Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De Bio-industrie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 976 woorden
  • 24 januari 2005
  • 105 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 105 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Jullie hebben allemaal wel eens gehoord van de bio-industrie, maar ik denk dat het in het echt een stuk gruwelijker is dan jullie denken. Daarom wil ik er wat over vertellen en jullie ervan overtuigen dat de bio-industrie erg schadelijk is voor de dieren.

Wanneer is de bio-industrie begonnen?
De bio-industrie is begonnen na de tweede wereldoorlog. De regering wilde de economie weer op gang helpen waardoor vooral vleesproducten goedkoop werden. Maar omdat de boeren ook veel wilden verdienen gingen ze steeds meer dieren houden op een zo goedkoop mogelijke manier en werden veel werkzaamheden van de boer gemechaniseerd. Vlees en eieren werden daardoor een massaproduct. In de jaren vijftig en zestig is de basis voor de bio-industrie gelegd zoals we die tegenwoordig kennen. De veehouderijen veranderden langzaam van een kleinschalige bedrijfstak in een grootschalige industrie.

Op één bedrijf leven vaak duizenden of tienduizenden dieren. Ze worden niet als levend dier gezien maar als een product. De dieren krijgen ook geen individuele aandacht. Bij de bio-industrie gaat het erom dat de kosten zo laag mogelijk blijven, daarom is de bio-industrie zoveel mogelijk geautomatiseerd. Deze schaalvergroting en automatisering hebben niet alleen gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen en het milieu. Voor de consumenten, mensen die het vlees kopen en eten, is het ook niet goed om heel veel vlees te eten. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de negatieve kant van de bio-industrie. Steeds meer consumenten, boeren en winkels kiezen voor diervriendelijke producten, zoals scharrel- of biologisch vlees.

Voor het milieu is het ook niet goed. Doordat er zoveel dieren worden gehouden die op een kluitje zitten is er in Nederland een mestoverschot.

Hoe leven de dieren?
Dieren in de bio-industrie kunnen niet gewoon leven als een dier. Omdat varkens en kippen in kleine hokken bij elkaar zitten worden ze agressief en gaan ze elkaar aanvallen. Daarom worden er bij kippen vaak een groot deel van de snavel afgeknipt of afgebrand. Dit is hetzelfde als dat er een tand wordt getrokken zonder verdoving met zenuw en al. Ook worden de meeste biggen zonder verdoving gecastreerd en hun staart en hoektanden worden verwijderd. Bij varkens worden ook vaak middelen toegevoegd zodat ze sneller groeien. De dieren kunnen dan hun eigen gewicht amper dragen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat dieren ernstig lijden in de bio-industrie. Ze kunnen ook onmogelijk natuurlijk gedrag vertonen als ze de hele dag in een kaal, vaak betonnen hok zitten zonder stro of afleiding. Deze frustratie leidt vaak tot agressie en als er dan meerdere varkens of kippen bij elkaar zitten kan dat leiden tot een dood dier. De stress en pijn van de dieren in de bio-industrie heeft helaas geen effect op de productie.

Wat doet de regering tegen de bio-industrie?
Doordat er steeds meer kritiek komt op de bio-industrie van dierenorganisaties zijn er wetten aangenomen om dieren te beschermen tegen de bio-industrie. Er staat in de wet hoe groot de hokken van varkens, kalveren en kippen minimaal moet zijn. Maar helaas stelt dat niks voor want voor legkippen geldt dat ze minimaal 550 vierkant centimeter ruimte moeten hebben, maar dat is nog minder dan een A4-papiertje. De wetten hebben dus eigenlijk niet geholpen.

De argumenten voor de bio-industrie
• Het vlees en de eieren zijn goedkoop geworden door de bio-industrie.

Het is waar dat de supermarkt goedkoop bio-industrie vlees aan biedt en duurder biologisch vlees. De meeste mensen willen biologisch vlees, maar kopen het bio-industrie vlees omdat het veel goedkoper is.

• Dieren in de bio-industrie worden gevoerd met eetbaar afval dat we anders moeten weggooien of verbranden
Er zijn zoveel dieren dat we het voedsel voor ze uit het buitenland moeten halen. Met een beperkte aantal dieren kan dus ook al het afval verwerkt worden, zonder dat het verbrand of weggegooid hoeft te worden.

• Boeren verdienen veel met de bio-industrie.
Het is niet zo dat boeren in de bio-industrie meer verdienen. Ik vind dat boeren die in de bio-industrie zitten moeten kiezen voor de biologisch industrie als ze een geweten hebben.

• Sommige mensen denken dat de dieren in de bio-industrie goed worden behandeld.
Dit is helemaal niet waar, omdat de dieren te eten en drinken krijgen is het nog niet zo dat ze goed worden behandeld. Ze hebben behoefte aan vrijheid en een natuurlijk leven.

De argumenten tegen de bio-industrie
• Het is niet goed voor het milieu om zoveel dieren te hebben.
Doordat we zoveel dieren hebben in Nederland is er een mestoverschot wat niet goed voor het milieu is.

• De dieren kunnen niet vrij rond lopen maar zitten in een te klein hok.
Zoals ik al verteld heb, kunnen de dieren in die bio-industrie niet vrij rond lopen en zitten ze in veel te kleine hokken. Ook vertonen ze geen natuurlijk gedrag meer omdat ze de hele dag opgesloten zitten.

• De dieren hebben onnodig pijn.
De dieren hebben al na hun geboorte onnodig pijn. Varkens worden al vlak na hun geboorte gecastreerd en hun staartjes en hoektanden worden afgebrand of geknipt.

• Het is niet goed voor de gezondheid van mensen om veel vlees te eten.
Voor de mensen is het niet goed om heel veel vlees te eten. Dit gebeurt wel omdat het vlees nu zo goedkoop is, maar mensen kunnen makkelijk zonder vlees.

• De dieren in de bio-industrie worden niet goed behandeld.
Het is zo dat de dieren in de bio-industrie niet goed worden behandeld en dat ze op een veel te kleine ruimte leven, zonder afleiding.

Ik hoop dat ik jullie nu er van overtuigd hebt dat de bio-industrie heel schadelijk is voor de dieren en ook voor de mens en het milieu.
Er zijn veel alternatieven als je tegen de bio-industrie bent. Je kan vegetariër worden, of vlees eten wat afkomstig is van dieren uit de biologische sector. Ook kun je lid worden van een vereniging die strijdt voor dieren in de bio-industrie, zoals Wakker Dier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

NICE!!! de betoog is zeker da bom!! je zweet zelluf

peace out

10 jaar geleden

P.

P.

Dit is erg handig als je (net als ik) een presentatie erover maakt.

7 jaar geleden

M.

M.

WOW ZO GOED XXXXX X martin

4 jaar geleden