16 (of jonger) en dronken moet stoppen.
Hogere leeftijd betekent minder slachtoffers.

Gisteravond ging Joris (13) met een groep 'vrienden' mee naar huis. Ze voerden hem dronken. Na een tijdje raakte hij buiten westen en lag hij daarop de grond, totdat de jongens besloten een ambulance te bellen. Nu ligt hij in het ziekenhuis op de intensive care. In coma.
Joris is niet de enige. Met hem ieder jaar tientallen anderen.
De alcoholleeftijd moet dus omhoog!

Hoe kunnen zulke jongere kinderen in coma raken door drank, en misschien nog wel belangrijker, hoe kan dit voorkomen worden? Deskundigen zijn het eens. De alcoholleeftijd omhoog zorgt voor minder, en vooral minder jonge slachtoffers. Als de minimumleeftijd om een biertje te mogen kopen, 18 is, is de kans kleiner dat een 13-jarige aan alcohol komt, dan als je op je 16de al een biertje mag kopen. Dit vooral omdat kinderen van 13 misschien wel 'vrienden' van 16 hebben, maar waarschijnlijk niet van 18.

Liever een hersenbeschadiging dan wachten?!
Een belangrijk argument om de wet aan te passen, is dat de hersenen nog lang niet uitgegroeid zijn met 16 jaar. Dit duurt minimaal tot 21. Als de alcoholleeftijd naar 18 gaat, is de hersenbeschadiging in ieder geval 2 jaar uitgesteld, zolang tieners zich maar aan de regels houden.
Jongeren tussen de 14 en 17 jaar, hangen vaak op straat. Dat daar alcohol bij komt kijken, weet iedereen. De mensen van 16 en 17 halen de drank en de rest zorgt voor chips en nootjes. Natuurlijk drinken de 14-en 15-jarigen ook mee, want dat is stoer. Ze willen erbij horen. Als de ouderen van de groep geen drank meer mogen kopen, is er veel minder overlast. Meerderjarigen hangen niet meer rond op straat, want zij komen bijna elke club of bar binnen. Voor hen is op straat hangen niet nodig.

Alleen 18 niet genoeg!
Zodra de wet over de alcoholleeftijd verandert, moeten en meer maatregelen genomen worden. De leeftijd om sterke drank te mogen kopen, moet naar 21, omdat, als de leeftijd voor alle drank hetzelfde is, jongeren niet meer beginnen met een biertje, breezer of een glas wijn. Ze kunnen dan meteen wodka en rum kopen, wat niet handig is als je voor het eerst drinkt. Het is algemeen bekend dat als je voor het eerst drinkt, je nog niet goed tegen alcohol kan. Het is dus niet goed als je dan meteen sterke drank neemt. De oplossing? De leeftijd voor sterke drank naar 21.

Om alles nog even samen te vatten, de alcoholleeftijd moet naar 18 en de leeftijd om sterke drank te mogen kopen naar 21. Dit is belangrijk, omdat overlast veroorzaakt door jongeren verminderd wordt en deze regel jonge kinderen makkelijker van de drank weghoudt. Het aantal jonge comapatiëntjes zal door deze simpele wetsverandering aanzienlijk afnemen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.