Dierenproeven

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 681 woorden
  • 9 juni 2009
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!Dierproeven => Dierproeven moeten verboden moeten.

Argument 1: Dieren lijden heel erg en hebben veel pijn
Argument 2: Het gaat om een leven
Argument 3: We doen alsof het leed van dieren minder telt als dat van mensen, wat uiteraard niet zo is!
Tegenargument: Medicijnen moeten uitgetest worden op dieren omdat het levens kan redden
Tegenwerping: Er zijn ook andere methodes om medicijnen uit te testen
Tegenargument: Er zijn heel strenge regels voor dierproeven.
Tegenwerping: Er zijn toch een hoop dieren die veel pijn lijden en er sterven ook heel veel.

Je hebt vast wel eens de eeuwige discussie over het uittestten van cosmetica en medicijnen op dieren met iemand gehad. Veel mensen denken dat het afgelopen zou moeten zijn hiermee. Jij zou het toch ook niet fijn vinden als mensen simpelweg wat in je oog spuiten alleen om het uit te testen? En als jij daar blind van wordt daar hebben de mensen toch maling aan? Daarom zou het maar eens afgelopen moeten zijn met Dierproeven. Dierproeven moeten verboden worden!
Allereerst is het verschrikkelijk voor de dieren om al dat lijden te moeten doorstaan. Want ze worden ook niet bijzonder goed verzorgd natuurlijk. De dieren worden allemaal in een lab gestopt in kleine kooitjes en mogen er alleen uit als er testen op ze uit geprobeerd gaan worden. Stel je eens een arm konijn voor dat helemaal niks in de gaten heeft en dan opeens deodorant op hem gesproten krijgt! Dat kan hartstikke veel pijn doen, laat staan of het product wel goed is en geen dodelijk effect heeft. Daarnaast hebben dieren een veel groter reukvermogen dus dat is ook al niet prettig voor ze.
En laten we eerlijk zijn: het gaat hier wel degelijk om een leven! Een leven dat even zwaar telt als het onze. Dieren hebben ook een leven en bijvoorbeeld; gevoelens en familie. Hoe zou jij het vinden om te zien hoe bijvoorbeeld je moeder, neef of opa gebruikt word voor proeven met gevaarlijk spul? Misschien hebben dieren dan wel geen gevoelens zoals wij dat hebben maar ze hebben wel zoiets als een beschermingsinstinct.
Daarbij telt het leed van dieren net zo mee als het onze. Stel je voor je krijgt een medicijn ingespoten dat een totaal niet werkt en het verkeerde effect heeft. In plaats van dat het de pijn vermindert beginnen je ogen bijvoorbeeld heel erg te tranen en krijg je ontzettende pijn. Tja dan werkt het medicijn niet. En jij? Op jou wordt lekker verder getest als je weer beter bent of je wordt, simpel gezegd, afgemaakt. Oneerlijk? Ja. Pijnlijk? Ja.
Dan zijn er mensen die vinden dat dierproeven absoluut nodig zijn omdat het uittestten van medicijnen op dieren heel veel levens kan redden. Niet te vergeten dat het ook een hoop (dieren)levens kan kosten zijn er ook nog andere methodes. Zoals bijvoorbeeld medicijnen en cosmetica uittestten op huidschilfers van mensen en, zo nodig, dieren die hiervoor uiteraard niet hebben moeten lijden. Of bijvoorbeeld donors zoeken om testen op te kunnen houden voor dierproeven. Donorlichamen kunnen heel nuttig zijn en een soort van “in leven” gehouden worden zoals vaker wordt gedaan in ziekenhuizen. En dat zijn nog maar twee opties. Als de knappe koppen bij elkaar gaan zitten en eens hard hun best doen zullen er best nog een paar goede methodes verzonnen kunnen worden waarbij er geen dieren lijden.
Maar er zijn toch ook heel strenge regels voor dierproeven zodat de dieren zo min mogelijk lijden? Maar toch blijven de dieren lijden. Sommige hebben veel pijn en er zijn er meer dan genoeg die het testen van cosmetica en medicijnen niet overleven. Per jaar worden er ruim 745 000 dieren in laboratoria gebuikt voor onderzoeken en testen. En er worden er ook nog eens speciaal een miljoen gefokt. En het overschot wordt vernietigd of blijft in gevangenschap leven. Dat is veel te veel leed.
Te veel dieren sterven en lijden, soms onnodig, soms nodig, veel pijn. Het gaat hier ome levensechte levens! De dieren worden gebruikt en daarna simpelweg gedood of voor de rest van hun, waarschijnlijk, verschrikkelijke leven in een kooitje leven. Stop dierenleed nu! Dierproeven moeten verboden worden!REACTIES

P.

P.

Ik vind het een goed verhaaltje. Goede tegenargumenten, maar je moet bij je argumenten wel meer uitleg geven.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.