methodes, zoals de stoel is er sprake van lichamelijke pijn, maar bij alle methodes lijden de veroordeelden geestelijke pijn. Deze pijn begint al jaren van tevoren, omdat sommige veroordeelden al 20 jaar op hun dood zitten te wachten.

Natuurlijk zijn er ook argumenten voor de doodstraf, enkele hiervan kunnen zijn:

De doodstraf is veel goedkoper dan een gevangenisstraf. Ik vind dat ze een mensenleven niet in geld kunnen uitdrukken, ik vind het schandalig als ze voor het geld een doodstraf uitvoeren in plaats van een gevangenisstraf.

Als tweede hebben het slachtoffer en de nabestaanden recht op vergelding.
Hierbij moeten we ons goed realiseren waarom we ooit straffen in het leven hebben geroepen. Straf is een middel van correctie en geen wraak. Het nut van straf geven is dat je iemand op de vingers tikt en daarmee duidelijk maakt dat deze actie niet kan en dat die persoon dat geen tweede keer moet doen.


Er zijn dus genoeg redenen om de doodstraf dus niet in te voeren. Als je er goed over nadenkt dan kan het toch eigenlijk ook niet anders. Je mag niet over andermans leven beschikken. Als alternatief voor de doodstraf zou ik een levenslange doodstraf zonder enige kans op strafvermindering door goed gedrag willen aankaarten. Dit zou toch een veel betere oplossing zijn? De criminelen zijn uit de maatschappij, ze kunnen nadenken over hun daden, ze worden er dagelijks mee geconfronteerd. De doodstraf zou een verlossing zijn voor deze criminelen. Dan hoeven ze tenminste niet meer dagelijks in een cel door te brengen zonder toekomst. Een levenslange straf zou volgens mij de zwaarste straf zijn voor een mens. Als de doodstraf wordt ingevoerd doden we mensen om ze duidelijk te maken dat doden niet mag.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.