De corruptie binnen het Olympisch commite

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1144 woorden
  • 23 mei 2001
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De corruptie binnen het Olympisch comité.

De kranten hebben er vol van gestaan, Anton Geesink zou smeergeld hebben aangenomen zodat Salt Lake City zou worden gekozen voor de Olympische winterspelen. Niet alleen Anton Geesink zou dit hebben gedaan maar nog veel meer personen die binnen het IOC werkzaam zijn, met name degenen die in het Olympisch comité zitten. Wat is het IOC eigenlijk? Het IOC staat voor Internationaal Olympisch Comité , dit is opgericht in 1894 door meneer de Coubertin. Dit comité is opgericht met het idee dat de vereniging onafhankelijk, internationaal, oppermachtig en voortdurend zou zijn. Het IOC is tegenwoordig en vereniging met internationaal recht en met rechtspersoonlijkheid. Het omvat vier hoofdpunten : -De geregelde organisatie van de spelen verzekeren. -De spelen waardig laten verlopen in overeenstemming met hun glorierijk verleden en met het ideaal dat Pierre de Coubertin en zijn medewerkers heeft geinspireerd bij de hernieuwing ervan. -De oranisatie van wedstrijden voor amateurs aanmoedigen. -De amateursport leiden en in stand houden door de vriendschap onder de sportbeoefenaars van alle landen aan te moedigen en te bevorderen.

Hoe kom je nou bij het IOC? De leden van het IOC worden coöptatief gekozen. De nieuwe leden moeten Frans of Engels kunnen spreken en ingezetenen zijn van een land waar een nationaal Olympisch Comité bestaat. Er wordt maar een lid per land opgenomen met uitzondering voor de landen die de spelen hebben georganiseerd of die de Olympische beweging hebben uitgedragen. Voor Nederland zijn dit Anton Geesink en Prins Willem Alexander. Volgens de wens van Mr De Coubertin mogen zij in geen geval van hun regering, of wie dan ook, een mandaat aanvaarden dat hen als lid van het comité zou kunnen binden of hun vrijheid van stemmen in het gedrang z ou kunnen brengen. Maar wat moet je nou precies doen? Als je binnen de IOC werkt dan regel je alle organisatorische dingen die rond de Olympische spelen nodig zijn. Zoals het Olympische dorp, waar de atleten overnachten. Het ontbijt, het vervoer naar de stadions, de drank en nog veel meer van dit soort dingen. Ook wordt door het IOC de keuze gemaakt waar de spelen dit jaar worden gehouden, en hier zou veel gefraudeerd worden.

Eentje die zich schuldig zou hebben gemaakt aan dit omkoopschandaal is Anton Geesink. Der Spiegel, een Duitse krant, zegt dat hij zich samen met vijf andere leden van het IOC heeft laten omkopen door Salt Lake City, de stad die de Winterspelen van 2000 kreeg toegewezen. Geesink zou het eerste slachtoffer moeten worden van een intern onderzoek naar corruptie, waarvan het IOC -bestuur de uitkomst op 23 januari 1998 bekend maakt. Geesink, die laconiek op de zware beschuldiging reageert, zegt : “Ik weet van mezelf dat ik m’n verplichtingen altijd ben nagekomen en maak me dus absoluut geen zorgen. Ik ben wel vaker de Kop van Jut geweest, zeker in eigen land. Er is nooit een geldbedrag vanuit Salt Lake City mijn kant opgekomen. Ik kan dat niet vaak genoeg herhalen.” Volgens de Nederlander moet dit berust zijn op een misverstand. “Ik hoor nu dat er gesproken wordt over een bedrag van $ 5000,- dat ik in mijn zak zou hebben gestopt.” Geesink is niet van plan om het Duitse blad voor de rechter te dagen. “Mijn naam is genoemd, maar ik ben in het verhaal geen harde beschuldigingen tegengekomen. Ik ga ervan uit dat mijn op 23 januari automatisch wordt gezuiverd, als de resultaten van het IOC -onderzoek naar buiten komen. Voor mijn gevoel zit ik niet in het verdachtenbankje.”

