Crime Scene Investigation (het tv-programma)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 826 woorden
  • 15 juni 2005
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!
Betoog CSI

Ik ga wat vertellen over Crime Scene Investigation, kort gezegd CSI, één van mijn favoriete tv-programma’s. De naam betekent zoveel als “onderzoek van een plaats delict”, oftewel de plaats waar een misdrijf is gepleegd.
Deze serie gaat over een team van forensische wetenschappers, die werken bij de afdeling van de Amerikaanse politie die in Nederland de technische recherche wordt genoemd. Als er ergens een lijk wordt gevonden, wordt deze afdeling ingeschakeld om de plaats delict te onderzoeken en bewijs te verzamelen. Bijna elke aflevering is een op zichzelf staand verhaal, dat aan het eind tot een ontknoping leidt aan de hand van het bewijsmateriaal.
Er lopen op dit moment drie verschillende series van Crime Scene Investigation in Nederland, allemaal van dezelfde producers: CSI, CSI Miami en CSI New York. De “gewone” CSI kwam als eerste op de Amerikaanse en Nederlandse televisie en speelt zich af in Las Vegas. Deze CSI-serie is ook mijn favoriet en kijk ik het meest.


Dit programma vind ik ten eerste zo leuk omdat het altijd heel spannend is. Meestal onderzoekt het team per aflevering de gebeurtenissen rondom twee lijken. Gedurende de aflevering kom je er stukje bij beetje achter wat er gebeurd is, wat de dood van deze twee mensen heeft veroorzaakt. Was het moord, zelfmoord of toch een ongeluk? En in geval van moord: wie is of wie zijn de dader of daders? Terwijl de onderzoekers hun werk doen, switch je voortdurend van de ene zaak naar de andere, wat voor veel variatie zorgt. Elke aflevering weer krijgen de schrijvers het voor elkaar om je op het verkeerde been te zetten en een verrassend einde te bedenken.
Tussen het forensisch onderzoek door, kom je ook meer te weten over het leven van de hoofdpersonen uit het team. In de Las Vegas-serie heeft elke onderzoeker wel een persoonlijk probleem of een verrassend verleden, bijvoorbeeld als stripper of gokverslaafde. Tenslotte zijn er voor de afwisseling ook afleveringen met bijvoorbeeld: meer dan twee lijken, twee aparte zaken die met elkaar te maken blijken te hebben, of een open einde waar het de volgende keer weer verdergaat. Zo blijft de serie nog steeds leuk en veelzijdig, ook al kwam kortgeleden al de 100e aflevering van CSI Las Vegas op tv.

Behalve dat het spannend is, is het ook heel interessant om een kijkje te nemen achter de schermen van het politieonderzoek. Na al die afleveringen ben ik al heel wat te weten gekomen over de manier waarop forensisch onderzoekers te werk gaan. Natuurlijk kan dit ook een nadeel zijn. Stel dat ik ooit een misdaad zou willen plegen, dan zou ik wel weten waar ik op moet letten! Maar het komt in de serie ook nog eens extra duidelijk naar voren dat het door de snel ontwikkelende technieken haast onmogelijk wordt om echt geen enkel bewijs achter te laten. En dat werkt natuurlijk wel ontmoedigend! Bovendien zijn, om de serie nog steeds gevarieerd te houden, de werkwijzen van de moordenaars vaak vergezocht en daardoor soms bijna onuitvoerbaar. Na-apen is er dus niet bij.

Ook een reden dat CSI mij interesseert is dat het eindelijk eens anders is dan die talloze series, waarin politierechercheurs centraal staan tijdens hun onderzoek. In Crime Scene Investigation komen de mensen aan bod die in deze series vaak een kleine, onbelangrijke rol spelen bij de verwerking van het bewijsmateriaal.
In CSI komen ook wel elementen voor van het politiewerk, wat onrealistische situaties oplevert. In het echt ondervragen forensisch onderzoekers geen getuigen of verdachten en ze spelen geen rol tijdens de arrestaties. Ze leveren alleen objectief de bewijzen.
Over het algemeen zijn de drie series vaak best ongeloofwaardig. Het bewijs duikt altijd net op het goede moment op, en zaken worden razendsnel en bovendien altijd opgelost. Dit is erg onrealistisch en kan valse hoop geven bij echte zaken, want “in het echte leven” worden lang niet alle zaken opgelost.
Ook worden er in het programma alleen maar zaken onderzocht waarin doden zijn gevallen, geen andere misdrijven zoals inbraken of verkrachtingen, hoewel dat wel een belangrijke taak is van de technische recherche. Bovendien lopen de teamleden altijd in hun gewone kleding over de plaats delict, terwijl iedereen waarschijnlijk wel eens die witte pakken op tv heeft gezien waarin de technische recherche werkelijk rondloopt!

Maar natuurlijk zouden de series lang niet zo spannend zijn als dit allemaal wél realistisch zou worden weergegeven. Dan zou het hele onderzoek ook niet in een aflevering van een uur passen. Vergeleken met andere tv-series komt CSI al erg dicht bij de werkelijkheid. Als je graag het échte forensisch onderzoek naar waargebeurde misdrijven wilt zien, kun je beter naar programma’s zoals Forensic Detectives, op Discovery Channel, kijken.

Kortom, ik ben en blijf een fan van Crime Scene Investigation ook al is het niet helemaal waarheidsgetrouw. Het is nog steeds heel spannend en interessant!
Voor mensen wiens interesse is gewekt, je kan de verschillende CSI-series elke week zowel zaterdag, zondag, maandag én dinsdag bekijken!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.