Discriminatie
Mensen worden vaak gediscrimineerd . Discriminatie is het maken van onderscheid op onterechte gronden, met als gevolg dat een bepaalde groep mensen daar last van heeft. Discriminatie betekent mensen verschillend waarderen en behandelen op basis van kenmerken die helemaal niet belangrijk zijn, zoals ras, huidskleur of geloof.
Mensen discrimineren omdat ze zichzelf beter voelen, als anderen onder hen staan.Sommige mensen discrimineren alleen maar om stoer te zijn. Ze beseffen dan niet hoeveel pijn zij veroorzaken.
In Nederland is discriminatie verboden. De reden hiervoor, is dat de slachtoffers van discriminatie hier voor de rest van hun leven last van hebben. Behalve fysieke schade, veroorzaakt discriminatie ook geestelijke schade. Er worden soms mensen vermoord, omdat anderen vinden dat ze niet gewenst zijn, bijvoorbeeld door hun huidskleur of afkomst. Ondanks dit alles komt discriminatie nog steeds veel voor.
Ook op school wordt gediscrimineerd, in de vorm van pesten. Je wordt uitgescholden omdat je een bril draagt, je bent dom of juist te slim.
Je hebt bewuste en onbewuste discriminatie. Met bewust en onbewust gedrag wordt bedoeld dat er ook discriminatie plaats kan vinden zonder dat het echt bedoeld is. Men heeft vaak niet de bedoeling verschil te maken en beseft niet dat ze discrimineren. Bij bewuste discriminatie is iemand zich er wel van bewust dat hij of zij discrimineert.
Daarnaast heb je ook directe en indirecte discriminatie. We spreken van indirecte discriminatie wanneer regels of procedures van een bedrijf of instelling, leiden tot discriminatie van groepen. In geval van directe discriminatie is het gedrag bedoeld om onderscheid te maken.
De gevolgen van discriminatie zijn erg. Mensen kunnen door discriminatie heel erg met zichzelf in de knoop raken, een zogenaamd minderwaardigheidcomplex krijgen. In het ergste geval proberen mensen zelfs zelfmoord te plegen.
Discriminatie
6.2
ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
Naar de pagina
REACTIES
1 seconde geleden