Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

Dieetpil

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 1125 woorden
  • 26 mei 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De dieetpil gaat te ver

Inleiding

(gemarkeerde deel, niet voorlezen)
Pil voor afvallen zonder een dieet

Dinsdag 27 december 2005 - AMSTERDAM – Een nieuwe pil moet het mogelijk maken dat mensen afslanken zonder dieet.
Gegadigden dienen wangslijm af te staan, zodat op basis van hun DNA een unieke pil gemaakt kan worden. De Amerikaanse fabrikant Salugen brengt het product op de markt.

Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger van Salugen, P. Maltha, gaat het niet om een geneesmiddel, maar om een voedingssupplement zonder schadelijke stoffen. Het Amerikaanse agentschap FDA heeft het middel toegelaten, aldus Maltha, en volgens hem zullen ook de Europese autoriteiten dit gaan doen. Het middel wordt vanaf volgende week aangeboden via een speciale website. In Amerika gaat tv-ster Oprah Winfrey de pil in haar oudejaarsshow presenteren. Volgens Salugen kan iemand die 110 kilo weegt binnen drie maanden 35 kilo afvallen door drie keer per dag een halfuur voor de maaltijd een pil te slikken.

Mensen die de pil bestellen, kunnen met een wattenstaafje bij zichzelf wangslijm afnemen en dat in een speciale enveloppe opsturen. Het gaat dan naar een van de twee laboratoria van Salugen, in Zwitserland of de VS. De afslankers kunnen desgewenst advies krijgen van artsen van Salugen, aldus Maltha. Per maand gaat de DNA-pil zo’n 40 tot 100 euro kosten.


De onderneming Salugen bestaat sinds april dit jaar. Behalve de afslankpil, Genotrim, brengt de onderneming binnenkort een tweede product op de Nederlandse markt, Genoflex, voor het bestrijden van gewrichtspijn.

De strijd tegen de kilootjes, iedereen kan het tegenwoordig wel herkennen. De ene dieetpil naar de andere komt op de markt! Ik vind dat het gewoon veel te ver gaat. Er zijn allerlei andere manieren om af te vallen en ze zijn nog gezonder ook. Mensen worden voortdurend geconfronteerd met hun lichaam. Je ziet bijna niemand op de televisie die een maatje meer heeft. Als je het aan mij vraagt, zal ik zeggen dat er toch wel iets dikkere mensen op de televisie moeten komen. De televisiewereld laat een ideaalbeeld zien voor mensen en dat is: “Hoe slanker hoe beter”. Ik vind dat, dat in deze tijd veranderd moet worden. Als ze willen dat de mensen afvallen, moeten de bedrijven eromheen met andere maatregelen komen en niet met afslankpillen!

Argumenten voor:
• Ik vind dat afslankpillen niet kunnen, omdat ik vind dat mensen er zelf wat kunnen doen. De mensen kunnen tegenwoordig ook gewoon een gezond dieet gaan volgen die ze van de diëtiste hebben gekregen en meer gaan sporten.
• Afslankpillen zijn slecht voor je, omdat er allemaal chemische stoffen inzitten. Dat is helemaal niet goed voor je lichaam.
• Afslankpillen helpen vaak niet eens! Als je afslankpillen koopt moet je ook je eetpatroon veranderen, anders helpen ze in ieder geval niet.
• Afslankpillen zijn duur. Tegenwoordig zijn er toch al veel mensen met schulden. Als de dieetpillen dan nog niet werken, kost het onnodig veel geld. Dat hadden ze beter aan iets kunnen besteden wat wel helpt. In het krantenartikel had ik al gezegd dat zulke pillen al gauw 40 tot 100 euro kosten
• Vaak komt overgewicht gewoon, omdat we teveel vet en ongezond eten. Hier kan je beter andere maatregelen voor treffen.

