De doodstraf

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 419 woorden
  • 24 juni 2005
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
“De doodstraf moet overal afgeschaft worden”

Iedereen kent wel het spreekwoord “oog om oog, tand om tand”. Vaak wordt dit ook in het dagelijks leven toegepast. Neem nou de doodstraf, het ergste wat je kan krijgen en wat je niemand gunt. In het volgende stuk staat waarom ik vind dat de doodstraf overal afgeschaft moet worden.

De doodstraf wordt al eeuwenlang opgelegd en uitgevoerd. Het is een goedkope manier om er zeker van te zijn dat misdadigers niet weer opnieuw een misdaad kunnen plegen en mensen van het idee te laten weerhouden om een misdaad te begaan. Maar waarom kun je misdadigers niet een lange gevangenisstraf geven zodat ze van hun fouten kunnen leren, hun leven kunnen verbeteren en hun een kans te geven om een goed mens te zijn? Voorstanders van de doodstraf zullen zeggen dat ze weer in het oude patroon kunnen vallen en weer opnieuw beginnen met misdaden te plegen, maar dan denk ik dat er psychologisch wel wat mis is met die mensen en dat je ze op moet laten nemen in een psychiatrische kliniek.
Voorstanders vinden ook dat een gevangenisstraf te duur is en de misdadiger het niet verdiend om zoveel geld te kosten. Maar een leven is toch meer waard dan geld?

Soms worden er fouten gemaakt en krijgt de verdachte de doodstraf, nadat het te laat is blijkt dat de verdachte onschuldig te zijn. Dit overkwam vier jonge zwarte mannen in de VS. Ze werden ervan verdacht dat ze een jonge blanke vrouw en haar verloofde hadden ontvoerd. De vrouw zouden ze in een verlaten huis hebben verkracht en samen met haar verloofde vermoord. Twee van hen kregen levenslang en de twee anderen werden ter dood veroordeeld. Later toonde een groep studenten in 1996 de onschuld van de 4 jonge mannen aan, omdat ze nog nooit eerder verhoorde getuigen hadden opgespoord en verhoord.
Niet alleen het dood gaan zelf d.m.v. bijvoorbeeld verhangen, vergassen of vergiftiging is verschrikkelijk maar ook de tijd ervoor. Je weet hoeveel dagen je nog te gaan hebt en zit maar te wachten op de dood. Dat lijkt mij echt het ergste wat er is, ik vind dan ook niet dat je dit een mens aan kan doen wat hij ook maar heeft gedaan.

Men noemt de doodstraf een straf maar eigenlijk is het geen straf. Een straf is om ervan te leren zodat je het de volgende keer niet weer doet en dit kan je niet doen als je al dood bent. Daarom ben ik tegen de doodstraf.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.