Cosmetische chirurgie

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 440 woorden
  • 23 april 2003
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 5
61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

Cosmetische Chirurgie, zinvol of onzin?

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van cosmetische chirurgie gehoord. Het is niet alleen een typisch Amerikaans verschijnsel, ook in Nederland laten jaarlijks duizenden mensen hun uiterlijk corrigeren. De redenen kunnen erg uiteenlopen. Ook iedereen heeft er een andere mening over. Denk maar aan de plastisch chirurg deze is natuurlijk voor. Je hebt ook mensen die ertegen zijn. “Je bent zo als je bent, dat moet je niet veranderen” zeggen ze dan. Maar wat kunnen nou de redenen zijn om cosmetische chirurgie te overwegen?

Feitelijk heb je 3 soorten redenen om een ingrijp te laten doen. Mensen vinden dat ze een lelijke neus hebben, dan kunnen ze het mooier maken. Denk je aan vrouwen die haast geen borsten hebben, dan kunnen ze deze laten vergroten. Bij dit soort patienten ligt het probleem meer psychisch, zij laten om dit soort redenen wat veranderen. Men kan ook medische klachten hebben. Bij te grote borsten bijvoorbeeld, is het heel normaal als de vrouw ze laat verkleinen, ze zou hier namelijk rugklachten aan over kunnen houden. Ook bij mensen die te dik zijn en geen enkele manier van afvallen meer helpt , dan is het geen slechte oplossing om voor liposuctie te kiezen. De laatste reden, die nergens op slaat…. Mensen kiezen ervoor cosmetische chirurgie te overwegen terwijl daar helemaal geen reden voor is. Omdat iedereen het doet, moeten zij dit zogenaamd ook maar doen. Deze vorm van cosmetische chirurgie wordt vooral door de Amerikaanse Hollywood-sterren gebruikt. Ze zwemmen in het geld en dan kun je, je zoiets ook makkelijk veroorloven. Cosmetische chirurgie is zeer prijzig en kan oplopen tot duizenden dollars. In speciale gelegenheden kan dit betaald worden door het ziekenfonds.

Naar mijn mening heb ik niets tegen cosmetische chirurgie. Het ligt er maar net aan welke reden ze hiervoor hebben. Als het om psychische of medische redenen gaat, stem ik er absoluut voor, maar wanneer men het voor de pronk doet en met zichzelf gaat showen, ben ik er tegen. Ik vind het ook niet goed als mensen ervoor kiezen een face-lift te nemen, om er zo jonger uit te zien. Je wordt gewoon oud en dan krijg je hier en daar wat rimpeltjes, maar dat zijn juist toch de tekens van het oud worden? Je kunt toch niet eeuwig jong blijven?

Een nadeel van cosmetische chirurgie is dat het gevaarlijk kan zijn als je het te vaak doet en het is ook enorm prijzig. Maar dat blijft natuurlijk altijd je eigen mening en je eigen geld die je te besteden hebt.

Kortom, ik zie volstrekt niet in waarom cosmetische chirurgie niet kan, zolang het maar niet zwaar overdreven wordt.

REACTIES

T.

T.

heel erg bedankt voor je betoog
ik heb morgen een discussie hierover en het heeft me veel geholpen

thanx

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.