Cosmetische chirurgie

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 423 woorden
  • 7 mei 2004
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Geluk is eindelijk te koop

Er jong, mooi en gezond uitzien is iets wat bijna iedereen wil. Sommigen proberen dit te bereiken door gezond te eten, mooie kleren te kopen en zichzelf uiterlijk goed te verzorgen. Anderen zoeken hun heil in de cosmetische chirurgie. Deze laatst genoemde groep wordt steeds groter. Ingrepen worden immers steeds eenvoudiger. En wie mooi wil zijn moet er wat voor over hebben. Wachtlijsten, zowat heel Nederland klaagt erover. Mensen liggen vaak ziek thuis omdat er nog geen plaats voor ze is in het ziekenhuis. Ondertussen rijzen de cosmetische klinieken als paddestoelen uit de grond. Anders gezegd: een borstcorrectie is tegenwoordig sneller te verkrijgen dan een nieuwe heup. Hebben we daarvoor de betreffende arts jaren studiefinanciering gegeven? Wanneer je je cosmetische ingreep in een betrouwbare instantie wilt laten doen, ben je al snel duizenden euro’s kwijt. Vanzelfsprekend worden de meeste cosmetische ingrepen niet vergoed door het ziekenfonds. Dit heeft twee gevolgen. Ten eerste wordt een esthetische ingreep op deze manier iets voor de rijke mensen, mensen die het economisch gezien wat minder hebben kunnen het immers niet betalen. Ten tweede verdien je er als arts veel geld mee. Vele plastisch chirurgen, maken dan ook de overstap naar cosmetische chirurgie. De vraag is ook of je nu echt wel gelukkiger wordt van een mooier lichaam. Natuurlijk is uiterlijk tegenwoordig belangrijk. Als we de tv en de tijdschriften mogen geloven geldt zelfs: “hoe mooier, hoe gelukkiger”. Deze slogan doet mij persoonlijk het meest denken aan het welbekende: “geld maakt gelukkig”. Natuurlijk is geld handig, net zoals een mooi uiterlijk. Maar geld maakt niet per definitie gelukkig, schoonheid ook niet. Geluk zit hem meer in het tevreden zijn met wat je hebt en wie je bent. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld mensen die psychisch zwaar in de problemen zitten door flaporen of vette billen. Voor die mensen kán cosmetische chirurgie een oplossing zijn. Maar probeer deze mensen dan eerst eens zichzelf te laten accepteren zoals ze zijn, voor je ze meteen naar de operatietafel laat rennen. Cosmetische chirurgie is veel te veel een luxe product geworden. Zoals mensen vroeger naar de kapper gingen gaan ze tegenwoordig eventjes langs de ‘schoonheidsdokter’. Terwijl cosmetische chirurgie oorspronkelijk was bedoeld voor echte probleem gevallen, en het lang niet altijd ongevaarlijk is voor de gezondheid. Misschien moeten mensen eens wat vaker het geluk in zichzelf zien te vinden, in plaats van in de spiegel.

Gebruikte bronnen: Een perfect lichaam, Cécile Narinx in Santé Borsten en Billen te koop, Rentsje de Gruyter in NRC Handelsblad

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.