De Doodstraf

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 477 woorden
  • 27 februari 2002
  • 185 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
185 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Betoog: Waarom de doodstraf moet worden afgeschaft

Al sinds mensenheugenis zijn er criminelen en ook al eeuwenlang worden zij gestraft met de doodstraf. Maar past de doodstraf eigenlijk nog wel in deze tijd? In een tijd waarin iedereen gefocust is op mensenrechten en in een tijd van grote psychologische kennis. Inmiddels hebben zo’n 108 landen de doodstraf afgeschaft. Van de grote democratieën op de wereld, handhaven alleen Amerika, Japan en India de doodstraf nog. Ik ben van mening dat de doodstraf wereldwijd moet worden afgeschaft en ik zal u in dit artikel proberen duidelijk te maken waarom. In artikel 5 en 6 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat het volgende geschreven: “Niemand zal worden onderworpen aan folteringen, noch aan wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing” en “Ieder heeft recht op leven. Niemand mag naar willekeur van zijn leven worden beroofd.” De doodstraf staat hier dus lijnrecht tegenover. Ten eerste zijn de terechtstellingsmethodes verre van pijnloos. Er zijn bijvoorbeeld landen waar steniging als middel voor terechtstellingen wordt gehanteerd. Bij steniging wordt een persoon zó vaak op zijn/ haar hoofd geslagen totdat hij/zij aan de verwondingen overlijdt. Dat is pure marteling. Ook van de dodelijke injectie, waarvan gezegd wordt dat het een pijnloze wijze van sterven is, zijn talloze gevallen bekend waarbij de persoon een langzame en zeer pijnlijke dood ondergaat. Hoe kan je als staat je gezag nou behouden, als je zelf handelt in strijd met de mensenrechten? Ten tweede is de doodstraf (té) definitief. Met de huidige psychologische kennis is het mogelijk om een psychisch gestoord iemand te genezen. Moordenaars en verkrachters zijn mensen bij wie er een steekje los zit, die psychisch niet gezond zijn. Net als andere psychisch zieke mensen hebben ook zij recht op genezing. Door deze mensen te doden, ontneem je hen de kans op een nieuwe start, een nieuwe plaats in de samenleving als normaal/ gezond mens. Er zijn landen, waar men de doodstraf gebruikt als middel voor het uitroeien van etnische minderheden, bepaalde rassen, armen en politieke tegenstanders. De regering denkt op deze manier de bevolking onder de duim te houden en hierdoor aan de macht te blijven. Dat de doodstraf hiervoor een totaal verkeerd middel is, lijkt me duidelijk. Je kán en mág mensen niet straffen op grond van ras, geloof, levensovertuiging of politieke mening. Laat staan dat je onschuldige mensen kan straffen op basis van inkomen, economische-, financiële situatie. Dat is onmenselijk en gewoon absurd!

Het moge duidelijk zijn: ik begrijp niet dat de doodstraf nog gehandhaafd wordt. Overal, bij elk klein vergrijp wijzen we op onze mensenrechten. De VS is zelf één van de grootste aanhangers van de mensenrechten, maar handelen er niet naar. Hoe kunnen we zó hypocriet zijn! Of zoals Albert Camus, een Franse schrijver ooit zei: “Wat is de doodstraf anders dan de meest voorbedachte moord?”

REACTIES

C.

C.

Hey Jenni, k had n vraagje. Ik zit nu in 4vwo en moet over ongeveer 2 weken n betoog voor mn ned. examen schrijven (over de doodstraf). Ik wilde weten waar jij al je info vandaan had. Heb je misschien n paar bronnen voor me?! Boeken, internet sites, t maakt niet uit, alles is welkom. (Maakt ook niet uit of het argumenten voor/tegen de doodstraf is) Alvast heel erg bedankt! Groetjes Carola.

21 jaar geleden

H.

H.

NETJES

20 jaar geleden

H.

H.

slecht heb ik niks aan

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.