Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

DE SCHOLEN MOETEN LATER BEGINNEN!
Adolescenten zijn lui, blijven ’s nachts veel te lang in de stad hangen en zijn vervolgens niet uit hun bed te branden. Is dit pure puberopstandigheid, of is er een fysieke oorzaak van dit gedrag aan te wijzen? Misschien kunnen we deze fysieke oorzaken opsporen en de dagelijkse schoolritmes aanpassen zodat het puberbrein optimaal wordt gebruikt. Jongeren zijn over het algemeen extreme avondmensen als gevolg van de ontwikkeling die hun biologische klok doormaakt. Scholen zouden hier best wat meer rekening mee kunnen houden. Het zou dus goed zijn om de schooltijden aan te passen aan het puberbrein. Bijvoorbeeld door de schooldag later te laten beginnen.
Dat pubers ’s ochtends vaak niet uit bed willen komen en ’s avonds juist niet willen slapen, is al langer bekend. In de puberteit verschuift ’s avonds het moment waarop het slaaphormoon melatonine wordt afgegeven. Daardoor kunnen jongeren moeilijk de slaap vatten, en heeft het weinig nut om hen vroeger naar bed te sturen. Zeer veel pubers halen ook dan de achtenenenhalf uur slaap die ze naar schatting nodig hebben niet. En er is bewezen dat slaaptekort rechtstreeks ten koste van de concentratie gaat.
Het vroege opstaan van veel scholieren veroorzaakt naast concentratieproblemen nog een probleem. Het merendeel van de middelbare scholieren gaat met de fiets naar school. Er komen jaarlijks achttien op honderd mensen om door verkeersongelukken. Als je niet uitgerust de weg op gaat, kun je voor gevaarlijke situaties zorgen. Fietsers zijn de kwetsbaarste weggebruikers van nederland. De school later laten beginnen zou dus niet alleen de concentratieproblemen oplossen, maar ook beter zijn voor de verkeersveiligheid.
In de Verenigde Staten zijn al experimenten gedaan met aangepaste schooltijden. Als de lessen 40 minuten later begonnen, haalden leerlingen betere cijfers en hadden de leerlingen minder last van gedragsproblemen.
Langer uitslapen zou ook pubers van gedragsstoornissen afhelpen. Er is aangetoond dat slaaptekort in verband staat met de opstandigheid van pubers tegen autoriteit.
Niet alleen de leerlingen profiteren er van als de school later zou beginnen. Leraren gaan vaak met de auto naar school, en goed uigerust op weg gaan geld niet alleen voor pubers, maar ook voor de volwassenen.
Er is aangetoond dat het extra vermoeiend is om een les te volgen als je te weinig hebt geslapen. Als je de les niet meer volgt, door gebrek aan concentratievermogen, ga je je vervelen, de tijd duurt dan relatief langer. Als je lekker hebt uitgeslapen duren de lessen dus relatief korter, en ben je voor je gevoel veel sneller door de schooldag heen.
De scholen later laten beginnen zou dus een grote vooruitgang zijn, niet alleen voor de scholieren, maar ook voor de leraren, en misschien zelfs wel voor de politie. Iedereen wordt er beter van!
Dus, waar wachten we nog op? 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Jullie moeders

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

hoi echt geweldig dit man

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast