Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Dierenmisbruik

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1262 woorden
  • 28 mei 2006
  • 91 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 91 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inleiding
Je staat daar machteloos
Het is pech dat hij jou uitkoos
Wat heeft hij gedacht?
Wie heeft hem op het idee gebracht?
Wie verkracht er nou een dier
Heb je genoten, had je plezier?
Hoe voelde het binnen in dat paard?
Opgepakt door de politie was dat jou echt waard?
Maar het laffe vind ik dat jij geen straf krijgt opgelegd
Niet door een rechter wordt berecht
Een beest heeft ook gevoel, ook al kan hij niet spreken
Gelukkig geen blijvende gevolgen is gebleken

Maar dat je vrij mag rondlopen vind ik niet juist
En daarom maak ik met mijn hand een vuist
En ik zou op de tafel willen slaan
Net als de rechter met zijn hamer en dan zou je terecht staan.
Dierenmisbruik moet gestopt worden!!
4 soorten diermisbruik
Er bestaan verschillende soorten misbruik dat bij dieren plaats vindt.
De 4 bekendste en die het meeste voor komen zijn:
- mishandeling
- verkrachting
- dierproeven
- vermaak * Stierenvechten
* Berendansen
Mishandelen
Een 15-jarige jongen heeft in Hoorn een 12-jarige poes op de rails vastgeketend met een kabelslot. Het dier werd kort daarna door een aanstormende trein doodgereden.
Steeds vaker gebeurd het dat een dier in Nederland mishandeld wordt. Vaak is dit door zijn/haar baasje maar ook door andere mensen. Die dieren die mishandeld worden hebben niks verkeerd gedaan.

