Dierproeven moeten verboden worden!

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 358 woorden
  • 4 april 2018
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

"Ik doe toch ook geen proef op jou"

Stel je voor dat als je een week oud bent iemand een van je tenen af snijdt zodat ze je uit elkaar kunnen houden, dat je wordt vastgebonden, dat een onderzoeker een bijtend spul in je oog doet of dat je vast zit in een kleine ruimte wordt gevuld met uitlaatgassen van een auto.Daarom is mijn stelling: Dierproeven moeten verboden worden.

 

Niet zinvol

Dierproeven zijn niet altijd zinvol, want dieren kunnen anders reageren op bepaalde stoffen dan mensen. “Er is onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat dierproeven überhaupt niet zinvol zijn, dat de resultaten van geteste ingrediënten op dieren niet direct gelden” aldus europarlementariër van GroenLinks Bas Eickhout. Per dag worden er ongeveer 2000 dieren gebruikt voor dierproeven, waarvan er maar 140 overleven. Elke minuut sterft er dus een dier aan een van de onderzoeken.

 

Nieuwe onderzoeksmethoden

Nieuwe onderzoeksmethoden en technieken zorgen ervoor dat minder of soms helemaal geen dierproeven nodig zijn. Medisch bioloog dr. Jeffrey Beekman ontdekte in 2017 ook al dat medicijnen op menselijk weefsel dierproeven overbodig kon maken. Medicijnen die op menselijke cellen getest worden kunnen een betere uitkomst voorspellen dan via dierproeven. De methode van dr. Jeffrey Beekman is goedkoper en een stuk sneller.

 

Verplichte dierproeven

Je kan denken: de bedrijven kunnen er niks aan doen, want 25% van de dierproeven is verplicht. Een nieuw medicijn mag bijvoorbeeld pas verkocht nadat het op een levend wezen is getest. Dit is om risico's te voorkomen, maar je zou het ook op proefpersonen kunnen testen die het vrijwillig doen inplaats van dieren te martelen.

 

 

Dierproeven zijn niet altijd even zinvol, omdat dieren een andere reactie hebben op producten. Daarnaast kost het veel geld en zijn er goedkopere en effectievere manieren zoals de methode van Beekman. Na mijn research ben ik nog meer achter mijn standpunt gaan staan. Mijn standpunt was: Dierproeven moeten verboden worden. Dus de volgende keer als je gaat winkelen denk dan goed na over of je het wel nodig hebt en of het waard is dat er zoveel dieren voor gestorven zijn.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.