Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cosmetische Chirurgie

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1503 woorden
  • 22 april 2008
  • 191 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
191 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling: Cosmetische chirurgie moet verboden worden

Een 21 jarig meisje is overleden na een cosmetische ingreep. Ze had al eerder een borstvergroting in België ondergaan, maar daar was ze niet tevreden over. Ook had ze eerder op meerdere plaatsen van haar buik liposuctie laten uitvoeren waar ze ook niet tevreden over was. De chirurg, Edwin van Onselen, zou dat, naar zijn zeggen, kunnen verbeteren.
Tijdens de operatie merktte de chirurg dat er iets fout zat en hebben ze een ambulance gebeld. Later is ze overleden en niemand weet nog hoe dat precies kwam.


Cosmetische chirurgie is een klein onderdeel van de plastische chirurgie. Plastische chirurgie is een heel ruim begrip en mag niet verward worden met cosmetische ingrepen. Want onder plastische chirurgie verstaan we ook het reconstructieve deel, dus waarbij mensen die ernstig verwond zijn geraakt zo goed mogelijk worden herstelt.
Cosmetische chirurgie gaat alleen om het uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan Pamela Anderson, Michael Jackson, Marijke Helwegen, Lolo Ferrari of, misschien een wat onbekendere, Jocelyne Wildenstein. Ze staat ook wel bekend als “Catwoman”.
Pamela Anderson en Lolo Ferrari hebben veel borstvergrotingen en –verkleiningen gedaan, Michael heeft een heel nieuw gezicht met een neus die aan pleisters hangt en Jocelyne heeft zichzelf zover omgebouwd dat ze op een tijger lijkt, omdat haar man dat mooi zou vinden.

ARGUMENT 1: Ten eerste vind ik dat cosmetische chirurgie verboden moet worden omdat mensen op een gegeven moment belanden in een vicieuze cirkel van onzekerheden en heftige ingrepen.
We worden in deze maatschappij bekogeld met allerlei idealen. Denk bijvoorbeeld aan Giselle Bundchen of Heidi Klum. Door hun perfecte uiterlijk ga je steeds meer en vaker aan jezelf twijfelen. Hierdoor voel je je onzeker en waardeloos voor de maatschappij. Je vindt je zelf beetje bij beetje steeds lelijker worden. Er moet iets aan gebeuren; dus ga je naar de specialist!
Deze specialist geeft je nieuwe borsten of een rechte neus. En dan? Heb je dan wat je wilt? Sommige vrouwen zullen heftig JA knikken. Maar omdat het verslaven werkt zal meer dan de helft weer ontkennen en het volgende schoonheidsfoutje weten op te sporen. Zo belanden veel vrouwen, maar ook mannen, in een vicieuze cirkel van onzekerheden en heftige ingrepen.

AGRUMENT 2: Daarnaast is het heel duur waardoor mensen een lening afsluiten en zelfs in hoge schulden terecht komen.
In de top 3 van cosmetische ingrepen staat:

op 1 ooglidcorrecties van ongeveer €2000,-
op 2 facelifts van ongeveer €6500,-
en op 3 liposuctie van ongeveer €2000,-

Dit zijn geen kleine bedragen die je besteed aan een methode om je zelfvertrouwen terug te krijgen.
Het is dus voor de hand liggend dat met name de rijkere bevolkingsgroepen cosmetische ingrepen zullen ondergaan. Maar de gemiddelde inwoners sluiten er soms zelfs een lening voor af om vervolgens heel wat prijzige ingrepen te laten doen. Hierdoor belanden ze in een nog dieper dal door de hoge schulden die ze oplopen en word je daar nou echt zó zelfverzekerd van?

ARGUMENT 3: Als derde is het heel ongezond, de kans op infectie en littekens is groot en je kan er zelfs door dood gaan.

Kijk bijvoorbeeld naar het 21-jarige meisje dat tijdens de operatie is overleden.
Of de neus van Michael Jackson. Hij mag er niet te veel meer aan doen omdat het anders zijn neus kan kosten.
Uit cijfers blijkt van verschillende onderzoeken dat het schadelijk is, zo moet er op maar liefst één op vijf cosmetische operaties een tweede operatie volgen om schade van de vorige te herstellen. De kans op infecties is groot en ook kans op littekens, zenuwbeschadigingen, nabloedingen en de openscheuring van wonden bestaat.

AGRUMENT 4: Ten vierde kan het anders lopen dan je verwacht of gewild zou hebben.
Als je een beeld voor je hebt, wil dat niet zeggen dat je ook zo wordt. Zo heeft Pauline Kosters, van 32 jaar, een aantal jaren geleden een borstvergroting ondergaan. Ze vertelde dat ze ontzettend naïef was. De arts wist haar te verzekeren dat ze met één ingreep voor de rest van haar leven prachtige borsten had die altijd in vorm zouden blijven. Tien jaar later was er nog steeds niks verbeterd.
De arts bleek niet vakkundig en al 6 maanden na de operatie begon de linkse implantaat te lekken. Ze kreeg een ernstige ontsteking die uiteindelijk alleen verholpen kon worden door een amputatie.
Ze hoopte dat ze mooier zou zijn na de operatie en zelfverzekerder. Nu is er helemaal niets meer over van haar zelfvertrouwen.

AGRUMENT 5: Als vijfde denken mensen vaak niet na over de gevolgen op een langere termijn
De siliconenimplantaten bijvoorbeeld moeten binnen vijftien jaar weer vervangen worden, dit betekend weer een nieuwe operatie. En het enige dat een facelift doet, is de tijd voor het oog vijf jaar terugdraaien. Na de operatie tikt de klok weer door en ontstaan weer nieuwe rimpels. Je kan toch niet steeds een facelift ondergaan? Je zult moeten accepteren dat je ouder wordt.

