Cito-toets

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 714 woorden
  • 11 februari 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Stress over Cito-toets

Velen kennen het wel, de Cito-toets. Dit zorgt elk jaar weer voor een hoop stress bij duizenden kinderen. Bij veel kinderen komt het besef dat deze toets een groot deel van je toekomst kan bepalen en ook ouders maken zich druk om het niveau van hun kind. Het is een goed idee om de Cito-toets te verplaatsen naar het eind van het schooljaar. Ook staatssecretaris Dijksma steunt deze verplaatsing.

Al voordat de Cito-toets is begonnen begint het stressen. Zowel de kinderen als de leraren en de ouders maken zich druk om deze toets. Bezorgde ouders kopen toetstrainingen voor hun kind en drijven ze alleen maar verder tot waanzin. Ook de leraren onderwerpen hun leerlingen aan stress. Zij proberen in zo min mogelijk tijd de kinderen zo veel mogelijk te leren. Door het verplaatsen van de Cito-toets wordt de stress bij de leerlingen minder. Zo hebben de leraren meer tijd om de leerlingen alles te leren zonder dat er een tijdsdruk is. Ten tweede als er meer tijd is, is er ook meer tijd om oefentoetsen te maken, waardoor de leerlingen niet voor verrassingen komen te staan op het moment van de waarheid.

De Cito-toets is de laatste tijd veel te belangrijk geworden als selectie middel voor het voortgezet onderwijs. Terwijl de Cito-toets slechts een moment opname is. Dit moet ook niet meer dan een moment opname worden. Het ene kind ontwikkelt zich namelijk sneller dan het andere kind. Er wordt te veel van uit gegaan dat de Cito-toets een betrouwbaar beeld geeft van het niveau van het kind, maar ook een kind kan een slechte dag hebben en de toets daardoor slecht maken. Zo worden er nog steeds kinderen op een te laag niveau geplaatst. Door de Cito-toets te verplaatsen kan deze niet meer gebruikt worden als selectie voor het niveau, omdat de toets dan later is dan de inschrijving voor de middelbare school. De entreetoets van groep 7 en het advies van de leraar moet dan de doorslaggevende rol gaan geven voor het niveau van de leerling. De entreetoets wordt namelijk een jaar eerder gemaakt en daarna kan er nog een jaar aan de zwakke punten van de leerling gewerkt worden zonder dat er al snel weer een tweede toets voor de deur staat. De leraren van de basisschool kennen de leerling immers al acht jaar en moeten een behoorlijk beeld van het niveau kunnen vormen van de betreffende leerling.

Na de Cito-toets wordt er steeds minder gedaan aan school. De eind musical komt steeds dichterbij en er worden geen toetsen meer gemaakt waar ze nog voorbereidingen voor moeten treffen. Oftewel alleen nog maar oefenen voor de musical en je tijd uitzitten voordat de diploma’s worden uitgereikt. Door dat er niks meer wordt gedaan raken de kinderen uit hun schoolritme. Als ze na een lange zomervakantie op de middelbare school komen, zijn ze niet meer gewend aan hard werken. De concentratie is vaak al minder na zes weken zomervakantie. Als nu ook de laatste verspilde maanden van de basisschool hierbij komen doordat de leerlingen niks meer doen, is het voor de leraren van het voortgezet onderwijs nog moeilijker om de leerlingen weer in het goede schoolritme te krijgen.

Verder kan er na de Cito-toets een achterstand van kennis ontstaan. De leerlingen doen niks maar aan rekenen en taal en als de school weer aanvangt moet al deze kennis weer opgehaald worden. Het kost veel tijd om deze kennis weer te herhalen, terwijl er ook nieuwe kennis verkregen moet worden voor de overgang van de eerste naar het tweede jaar. Een achterstand kunnen de leerlingen dus niet gebruiken.

Het is dus meer dan logisch om de toets te verplaatsen naar juni. Zo is er minder stress bij de kinderen. Hoeven de ouders zich geen zorgen te maken over de korte tijd voor het oefenen en ook leraren hebben meer tijd om de nodige kennis over te brengen. De Cito-toets wordt zo ook niet meer gebruikt door de middelbare scholen. Zo is er nog minder stress voor de kinderen doordat ze niet het idee hebben dat dit de toets van hun leven is. De kinderen doen zo ook nog langer aan taal en rekenen waar door de kennis niet wegzakt en de kinderen in het schoolritme blijven. Al met al een geweldig idee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.