• Door alle afslankmiddelen die op de markt komen, worden mensen geconfronteerd met hun gewicht. Ik denk dat mensen hierdoor gaan vinden dat ze dik zijn. Vooral tieners krijgen er snel mee te maken. Dit kan Anorexia en Boulimia veroorzaken.

Argumenten tegen:
• Mensen waar overgewicht in de familie zit, kunnen er niks aan doen. Dat kan wel zijn, maar ik vind dat je blij moet zijn met je eigen lichaam. Als je er niks aan kunt doen dan is dat maar zo.
• Maar als ik dik ben, kan ik moeilijk een baan krijgen. Dat kan wel zo zijn, maar je eet het zelf op. Er zijn tegenwoordig genoeg diëten die ook nog helpen.
• Maar overal waar ik kom zijn er lekkere dingen. et kan wel zijn dat je ermee wordt geconfronteerd, maar ik vind wel dat als je iets echt wilt, je het ook kunt! Ik heb bewijs ervoor dat het echt kan [krant, deel van Ans].
• De mensen werken vaak en hebben geen tijd om te sporten of hebben er het geld niet voor, misschien zelfs geen tijd en de fut niet meer om gezond te koken. Maar daar heb ik wel een paar oplossingen voor:
- Mensen die in een groot kantoor werken kunnen ook vaker de trap nemen, dan verbrand je meer calorieën, als dat je lekker lui de lift neemt.
- Mensen kunnen ook de fiets naar hun werk pakken, in plaats van hun auto.
- De baas kan alle medewerkers een fitnessabonnement geven.
- De baas kan een gezonde kantine instellen, waar geen ongezonde producten worden verkocht.
• Vaak zitten mensen met hun gewicht, ze voelen zich er zelfs ellendig door. Maar ik vind dit geen reden om dieetpillen te gaan gebruiken. Sommige van deze mensen hebben niet eens overgewicht, maar denken dat alleen. Er wordt vaak gedacht dat je, je beter gaat voelen als je afvalt, maar het lijkt mij dat als je, jezelf volstopt met dieetpillen het nooit zal helpen om je beter te gaan voelen.

Slot
Ik hoop dat jullie nu dezelfde mening als mij hebben. Diëten vind ik kunnen, maar met al die dieetpillen gaat het gewoon te ver. Er zijn genoeg andere manieren om gezond af te vallen. Als je echt vind dat je dik bent, ga je gewoon naar de diëtiste voor een goed dieet, ga sporten of eet gewoon wat minder tussendoortjes.

Als je ooit wilt gaan lijnen, zorg dan wel dat je het goed doet en blijf wel de gezonde dingen eten. Veel tieners vinden tegenwoordig dat ze te dik zijn, soms ten onrechte. Sommige van deze tieners krijgen dan Anorexia en Boulimia en dat lijd tot erge ziektes en oververmoeidheid. Dus als je ooit van plan bent om te gaan diëten doe het dan op een gezonde manier!

Tegenwoordig worden mensen onder druk gezet om af te vallen, ze kunnen worden ontslagen, omdat ze te dik zijn. Maar het leven is zo verleidelijk met al die lekkere koekjes en snoepjes waar je aan bloot gesteld wordt. Als ze echt willen dat mensen afvallen, moet ze hiervan minder gaan produceren. Anders kunnen ze de mensen ook heel moeilijk dwingen om af te vallen.

In Londen hebben onderzoekers ontdekt dat veel mensen dik worden doordat ze te vaak gaan e-mailen, deze mensen missen een hoop aan beweging. Daarom hebben zij op vrijdag 21 oktober 2005 een speciale e-mailvrije vrijdag uitgeroepen.

Ten slotte wil ik eindigen met een weetje: Heel raar is dat extreem dikke mensen, die op dieet worden gezet een grote kans hebben om eerder dood te gaan. Dit is uit een onderzoek gebleken onder de Finnen, dit heeft in totaal 24 jaar geduurd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.