Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Censuur op tv

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 623 woorden
  • 21 januari 2005
  • 43 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 43 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Tegenwoordig heeft iedereen een tv. Daar worden programma´s op uitgezonden die geweld, drugs en seks bevatten. Maar mag het wel normaal gevonden worden? Natuurlijk zijn er voorstanders en tegenstanders, ikzelf vind dat men zelf wel kan bepalen wat hij of zij wil zien op televisie. De overheid mag en kan de kwaliteit van programma’s, video’s of bioscoopfilms niet bepalen aan de hand van regels. Er wonen zestien miljoen mensen in Nederland, allemaal met een andere smaak en mening over tv.

Als de overheid toch programma’s gaat censureren of er op toezien dat er niks verkeerds word uitgezonden, zal er wel een verandering moeten worden gemaakt in artikel zeven van de grondwet. In dat artikel staat duidelijk dat de wet regels stelt omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisie-uitzending. De tegenstanders van censuur op televisie hoeven denk ik ook niet bang te zijn voor een wijziging in de grondwet. Er zal een meerderheid van tweederde nodig zijn om de wet te veranderen, en die meerderheid zal moeilijk tot stand komen.


In de grondwet staat wel dat de overheid kinderprogramma’s kan censureren, in ieder geval voor kinderen onder de zestien jaar, maar dan alleen als men het ermee eens is dat wat er in het programma word laten zien en dat dat niet zedelijk is.
Wat kinderen te zien krijgen ligt dus totaal aan de ouders.
Zij kunnen het hun kinderen verbieden om bepaalde programma’s te zien en kunnen dat helemaal afstemmen op hun mening hoe ze hun kinderen moeten en kunnen opvoeden.
Toch probeert de overheid ouders te helpen door middel van de Kijkwijzer. De pictogrammen die je ziet linksboven of in het begin van een programma of tekenfilm helpen ouders te beslissen of zij het programma als goed achten. Er zijn bijvoorbeeld pictogrammen tegen seks, drugs, taalgebruik, en of kinderen onder de zes, twaalf, zestien of dat gewoon alle leeftijden mogen meekijken.
Het komt dus nog altijd op de ouders neer, en dat is ook logisch, zij zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. En zij moeten dan ook bepalen wat wel of niet geschikt is.

De media werd in geschiedenis vaak ook gebruikt als middel om grote groepen mensen hetzelfde standpunt te geven zoals bij het regime van Hitler en het communisme in Noord-Korea en China. Daar werd de media gebruikt als middel om propaganda te verspreiden. Mensen wisten alleen wat hen verteld werd en ze konden niet kiezen uit andere beelden, ze zagen alleen de beelden die de overheid als goed beschouwde. De opvattingen en meningen van de mensen die er andere ideeën op na hielden werden niet gehoord of getoond.

Het beeld dat mensen hebben van criminaliteit wordt ook gevormd door de tv. Hierdoor ontstaat een stereotype, waardoor iedereen hetzelfde denkt over criminaliteit. Maar door de tv te censureren zal deze manier van denken niet veranderen, omdat mensen het niet zullen accepteren, dat de overheid gaat ingrijpen op de tv.

Nederlanders twijfelen de laatste tijd over hun vrijheid van meningsuiting, en dan wil men televisie gaan censureren? Wij zijn trots op onze vrijheden en willen niet weer terug naar de tijd dat de overheid bepaalde wat goed voor ons was.

Als men naar het nieuws kijkt worden beelden ook niet gecensureerd, terwijl het eigenlijk op hetzelfde neerkomt. Als de overheid de tv wil gaan censureren, dan moeten ze ook het nieuws censureren, omdat er een gelijke behandeling moet zijn. Maar het nadeel van het censureren van het nieuws zou zijn, dat mensen geen echt beeld meer zouden hebben van de problemen die zich in de wereld afspelen. Beelden blijven vaak langer hangen en maken meer indruk op de mensen, vanwege de echtheid.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.