ARGUMENT 6: Mijn zesde argument is dat veel patiënten leiden aan het ‘dimorfiesyndroom’ dit betekend ingebeelde lelijkheid.

Vele vrouwen zijn bijvoorbeeld doodongelukkig omdat ze een scheve neus hebben maar als ze dat veranderd hebben dan ontdekken ze weer een nieuw schoonheidsfoutje bij zichzelf waardoor ze als nog ongelukkig zijn. Zo blijven ze dingen zien en blijven ze ingrepen laten doen.

ARGUMENT 7: Ook is het zo dat gedurende je leven je rimpels krijgt doordat je bepaalde gezichtsuitdrukkingen maakt. Iemand die gelukkig is krijgt daarom ook vaak lachrimpels rond zijn ogen en mond en iemand die veel mee maakt en veel problemen heeft gehad krijgt daar in tegen andere rimpels. Ik vind dat deze soort rimpels bij je horen omdat deze zijn ontstaan door hoe jij je voelt en ze bepalen een groot gedeelte van je gezichtsuitdrukking. Als je een facelift ondergaat dan trek je je huid als het ware strak en daarmee verdwijnen deze rimpels. Dit is natuurlijk ook de bedoeling van deze operatie maar ik vind dat deze rimpels horen bij wie je bent en ze bepalen je uitstraling.

ARGUMENT 8: Als achtste argument denk ik dat op een gegeven moment iedereen hetzelfde word.
Straks heeft iedereen bijvoorbeeld de lippen van Angelina Jolie, de neus van Leonardo DiCaprio en de ogen Katie Holmes. Je bent dan niet meer uniek.

ARGUMENT 9: Een volgend argument is dat als het kan gaan mensen dingen zoeken om zichzelf mooier te kunnen maken. Als de keuze er is, waarom niet? Maar als de keuze er niet zou zijn, kunnen ze wel denken dat het mooier zou kunnen, maar als het toch niet kan, dan doen ze het maar niet.

ARGUMENT 10: Bovendien neemt de cosmetische chirurgie branche medici in beslag die beter gebruikt kunnen worden in bijv. ziekenhuizen, zodat de wachtlijsten korter worden.

ARGUMENT 11: Als laatste ligt de grens van perfectie steeds hoger in de maatschappij.
Omdat steeds meer mensen zich gaan laten opereren, ziet iedereen er steeds perfecter uit. Ook word alles gephotoshopt. Bijvoorbeeld covers van tijdschriften en modellenfoto’s. Hier gaan mensen zich mee vergelijken waardoor er steeds meer mensen zich willen laten “verbeteren”. De grens wordt hierdoor steeds hoger gelegd.
Er zijn ook heel wat programma’s als: “Extreme makeover”, “make me beautiful” en “witte zwanen, zwarte zwanen”. Hierin word alles overdreven waardoor mensen eraan gaan denken het ook te doen. Er wordt hierin namelijk niet verteld hoe duur het is, hoe lang het duurt, hoe pijn het doet en dat je de helft van de operaties weer moet herhalen.
Ook heeft Dove een campagne voor echte schoonheid gestart. Ze maken reclamespotjes over hoeveel er gephotoshopt is en dat je tevreden met jezelf moet zijn.

Hier zie je twee plaatjes. Misschien herkennen jullie ze wel. Het zijn plaatjes vaan een filmpje van dove. Zo begint het filmpje. Daarna wordt ze opgemaakt, haar haar word gedaan en er worden foto’s gemaakt. Deze worden gephotoshopt en uiteindelijk ziet ze er zo uit. Deze foto hangt dan uiteindelijk door heel Nederland. Dove wil hiermee laten zien dat er geen echte schoonheid meer word laten zien en daarvoor hebben ze deze campagne gestart.
Op www.tijdvoorechteschoonheid.nl kan je van alles lezen over de echte schoonheid en kun je alle filmpjes terug zien. Je kan ze ook steunen door lid te worden.

Dan alle argumenten even op een rijtje:

- Op een gegeven moment belanden patiënten in een vicieuze cirkel van onzekerheden en heftige ingrepen.

- Het is heel duur waardoor mensen een lening afsluiten en zelfs in hoge schulden terecht komen.

- Het is erg ongezond, de kans op infectie en littekens is groot en je kan er zelfs aan dood gaan.

- Het kan anders lopen dan je verwacht of gewild zou hebben.

- Mensen denken vaak niet na over de gevolgen op een langere termijn

- Veel patiënten leiden aan het ‘dimorfiesyndroom’

- Je trekt bij een facelift je rimpels weg en die bepalen uitstraling

- Je bent niet meer uniek

- Als de kans er is gaan mensen dingen zoeken om zichzelf te verbeteren.

- de cosmetische chirurgie branche neemt medici in beslag die beter gebruikt kunnen worden.


- De grens van perfectie ligt steeds hoger in de maatschappij.

En daarom moet cosmetische chirurgie verboden worden!

REACTIES

S.

S.

Thanks. Heeft ons echt veel geholpen bij ons debat voor Nederlands. Stelling: Cosmetische chirurgie moet afgeschaft worden.

13 jaar geleden

N.

N.

Super betoog, heel duidelijk opgesteld en goede argumenten

9 jaar geleden

R.

R.

De meeste argumenten in dit betoog zijn ronduit matig. Argumenten 8 en 9 spannen de kroon. Daarbij komt dat voorgaande zinnen in beter Nederlands geformuleerd zijn dan het volledige bovenstaande betoog. Ook is er veel sprake van herhaling. Argumenten 1, 6 en 11 zijn nagenoeg hetzelfde en hadden beter samengevoegd kunnen worden.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.