Dierenmishandeling valt in Nederland onder materiële schade, dat betekent dat dezelfde straffen gelden voor het mishandelen van een hond als voor het vernielen van bijvoorbeeld een lantaarnpaal. De politie heeft ondertussen iemand opgepakt die verdacht wordt van het mishandelen van de kat in het artikel. Waarschijnlijk zal hij er met een kleine geldboete en misschien een paar uurtjes dienstverlening van af komen.
dierenmishandeling houdt eigenlijk in dat mensen dieren onnodig pijn doen waardoor het dier ernstig veel pijn heeft en vaak zelfs dood gaat.
Mensen doen het vaak voor de kick en de mensen vinden vaak dat dieren het verdienen. De dieren die mishandeld worden hebben niks verkeerd gedaan. De dieren woorden onnodig pijn gedaan. Ze kunnen niks doen. Het is een oneerlijke strijdt tussen mens en dier. Het is het zelfde als je een kind van 3 mishandeld. Het is zo jong en klein en niet sterk dat het niks terug kan doen
Mensen mishandelen dieren waarschijnlijk omdat ze macht willen hebben tegenover andere personen en proberen dit dan op een dier uit, want mensen kunnen naar de politie gaan en dieren niet.
Verkrachting.
Een 65-jarige man uit Utrecht krijgt geen straf opgelegd voor het hebben van seks met een pony. Hij werd weliswaar met zijn broek op de enkels ontdekt door de eigenaren van het dier, maar wordt niet vervolgd omdat seks met dieren niet strafbaar is zolang het dier geen letsel oploopt. Verkrachting bij een dier en bij een mens is het zelfde. Geslachtelijk contact hebben terwijl één van de twee het niet wil.
De dieren die verkracht worden zijn machteloos, ze kunnen niks terug doen. Dieren hebben ook gevoel ook al kunnen ze niet spreken. Laat de dieren een normaal leven lijden. Ze zijn het niet waard om verkracht te worden.
Dierproeven.
Stel, je zit in een kooitje opgesloten, vaak niet alleen. Te wachten op de volgende gruwelijke test. Je weet niet wat het nu weer zal zijn, of je wordt ingespoten met stoffen, je pillen moet slikken of dat je bestraald of verbrand zal worden?
Meer dan 700.000 katten, honden, ratten, muizen, apen, konijnen, paarden en vogels worden jaarlijks in laboratoria gebruikt voor onderzoek. Maar dat is nog niet alles, jaarlijks worden er meer dan één miljoen proefdieren gefokt, wat er overblijft blijft in gevangenschap of wordt vernietigd. Deze dieren worden gebruikt voor medisch onderzoek, wetenschappelijke onderzoek, giftigheidonderzoek en voor het onderwijs.
De overheid geeft 3.5 miljoen euro per jaar uit om proeven op te doen voor medicijnen. Gelukkig mag er sinds 1996 in Nederland niet meer op dieren getest worden voor make-up of haarverzorging producten. Maar toch krijgen mensen het voor elkaar om bijvoorbeeld in het buitenland te gaan testen.
De dieren die worden gebruikt voor dierproeven worden niet gezien als levende wezens, maar als een onderzoeksproject. Bij de mensen die de dierproeven doen, lijkt het alsof het ze niks doet dat de dieren dood gaan voor dierproeven. Ze spuiten het beestje vol gif, dan gaat het dood. Daarna gaan ze gewoon weer vrolijk door met het volgende beest.
Het kan zijn dan een bepaalde stof bij een dier anders reageert dan bij een mens. Dan is het dier voor niks gebruikt.
Dierproeven is ook wel nuttig. Het red mensen levens. Dier proeven zijn alleen nuttig als het gebruikt wordt voor de juiste dingen. Dingen waar we medisch iets mee opschieten en niet om er mooier uit te zien.
(PowerPoint)
Hier is een tabel te zien hoeveel dieren er gebruikt worden voor dier proeven. Zoals jullie kunnen zien gebruiken ze vooral muizen en ratten voor dierproeven.
Vermaak
Stiervechten
Jaarlijks worden in Spanje 45.000 stieren gedood bij stierengevechten. Ook in Portugal en Zuid-Frankrijk komt stierenvechten voor; hier vinden nog eens een paar duizend stieren de dood. Buiten Europa vinden stierengevechten plaats in Midden en Zuid-Amerika. Een stierengevecht duurt ca. 20 minuten
Eerst wordt de stier uitgeput door de bewegingen met de rode lap.
Dan worden zijn nekspieren zwaar beschadigd door er een centimeters dikke ijzeren lans in te steken tot ongeveer 15 centimeter diep. Dit gebeurt door de picador die, te paard gezeten, met zijn volle gewicht op de lans gaat hangen
Daarna worden 6 banderilla’s in de stierennek gestoken. banderilla’s zijn de vrolijk gekleurde stokken, die een meter lang zijn en waaraan vlijmscherpe, ijzeren weerhaken zitten.
Uiteindelijk maakt de matador het karwei af door een zwaard tussen de rugwervels door tot in het hart te steken. als dit lukt is de stier direct dood, maar meestal blijft het zwaard in de longen steken, waardoor het dier in zijn eigen bloed verdrinkt.
Als afsluiting worden met een dolk de ruggenmergszenuwen doorgesneden, waarna de dode en verminkte stier de arena wordt uitgesleept.
Per gevecht worden er meestal 6 stieren gebruikt, die vrijwel de gehele periode vreselijk bloeden en daardoor liters bloed kwijtraken.
Er zijn mensen die naar stierenvechten gaan. Dit doen ze omdat het een eerlijk gevecht lijkt. Maar dat is het niet. De dieren worden van te voren al helemaal uit geput.
Niet alleen de stieren lijden onder een stieren gevecht. De paarden hebben ook erg veel pijn. Het is niet eerlijk dat mensen voor hun plezier naar stieren die gedood worden gaan kijken. Een dier hoeft geen pijn te lijden voor het plezier van mensen.
Iets is pas grappig als je er met zijn 2en om kunt lachen.
Berendansen
In India moeten zo’n rond 1200 beren 12 uur per dag dansen, voor toeristen om geld te krijgen. Ze krijgen een ring door hun neus en daar wordt aangetrokken en ze worden geslagen met stokken! Ook heb je dansende beren die op hete kolen moeten dansen. De kolen doen zo´n pijn aan hun poten, dat ze hun poten omhoog doen. En daar geven toeristen geld voor. Twee jaar geleden is er een berenopvang gekomen, voor beren die zijn mishandeld. Maar toch gebeurt het nog steeds, er dansen nog steeds veel beren op hete kolen!
Slot.
(PowerPoint)
Hier zijn nog een aantal foto’s van dieren die zwaar mishandeld zijn.
Dierenbescherming
Je hebt gelukkig vele organisaties die tegen dierenmishandeling zijn.
· CBF,
· WSPA
· keer bont de rug toe
· stichting wakker dier
· laat bont leven
· stichting zinloos geweld tegen dieren
· comité anti stierenvechten
Deze organisaties komen op voor de rechten van een dier.
(PowerPoint)
Hou zou jij het vinden als iemand jou mishandeld?
Stop dierenmishandeling!
(PowerPoint)
Het is toch veel leuker om een dier gelukkig te zien in plaats van dat het dier lijdt en veel pijn heeft?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Heb deze blog bij mijn favorieten geplaatst. Hartverwarmend, jonge mensen die opkomen voor dieren. Zelf zal ik dat doen tot mijn laatste adem. Nooit had ik kunnen denken dat mensen zo wreed met dieren kunnen zijn. Nu met pc kan je dat allemaal zien.Mensen die wreed zijn met dieren kunnen wreed zijn met alles, mensen, kinderen...die zijn gewoon wreed. Hebben een heel zieke geest.We moeten dieren zoveel mogelijk beschermen. Dikke proficiat met jullie blog, ik hoop dat hij heel snel groeit met vele leden die zich voor dieren willen inzetten

9 jaar geleden