De verengelsing in Nederland

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 404 woorden
  • 13 mei 2009
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
68 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Engelse leenwoorden.

Tegenwoordig nemen we steeds meer woorden uit het Engels over. Het is zo ongeveer een gewoonte geworden om woorden als ‘commercial’, ‘babysitter’ of ‘magazine’ te gebruiken.
Bij velen zitten deze woorden onderhand wel ingegraveerd. De invloed van Amerika is groot, vooral op jongeren die het gebruik van Engelse woorden als een populaire bevinding zien.
Maar er zijn mensen die hier af en toe nog wel moeite mee kunnen hebben.

De overheid stimuleert het gebruiken van Engelse woorden en is dan zelf ook bezig met het internationaliseren van Nederland. Is dit wel zo goed?
De meningen hierover zijn verdeeld. Aan de ene kant is het handig om in een omgeving te zitten waar er veel Engels gesproken wordt. Communiceren met buitenlanders is immers makkelijker.
En er zijn nog steeds immigranten in dit land die nog geen Nederlands verstaan. Om deze mensen te helpen is een goede Engelse woordenschat erg handig.

Aan de andere kant zijn er mensen die deze verengelsing van onze taal wel erg ver vinden gaan. Zo ook de BTG, de Bond tegen Leenwoorden. Dit is een vereniging die zich inzet voor de zuivering van de Nederlandse taal en terugdringen van leenwoorden. Het zal u waarschijnlijk verbazen, maar deze vereniging is opgezet door scholieren. Zij zijn van mening dat de meeste Engelse woorden totaal nutteloos zijn en verzinnen alternatieven om Engelse woorden te vervangen in verzonnen Nederlandse woorden.

Nu zijn er ook nog wat mensen die er moeite mee hebben om sommige leenwoorden te kunnen beredeneren. Wellicht zult u er ook nog wel eens last van hebben.
En gek is dat niet, want dat er nu al Engelse les wordt gegeven aan peuters, betekent niet dat dit vijftig jaar geleden ook zo was.
Wellicht is er ook nog het kleine groepje Nederlanders die gehecht zijn aan onze Nederlandse cultuur en taal en noemen het gebruik van leenwoorden het verloederen van onze taal.
Zij zijn bang dat we over een kleine tien jaar geen Nederland meer zijn maar slecht een deel van Europa.

Engelse leenwoorden zijn dus handig om een betere Engelse woordenschat te krijgen en met het communiceren in het buitenland. Maar niet iedereen is goed in Engels en toch zijn er mensen die toch wel fel op tegen het gebruik van Engelse leenwoorden zijn.
Meningen genoeg dus, maar hoe dan ook komen we er niet onderuit. Nederland is aan het Europeaniseren en beetje bij beetje wordt het Nederlands inderdaad verloederd.

REACTIES

D.

D.

Eigenlijk een beschouwing :P voor de rest wel goed :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.