Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 559 woorden
  • 21 mei 2013
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Oudere mensen wordt ernstig gediscrimineerd in de werksfeer. Belgie is op dit vlak voor oudere mensen zelfs het slechtse land van Europa. Dat blijkt uit de eerste Diversiteitsbarometer van het Centrum voor gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), die zopas werd voorgesteld door directeur Jozef De Witte. Die barometer gaat na of ouderen  gedescrimineerd wordt als ze soliciteren en tijdens hun werk.


Hoofdonderwerp


Wie worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt?


Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen  meer gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt. In mijn betoog ga ik de discriminatie van oudere mensen op de arbeidsmarkt verder uitwerken. Naast oudere mensen worden jongeren ook gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.


Hoofdgedachte


Leeftijd is niet een reden om iemand te hinderen om een baan te krijgen.


Samenvatting vooraf


Solicitanten boven de 45 jaar lopen meer kans om gediscrimineerd te worden tegen andere kandidaten. Het Human Resources personeel vindt dat oudere zoekende niet flexibel genoeg zijn en te veel eisen stellen.


Kern


Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt door hun leeftijd. In een op de tien gevallen wordt er bij een sollicitatie effectief gediscrimineerd op basis van een kenmerk dat er niet toe doet.


Voorbeelden:


Ouderen worden gediscrimineerd.


De vooroordelen zijn dat ze niet mee kunnen komen met moderne techniek, langzamer werken en minder productief zijn, enzovoort. Onzin natuurlijk, maar bijna een kwart van de werkenden boven de vijftig krijgen wel met dit soort vooroordelen te maken.


Ook een fabeltje is dat ouderen geen nieuwe dingen meer willen leren.


Daarom komen ze vaak niet meer in aanmerking voor cursussen en training, terwijl het voor iedereen essentieel is om zijn vaardigheden op peil te houden. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt niet voor niks met Een leven lang leren: “OCW ziet leren als een blijvend onderdeel van het leven, en vooral ook van het werken. Het gaat uiteindelijk om het blijvend inzetbaar zijn in het arbeidsproces, oftewel: employability voor iedereen.” Met de toenemende vergrijzing geldt dit ook zeker voor ouderen.


Ten eerste: Ouderen zijn gemotiveerd om te werken en te leren. Er is zijn geen onderzoekingen waaruit blijkt dat ouderen niet willen leren ( bijv. computers). Ouderen kunnen cursussen volgen om de innovatie in de techniek bij te houden. Ouderen die geen geestelijke of fysieke problemen hebben moeten dus niet gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt.


Ten tweede: Er wordt nu gepraat om de leeftijd van pensioen te verhogen naar 65 of zelfs naar 67. Dus iemand van 50 moet nog lang werken voordat hij of zij pensioen krijgt. Als dus van de overheid verwacht wordt dat ze met die leeftijd nog moeten kunnen werken moet er ook aanbod zijn van de arbeidsmarkt.


Slot


Een hogere leeftijd hoeft niet de uitgangspunt te zijn om iemand niet te accepteren voor een baan. Iemand met een hogere leeftijd kan zeer gemotiveerd zijn om te werken. Oudere mensen kunnen cursussen volgen en zijn bereidt om te innoveren.


Conclusie: Er is geen reden om oudere mensen te descrimineren op de arbeidsmarkt aangezien hun leeftijd. Oudere mensen kunnen zelfs flexibeler zijn  met werktijden / cursussen volgen aangezien hun kinderen meestal al groot zijn. Oudere mensen hebben meestal ook meer ervaring en verantwoordelijkheid op de werkplaats dan mensen die jong zijn. Aangezien de leeftijd van pensioen omhoog gaat zijn de mensen eigenlijk ook een beetje gedwongen om de innovatie van moderne techniek bij te houden. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.