Celtekort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 492 woorden
  • 16 september 2002
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat zouden jullie ervan vinden als bijvoorbeeld je buurman een zware overtreding heeft begaan en gewoon vrij rond mag lopen?

De laatste tijd komt er steeds vaker in het nieuws dat zware overtredingen op de wet niet gestraft worden vanwege het cellentekort in Nederland. Pas zag ik in een krantenartikel dat drugskoeriers gepakt waren op schiphol. Ze hoefden alleen maar hun drugs in te leveren en stonden daarna weer op vrije voeten. Nederland is verplicht om deze mensen op te sluiten, maar hebben dit niet gedaan omdat ze dan in problemen kwamen met de cellen.

Ik vind dat er snel maatregelingen genomen moeten worden. Sommige gevangen komen eerder vrij omdat de cellen te vol zitten. Criminelen horen gewoon gestraft te worden. Als ze niet gestraft worden of als hun straf verminderd wordt komen ze waarschijnlijk weer snel op het slechte pad terecht. Ze hebben dan nog niets geleerd van de vorige keer. Als criminele niet gestraft worden is het ook geen goed voorbeeld voor andere mensen. Wanneer ze zien dat andere niet vervolgd worden, zullen zij denken dat ze ook regels kunnen overtreden zonder gestraft te worden. De criminaliteit zou dan waarschijnlijk toenemen. De overheid moet ervoor zorgen dat mensen zich veilig voelen op straat. Als ze de criminelen niet oppakken kunnen ze dus gewoon op straat rondlopen en dit heeft gevolgen voor de veiligheid op straat.

De oplossing die ik had gehoord was om twee mensen in een cel te stoppen. Ik vind dit tijdelijk wel een goede oplossing, maar de mensen hebben wel recht op privacy. Het bouwen van nieuwe cellen duurt waarschijnlijk zo’n 3 tot 4 jaar en in die tijd moet er wel een oplossing zijn. Uitstel van de straf vind ik geen goede oplossing en daarom mogen ze van mij wel twee gevangenen in een cel stoppen. De criminelen weten van te voren waar ze aan beginnen, dus het is hun eigen verantwoording.

Andere oplossingen zijn misschien meer taakstraffen. In de grotere steden moet extra ruimte komen voor cellen. Voor drugsverslaafden willen ze misschien voor speciale opvang zorgen, omdat ze er psychisch niet helemaal bij zijn bij wat ze doen. En al twee jaar lang loopt er een experiment van elektronische toezicht. Dat betekent dat je een enkelband om hebt en dan heb je als het ware huisarrest. Dit vind ik alleen een goede straf bij niet zo erge overtredingen. Je mag dan niet je huis uit maar je mag wel vanalles en iedereen naar huis halen.

Taakstraffen vind ik wel een erg goede oplossing. Op deze manier komen er toch cellen vrij, maar de gevangenen krijgen geen strafvermindering. Voor sommige gevangenen is het zelfs goed als ze leren werken.

Mijn conclusie is dus dat ik hoop dat de problemen met het cellentekort snel worden aangepakt. Ik vind niet dat het zo langer door kan gaan. Mensen die regels overtreden horen gewoon gestraft te worden. En er zijn genoeg oplossingen dus ik hoop dat die snel ingevoerd worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.