Het omkopingschandaal binnen de Olympische beweging kwam deze maand aan het licht door de openhartigheid van de 80-jarige vice-voorzitter van het IOC, Marc Hodler. Grote baas Juan Antonio Samaraanch riep als reactie een speciale onderzoekscommissie in het leven en kondigde harde beslissingen aan. Volgens Der Spiegel is het hoofd van Geesink het eerste gaat rollen. Zelf zegt hij niets te vrezen.”Als ik werkelijk ergens verdacht van zou worden, had het hoofdkantoor al lang bij mij aan de bel gehangen. Men heeft daarvoor tijd genoeg gehad. Ik heb niets gehoord, dus er is niets aan de hand.” De organisatie van Salt Lake City heeft inmiddels toegegeven dertien IOC -leden voor in totaal 632.000 dollar, zo’n 1,2 miljoen gulden, te hebben omgekocht. Geesink is de tweede die in dit verband wordt genoemd. De inmiddels overleden René Essomba uit Kameroen kreeg voor zijn dochter een Amerikaanse studiebeurs van ruim 10.000 dollar. In de andere gevallen van omkoping ging het volgens Der Spiegel om ongewone en grappige zaken als een kunstknie ( 24.324 dollar ), een schoonheidsoperatie ( 1581 dollar ) en een antihepatitesbehandeling ( 1862 dollar ). NOC*NSF voorzitter Joop van der Reijden noemt de genoemde 5000 dollar een mogelijke aanleiding voor de beschuldiging van Geesink. “En met die zaak heeft Geesink niets te maken. Ik kan bijzonder weinig met het ene zinnetje dat in het artikel aan hem is gewijd. Ik geloof persoonlijk niet dat Anton tot corruptie in staat is. Hij draagt geen horloge van 30.000 gulden om zijn pols, rijdt niet in een dure automobiel en draagt geen dure pakken. Maar ik acht, aan de andere kant, niets uitgesloten. Ik wacht rustig het IOC -rapport af.” Aan dit alles moest IOC -voorzitter natuurlijk wel wat aan doen, er moest een diepgaand onderzoek komen en er werd een nieuwe onderzoekscommissie in het leven geroepen om de beschuldigingen van olympische corruptie tijdens de succesvolle lobby van Sydney voor de spelen van 2000 na te gaan. Ze hebben inmiddels al twee Afrikaanse IOC-leden een royement voor gelegd. Door de omkopingszaak moet er natuurlijk wel wat veranderen. Daardoor gaat het IOC de procedure voor het toewijzen van de olympische spelen veranderen. Naar aanleiding van het corruptieschandaal rondom de winterspelen van 2002 in Salt Lake City, zal een speciale kiescommissie twee kandidaat-steden selecteren, waarna alle IOC -leden uit die twee een keus mogen maken.

De verwachting was dat de uiteindelijke keus zou worden voorbehouden aan een selectere groep, om corruptie zo veel mogelijk uit te sluiten. Maar volgens het IOC zou dat averechts hebben gewerkt.”Hoe meer mensen moeten stemmen, des te kleiner het gevaar wordt op corruptie”, aldus het Belgische lid van het executive board Jacques Rogge.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De verwachting was dat de uiteindelijke keus zou worden voorbehouden aan een selectere groep, om corruptie zo veel mogelijk uit te sluiten. Maar volgens het IOC zou dat averechts hebben gewerkt.”Hoe meer mensen moeten stemmen, des te kleiner het gevaar wordt op corruptie”, aldus het Belgische lid van het executive board Jacques Rogge.

Zou dit nieuwe systeem van kiezen echt veel nut hebben?. Ik denk het niet, want corruptie kan nooit tegengegaan worden. Ze moeten gewoon alle mensen, die erbij betrokken waren, ontslaan. Mensen worden altijd wel verleid met mooie dingen, en deze mensen worden dat helemaal want zij zijn eigenlijk wel de belangrijkste mensen van de wereld, op sportgebied dan. Maar dan geeft het ze nog niet het recht om verleid te worden met mooie en dure cadeaus, ook is natuurlijk het comité van Salt Lake City schuldig. Zij hebben immers de desbetreffende mensen omgekocht. Er moeten gewoon strengere maatregels komen, die de omkoping tegengaan, en de comités die beschuldigd zijn van corruptie mogen nooit meer een olympische spelen, de zomer- en winterspelen, organiseren. Misschien gaan ze dan eens luisteren en zich aan de regels houden.

REACTIES

M.

M.

Hoi Carla!!

Mag ik vragen wat voor cijfer je had op je betoog over het IOC??

Alvast bedankt Mireille

22 jaar geleden

R.

R.

Hoi,

Ik ben op 't internet gaan zoeken..en ik vond jouw versie van een betoog over Corruptie in 't IOC.

Ik heb nu alleen een paar argumenten nodig..
De stelling heb ik al...ik kom nu alleen 2 argumenten te kort.

Kan jij me misschien helpen..?


Groetjes (en een x-je als je me kunt helpen),

Ronnie

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.