Discriminatie op de arbeidsmarkt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 559 woorden
  • 21 mei 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Oudere mensen wordt ernstig gediscrimineerd in de werksfeer. Belgie is op dit vlak voor oudere mensen zelfs het slechtse land van Europa. Dat blijkt uit de eerste Diversiteitsbarometer van het Centrum voor gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), die zopas werd voorgesteld door directeur Jozef De Witte. Die barometer gaat na of ouderen  gedescrimineerd wordt als ze soliciteren en tijdens hun werk.

Hoofdonderwerp

Wie worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt?

Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen  meer gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt. In mijn betoog ga ik de discriminatie van oudere mensen op de arbeidsmarkt verder uitwerken. Naast oudere mensen worden jongeren ook gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

Hoofdgedachte

Leeftijd is niet een reden om iemand te hinderen om een baan te krijgen.

Samenvatting vooraf

Solicitanten boven de 45 jaar lopen meer kans om gediscrimineerd te worden tegen andere kandidaten. Het Human Resources personeel vindt dat oudere zoekende niet flexibel genoeg zijn en te veel eisen stellen.

Kern

Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt door hun leeftijd. In een op de tien gevallen wordt er bij een sollicitatie effectief gediscrimineerd op basis van een kenmerk dat er niet toe doet.

Voorbeelden:

Ouderen worden gediscrimineerd.

De vooroordelen zijn dat ze niet mee kunnen komen met moderne techniek, langzamer werken en minder productief zijn, enzovoort. Onzin natuurlijk, maar bijna een kwart van de werkenden boven de vijftig krijgen wel met dit soort vooroordelen te maken.

Ook een fabeltje is dat ouderen geen nieuwe dingen meer willen leren.

Dit wil je ook lezen:

Daarom komen ze vaak niet meer in aanmerking voor cursussen en training, terwijl het voor iedereen essentieel is om zijn vaardigheden op peil te houden. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt niet voor niks met Een leven lang leren: “OCW ziet leren als een blijvend onderdeel van het leven, en vooral ook van het werken. Het gaat uiteindelijk om het blijvend inzetbaar zijn in het arbeidsproces, oftewel: employability voor iedereen.” Met de toenemende vergrijzing geldt dit ook zeker voor ouderen.

Ten eerste: Ouderen zijn gemotiveerd om te werken en te leren. Er is zijn geen onderzoekingen waaruit blijkt dat ouderen niet willen leren ( bijv. computers). Ouderen kunnen cursussen volgen om de innovatie in de techniek bij te houden. Ouderen die geen geestelijke of fysieke problemen hebben moeten dus niet gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt.

Ten tweede: Er wordt nu gepraat om de leeftijd van pensioen te verhogen naar 65 of zelfs naar 67. Dus iemand van 50 moet nog lang werken voordat hij of zij pensioen krijgt. Als dus van de overheid verwacht wordt dat ze met die leeftijd nog moeten kunnen werken moet er ook aanbod zijn van de arbeidsmarkt.

Slot

Een hogere leeftijd hoeft niet de uitgangspunt te zijn om iemand niet te accepteren voor een baan. Iemand met een hogere leeftijd kan zeer gemotiveerd zijn om te werken. Oudere mensen kunnen cursussen volgen en zijn bereidt om te innoveren.

Conclusie: Er is geen reden om oudere mensen te descrimineren op de arbeidsmarkt aangezien hun leeftijd. Oudere mensen kunnen zelfs flexibeler zijn  met werktijden / cursussen volgen aangezien hun kinderen meestal al groot zijn. Oudere mensen hebben meestal ook meer ervaring en verantwoordelijkheid op de werkplaats dan mensen die jong zijn. Aangezien de leeftijd van pensioen omhoog gaat zijn de mensen eigenlijk ook een beetje gedwongen om de innovatie van moderne techniek bij te houden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.