discriminatie

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 335 woorden
  • 24 maart 2002
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
176 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Discriminatie

Mensen worden vaak gediscrimineerd. Discriminatie is het maken van onderscheid op onterechte gronden, met als gevolg dat een groep mensen daar last van heeft. Discriminatie betekent mensen verschillend waarderen en behandelen op basis van kenmerken die helemaal niet belangrijk zijn, zoals ras, huidskleur, geloof. De vraag is waarom er zoveel gediscrimineerd wordt en wat de gevolgen zijn?

Mensen discrimineren omdat ze zichzelf beter voelen dan andere personen. Bijvoorbeeld een blanke die een zwarte discrimineert op grond van huidskleur. In Nederland is discriminatie verboden. Dat staat in Artikel 1 van de Nederlandse grondwet. De reden dat discriminatie is verboden, is dat de slachtoffers daar voor de rest van hun leven last van hebben. Behalve materiele schade veroorzaakt discriminatie ook geestelijke schade. Ook op school wordt gediscrimineerd, in de vorm van pesten. Je wordt uitgescholden omdat je een bril draagt, je hoort er niet bij omdat ze vinden dat je dom bent of juist omdat je hele goede cyfers haalt. En zo zijn er nog honderden redenen te noemen waarom er op school gediscrimineerd wordt. Je hebt bewuste en onbewuste discriminatie. Met bewust en onbewust gedrag wordt bedoeld dat er ook discriminatie plaats kan vinden zonder dat het echt doelbewust is. Men heeft vaak niet de bedoeling verschil te maken en beseft niet dat er discriminatie door hun gedrag plaatsvindt. Daarnaast heb je ook directe en indirecte discriminatie. We spreken vcan indirecte discriminatie wanneer regels en proceduren van een instelling, die rechtvaardig lijken, leiden tot achterstelling en daarmee tot discriminatie van groepen. In geval van directe discriminatie is het gedrag bedoeld om onderscheid te maken. De gevolgen van discriminatie zijn erg. Mensen kunnen door discriminatie heel erg met zichzelf in de knoop raken, een minderwaardigheidscomplex krijgen. In het ergste geval proberen mensen zelfs zelfmoord te plegen.

Als je gediscrimineerd wordt, probeer dan altijd hulp te zoeken. Er zijn veel organistaties waar je terecht kunt met je problemen. Ook als je merkt dat iemand gediscrimineerd wordt, probeer hem dan te helpen. Want discriminatie kan iemand echt kapot maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.