Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Doodstraf

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 689 woorden
  • 13 november 2004
  • 113 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
113 keer beoordeeld

De Doodstraf Geachte toehoorders, De doodstraf, altijd al een erg omstreden onderwerp. Ook hier in Nederland waar rond de 45% van de bevolking voor de doodstraf is. Ik vind dit belachelijk. Hoe kan het dat zo veel mensen uit zo’n welvarend land als Nederland voor herinvoering zijn? Hoe kan het dat zo veel mensen zó zwart-wit denken. Ik pleit hierbij dus tégen de herinvoering van de doodstraf. Pro-argumenten Als redenen hiervoor heb ik het volgende: - In het wetboek van strafrecht wordt er van uitgegaan dat de straf die een misdadiger krijgt een leerzame is. De misdadiger moet leren dat het fout is wat hij gedaan heeft, moet leren zich aan de wet te houden en, in de meeste gevallen, leren om weer in de maatschappij terug te keren. Leert een misdadiger er iets van als hij na zijn misdaad op een stoel wordt gezet en een dodelijke injectie krijgt? Ik denk het niet. Als alternatief voor de doodstraf zou ik dan een levenslange opsluiting willen voorstellen. Dit is namelijk voor de misdadiger veel meer een straf dan een spuitje in zijn arm. - Hiernaast kan je nooit met 100% zekerheid vaststellen dat een persoon ook echt de misdadiger was. In Amerika zijn sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 116 mensen onterecht ter dood veroordeeld. Ook al is het slechts een klein percentage van het totaal uitgevoerde doodstraffen. Toch heeft de overheid 116 mensen letterlijk vermoord zonder enig geldige reden. - Hiermee kom ik gelijk om mijn volgende punt: De doodstraf is onomkeerbaar. Een persoon die onterecht in de gevangenis zit kan er weer uitgehaald worden, krijgt een flinke schadevergoeding en gaat vrij uit. Een persoon die onterecht de doodstraf heeft gekregen kan moeilijk terug gehaald worden uit zijn graf. - Dan kom ik aan bij mijn laatste argument voor mijn standpunt. Met het herinvoeren en uitvoeren van de doodstraf worden twee van de belangrijkste rechten van de mens geschonden: - Namelijk artikel 3, waarin letterlijk staat: “Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Hoe erg de misdaad ook is die de dader heeft begaan, je mag iemand niet zijn recht op leven ontnemen.” -En ook artikel 5: “Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.”
Contra argumenten en weerleggingen. Voorstanders van de doodstraf geven vaak de volgende argumenten: - De doodstraf zou goedkoper zijn dan levenslange opsluiting. Dit is onzin. Uit verschillende betrouwbare Amerikaanse onderzoeken is gebleken dat het uitvoeren van de doodstraf minstens even duur, zo niet duurder is dan het levenslang opsluiten van een persoon. - Wat ook vaak wordt beweert is dat een misdadiger alleen door middel van de doodstraf op adequate wijze wordt gestraft. Ik vraag me dan af wat zwaarder zou zijn voor deze misdadiger. Een spuitje in zijn arm waarna hij in slaap sukkelt en nooit meer wakker wordt, of een levenslange opsluiting. - Een ander contra-argument is dat het een afschrikkende werking zou hebben. Onderzoeken in de VS. Wijzen echter uit dat dit niet zo is. Misdaden waarvoor de doodstraf gegeven wordt is vaak moord met voorbedachten rade. Denkt u dat Mohammed B. en Folkert van der G. hun moorden niet gepleegd zouden hebben als in Nederland de doodstraf werd toegepast? Ik denk van niet. Dit soort moordenaars zijn vaak zo overtuigd van zichzelf dat ze niet over de gevolgen nadenken. - Wat voorstanders ook vaak beweren is dat nabestaanden van een vermoord persoon recht hebben op wraak. Dit is natuurlijk een onmenselijke en ziekelijke gedachte waarbij we terug gaan naar tijden van “oog om oog, tand om tand.” De mensen die dit als een geldig argument voor de doodstraf zien zijn net zo slecht, zo niet slechter, als de misdadigers zelf. Conclusie Aan het eind van mijn betoog wil ik mijn belangrijkste argumenten nog even herhalen: - Een straf behoort een leerzame straf te zijn. Van zijn eigen dood leert een misdadiger niks. - De doodstraf is onomkeerbaar. - Het is tegen de rechten van de mens. Ik hoop dat ik u overtuigd heb van mijn standpunt om de doodstraf niet in te voeren in Nederland. Bedankt voor uw aandacht.

REACTIES

H.

H.

thanks mate

15 jaar geleden

H.

H.

merci

13 jaar geleden

I.

I.

hartstikke veel aan gehad, bedankt!

12 jaar geleden

A.

A.

Ontzettend bedankt hier heb ik echt wat aan gehad.
Thx so much

12 jaar geleden

-.

-.

Hartelijk bedankt voor het posten van je betoog! Heb er namelijk veel gebruik van gemaakt!

11 jaar geleden

T.

T.

heb je ook bronnen?

11 jaar geleden

-.

-.

Nogmaals bedankt! Heb er weer gebruik van gemaakt. Thanks!!

11 jaar geleden

R.

R.

heel er goed en duidelijk betoog! dankjewel!

10 jaar geleden

B.

B.

Ja maar, wat is onmenselijker? Iemand levenslang in een cel opsluiten, of straffen en na een paar jaar al uit z'n lijden verlossen?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.