Cosmetische Chirurgie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 828 woorden
  • 14 maart 2005
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Schrijfplan

Onderwerp: Cosmetische Chirurgie
Hoofdgedachte: Het aanpassen van je uiterlijk begint een gewone zaak te worden en is dat is niet goed.
Doel: Overtuigen
Doelgroep: Gemengd publiek

Alinea 1: Anekdote ter inleiding van het onderwerp.
Alinea 2: Wat is Cosmetische Chirurgie?
Alinea 3: Cosmetische Chirurgie vroeger
Alinea 4/5: Argumenten tegen cosmetische chirurgie
Alinea 6: Kernargument, belangrijkste argument
Alinea 7: Slot/Conclusie


‘’Geluk kun je niet kopen!’’

Stel je eens voor, je bent onzeker over je lichaam, je vind je neus te groot of je vind jezelf te dik. Je hebt al vele dingen geprobeerd maar niets lijkt te helpen. Je ziet nog maar een uitweg; cosmetische chirurgie. Het wordt tegenwoordig heel gewoon je gezicht strak te laten zetten, lippen vol te pompen enz. Als het zo door gaat is het over een aantal jaar bijna bijzonder om iemand tegen te komen die nog helemaal “puur natuur” is.
Het laten veranderen van je uiterlijk (plastische chirurgie) is in twee onderdelen te verdelen: Reconstructieve chirurgie en cosmetische chirurgie. Bij de eerste gaat het om een operatie aan je uiterlijk door het laten herstellen van brandwonden en littekens na een ongeluk. Of bijvoorbeeld het wegwerken van de soms zeer grote wonden die ontstaan na operaties. Bij cosmetische chirurgie gaat het puur om het veranderen van het uiterlijk omdat de betreffende persoon ontevreden is met zijn of haar uiterlijk. Een voorbeeld hiervan is Michael Jackson. De meeste ingrepen zijn ingrepen zoals ooglidcorrecties, facelifts en liposuctie.
Vroeger werd plastische chirurgie alleen gebruikt bij mensen die ernstig verminkt waren. Later werd het iets wat alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. Maar dat is niet meer zo, steeds meer mensen kiezen ervoor om zich voor heel veel geld te laten behandelen. Het aantal privé-klinieken voor cosmetische chirurgie is de laatste tijd ook erg gestegen.

Het veranderen van je uiterlijk kost dus zeer veel geld. Heel veel mensen hebben zelfs een lening afgesloten om een operatie te kunnen financieren. Ik vind het echt onnodig dat mensen in de schulden raken zodat ze hun uiterlijk kunnen veranderen.
Ook beelden veel mensen zich in dat hun uiterlijk vol zit met ‘fouten’. Als ze vinden dat hun neus scheef is dan zijn ze daar doodongelukkig over. Als ze hun neus hebben laten veranderen, zien ze weer iets anders waarvan ze vinden dat het niet goed is. Deze mensen zijn permanent ontevreden met zichzelf (dimorfiesyndroom) en moeten dus tegen zichzelf beschermd worden.
Veel mensen zijn bang dat hun uiterlijk veranderd naarmate ze ouder worden. Ik vind het gewoon onnatuurlijk om je te laten opereren alleen omdat je ouder wordt. Er moet toch een verschil zijn tussen een vrouw van 20 en een vrouw van 50? Het lijkt me echt zinloos om ernaar te streven eeuwig jong te lijken, want dat lukt toch niet. Het heeft gewoon geen zin om tegen het natuurlijke verouderingsproces in te gaan. En al zou je een facelift nemen, waardoor je misschien 5 jaar jonger lijkt, de rimpels blijven toch komen….

Veel mensen nemen voorbeelden aan supermodellen of filmsterren. Maar hoeveel operaties je ook ondergaat, je zult toch nooit zijn als zij. Er zijn namelijk maar een paar mensen op aarde die van zichzelf écht een perfect uiterlijk hebben. Dus je hoeft echt niet op hen te lijken. Bovendien is je uiterlijk een afspiegeling van je innerlijk. Je uiterlijk past bij je karakter. Vooral wanneer je uiterlijk drastisch verandert, past je uiterlijk niet meer bij je innerlijk en dat geeft hele rare effecten, kijk naar Michael Jackson. Als in de toekomst steeds meer mensen onder het mes gaan, wordt het helemaal niet bijzonder meer om een ‘mooi’ uiterlijk te hebben. En bij succesvolle behandelingen kun je iemand dan niet meer complimenteren met zijn uiterlijk omdat je weet dat een chirurg het zo heeft gemaakt en dat jij niet zo bent van nature.
Ik vind het ook onzin om in een gezond lichaam te gaan snijden. Je behandelt dan een mentale kwaal met het mes. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die een operatie ondergingen die mislukte en waarbij de patiënt stierf op de operatietafel terwijl zij voor de operatie kerngezond was.
Het belangrijkste argument is nog wel dat het risico van mislukken groot is. Maarliefst 20% van alle cosmetische operaties is er een met als doel de schade van de vorige te herstellen. Daar komt nog bij de grote kans op een infectie of zenuwbeschadiging na een operatie.

Het is niet erg waarschijnlijk dat de meeste mensen die een succesvolle operatie ondergaan ook daadwerkelijk gelukkiger worden. Alleen de mensen met een uiterlijk gevormd door een onnatuurlijke oorzaak zullen er gelukkiger van worden. Ik vind dan ook dat alleen deze mensen het recht hebben op plastische chirurgie. Mensen die echt ontevreden met hun uiterlijk raad ik aan zich vooral niet te laten opereren; En ben je ongelukkig door je uiterlijk? Probeer dan je geluk in ander iets anders te vinden en denk niet steeds dat je niets waard bent omdat je er niet goed uitziet! Je moet niet iets willen zijn wat je niet bent!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.